Οδηγός για τις γαλλικές εκλογές: Το σύστημα ψηφοφορίας και οι πιθανότητες «συγκατοίκησης»
οδηγός-για-τις-γαλλικές-εκλογές-το-σύσ-563102608

Οδηγός για τις γαλλικές εκλογές: Το σύστημα ψηφοφορίας και οι πιθανότητες «συγκατοίκησης»

Η αστραπιαία προεκλογική εκστρατεία της Γαλλίας τελείωσε και οι ψηφοφόροι καλούνται να αποφασίσουν σε δύο γύρους για το μέλλον της χώρας

Φωτ. AP
Ακούστε το άρθρο

Η αστραπιαία προεκλογική εκστρατεία της Γαλλίας τελείωσε και οι ψηφοφόροι καλούνται να αποφασίσουν σε δύο γύρους για το μέλλον της χώρας. Μάλιστα φαίνονται έτοιμοι να δώσουν στο κόμμα της Εθνικής Συσπείρωσης μια ιστορική νίκη στις κοινοβουλευτικές εκλογές. Ο Πρόεδρος Μακρόν έχει υποσχεθεί ότι δεν θα πάει πουθενά μέχρι τη λήξη της θητείας του το 2027 και είναι καθήκον του να διορίσει τον επόμενο πρωθυπουργό μετά τον δεύτερο γύρο αυτών των εκλογών στις 7 Ιουλίου. Ας δούμε όμως πώς ακριβώς λειτουργεί το σύστημα των γαλλικών εκλογών και τι θα συμβεί σε περίπτωση που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η πλειοψηφία των βουλευτών της Εθνοσυνέλευσης είναι πολιτικά αντίθετοι.

Ο τρόπος διεξαγωγής των γαλλικών εκλογών

Οδηγός για τις γαλλικές εκλογές: Το σύστημα ψηφοφορίας και οι πιθανότητες «συγκατοίκησης»-1

Από τις 9 Ιουνίου στη Γαλλία, δεν υπάρχουν βουλευτές και δεν υπάρχει κοινοβουλευτικό έργο στην Εθνοσυνέλευση. Αυτό είναι συνέπεια της διάλυσής της από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Συνεπώς, οι 577 βουλευτές πρέπει να επανεκλεγούν στις βουλευτικές εκλογές. Η ψηφοφορία κατά πλειοψηφία διεξάγεται σε δύο γύρους, στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου. Ακολουθούν οι οδηγίες.

Το σύστημα ψηφοφορίας

Οδηγός για τις γαλλικές εκλογές: Το σύστημα ψηφοφορίας και οι πιθανότητες «συγκατοίκησης»-2

Το ψηφοδέλτιο για τις γαλλικές βουλευτικές εκλογές είναι πλειοψηφικό: δεν υπάρχει αναλογική εκπροσώπηση, οπότε δεν θα φιλοξενηθούν όλες οι πολιτικές ευαισθησίες στην Εθνοσυνέλευση. Αυτό το “ελάττωμα αντιπροσώπευσης” είναι χαρακτηριστικό του υπερατλαντικού εκλογικού συστήματος, το οποίο διαφέρει πολύ από εκείνο των ευρωπαίων γειτόνων του.

Το νέο Λαϊκό Μέτωπο

Οδηγός για τις γαλλικές εκλογές: Το σύστημα ψηφοφορίας και οι πιθανότητες «συγκατοίκησης»-3

Ενωμένοι γύρω από ένα κοινό πρόγραμμα: αυτό είναι το σύνθημα του (Νέου) Λαϊκού Μετώπου για τις γαλλικές βουλευτικές εκλογές του 2024. Το προοδευτικό μέτωπο εκτείνεται από την άκρα αριστερά της La France Insoumise έως το Σοσιαλιστικό Κόμμα, μέσω των Κομμουνιστών και των Οικολόγων. Μια συμμαχία που απηχεί το Λαϊκό Μέτωπο του 1936, όταν κομμουνιστές, σοσιαλιστές και ριζοσπάστες ήρθαν στην εξουσία με τον Λεόν Μπλουμ σε ένα πλαίσιο αυξανόμενου εθνικισμού στην Ευρώπη.

Τι είναι η συγκατοίκηση;

Οδηγός για τις γαλλικές εκλογές: Το σύστημα ψηφοφορίας και οι πιθανότητες «συγκατοίκησης»-4

Η Γαλλία έχει βιώσει τρεις συγκυρίες τέτοιου τύπου από το 1958. Η κατάσταση αυτή προκύπτει όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η πλειοψηφία των βουλευτών της Εθνοσυνέλευσης είναι πολιτικά αντίθετοι. Ο πρόεδρος υποχρεούται τότε να διορίσει έναν πρωθυπουργό που να αντικατοπτρίζει αυτή την πλειοψηφία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT