Επικήρυξαν τη «βασίλισσα» με 5 εκατ. δολάρια

Επικήρυξαν τη «βασίλισσα» με 5 εκατ. δολάρια

Αφαντη επί επτά χρόνια η Ρούγια Ιγκνάτοβα, που εξαπάτησε χιλιάδες πολίτες παγκοσμίως με ανύπαρκτο κρυπτονόμισμα

3' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ζητούν ακόμη πληροφορίες που μπορεί να οδηγήσουν στη σύλληψή της. Οι αμερικανικές αρχές αύξησαν στις 26 Ιουνίου το ποσό της επικήρυξης για την αποκαλούμενη «βασίλισσα των κρυπτονομισμάτων» σε πέντε εκατομμύρια δολάρια. 

Η 44χρονη Ρούγια Ιγκνάτοβα, διεθνώς καταζητούμενη για απάτη και ξέπλυμα χρήματος, κατάφερε να παρασύρει χιλιάδες πολίτες σε όλο τον κόσμο –και στην Ελλάδα– πείθοντάς τους να επενδύσουν σε ένα ανύπαρκτο ψηφιακό νόμισμα. Ουδείς, όμως, γνωρίζει έως και σήμερα πού βρίσκεται ή εάν είναι ζωντανή. Στις 25 Οκτωβρίου 2017 επιβιβάστηκε σε πτήση της Ryanair στη Σόφια με προορισμό την Αθήνα και έκτοτε αγνοείται η τύχη της.

Η διεθνής κινητοποίηση για την αναζήτησή της ξεκίνησε με αρκετή καθυστέρηση, μόλις το 2022. Τον Μάιο εκείνου του έτους μπήκε στη λίστα των πιο καταζητούμενων της Europol και εκδόθηκε ερυθρά αγγελία εις βάρος της από την Interpol. Τότε προσφέρονταν 5.000 ευρώ σε όποιον έδινε κρίσιμες πληροφορίες που θα οδηγούσαν στον εντοπισμό της, καθώς αντιμετώπιζε κατηγορίες και από τις γερμανικές αρχές. Το FBI την τοποθέτησε έπειτα στη λίστα των 10 πιο καταζητούμενων εγκληματιών, προσφέροντας αρχικά αμοιβή 100.000 δολαρίων. Πλέον, αυτό το ποσό έφτασε στα πέντε εκατομμύρια δολάρια. 

Επικήρυξαν τη «βασίλισσα» με 5 εκατ. δολάρια-1
Η επικήρυξη του FBI που την τοποθετεί ανάμεσα στους 10 πιο καταζητούμενους εγκληματίες. Στις 25 Οκτωβρίου 2017 η Ιγκνάτοβα επιβιβάστηκε σε πτήση της Ryanair στη Σόφια με προορισμό την Αθήνα και έκτοτε η τύχη της αγνοείται.

«Πιστεύεται ότι ταξιδεύει με ένοπλους φρουρούς. Ισως να έχει υποβληθεί σε πλαστική χειρουργική επέμβαση ή με άλλο τρόπο να έχει αλλάξει την εμφάνισή της», γράφει η επικήρυξη του FBI η οποία έχει μεταφραστεί και στα ελληνικά.

Η Ιγκνάτοβα, γεννημένη στη Βουλγαρία, μετανάστρια στη Γερμανία και κάτοχος διδακτορικού στη Νομική, δημιούργησε το 2014 το OneCoin, υποστηρίζοντας ότι θα γινόταν το μεγαλύτερο ψηφιακό νόμισμα στον κόσμο. Μέσω της πρακτικής του πολυεπίπεδου μάρκετινγκ το υποτιθέμενο κρυπτονόμισμα απέκτησε φανατικούς οπαδούς και επενδυτές παγκοσμίως. Ορισμένοι μάλιστα ξόδεψαν τις οικονομίες μιας ζωής για να γίνουν μέλη της κοινότητάς του. 

Το OneCoin είχε προωθηθεί και στην Ελλάδα. «Πάρτε μέρος στην οικονομική επανάσταση!» έγραφε μια αφίσα που διαφήμιζε σχετική εκδήλωση στο ξενοδοχείο President στις 27 Αυγούστου 2016. Από στοιχεία που είχε δημοσιοποιήσει η «Κ», το πρώτο εξάμηνο του 2016 είχαν επενδυθεί 211.970 ευρώ στο υποτιθέμενο κρυπτονόμισμα από τη χώρα μας. Δεν είναι ξεκάθαρος ο απόλυτος αριθμός των Ελλήνων που εξαπατήθηκαν. Κατά την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου το 2016 καταγράφηκε η μεγαλύτερη κινητικότητα στην Ελλάδα, με 49 άτομα να επενδύουν τότε 18.800 ευρώ. 

Μέσα σε δύο χρόνια, από το 2014 μέχρι το 2016, η εταιρεία OneCoin είχε κέρδη 2,2 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με αμερικανικά δικαστικά έγγραφα. Το 60% των επενδυτών της βρισκόταν στην Κίνα, 18% στην Ευρώπη και 15% στην Αυστραλία. 

Ανάμεσα στα θύματα είναι και Ελληνες – Η διεθνής κινητοποίηση για την αναζήτησή της ξεκίνησε με καθυστέρηση, μόλις το 2022.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές εισαγγελικές αρχές, το OneCoin δεν ήταν πραγματικό κρυπτονόμισμα. Δεν διέθετε τεχνολογία blockchain, δεν μπορούσε να εξορυχθεί αξιοποιώντας υπολογιστική ισχύ, ενώ η ισοτιμία του διαμορφωνόταν εσωτερικά και μπορούσε να χειραγωγηθεί από τους δημιουργούς του. Εκτιμάται ότι η απάτη έφτασε τα τέσσερα δισεκατομμύρια δολάρια. Η βουλγαρική εταιρεία πίσω από το OneCoin είχε αρνηθεί τότε τις κατηγορίες. 

Από τη στιγμή της εξαφάνισης της Ιγκνάτοβα έχουν κυκλοφορήσει διάφορες φήμες για την τύχη της. Ο αδερφός της είχε καταθέσει σε δικαστήριο στις ΗΠΑ ότι μόλις προσγειώθηκε στην Αθήνα την υποδέχτηκαν άνδρες που μιλούσαν ρωσικά. Δεν υπάρχει πάντως κάποιο καταγεγραμμένο επίσημο ίχνος εξόδου της από την Ελλάδα, στοιχείο που εντείνει τις υποψίες ότι μπορεί να ταξίδεψε κάνοντας χρήση άλλων εγγράφων ή να προσπάθησε να διαφύγει διά θαλάσσης. Υπήρχαν υποψίες ότι μπορεί να ζούσε πλέον στο Ντουμπάι, ή να ταξίδευε στη Μεσόγειο με ιδιωτικό σκάφος. 

Δημοσιογράφοι του BBC προσπαθούν τα τελευταία χρόνια να την εντοπίσουν στο πλαίσιο ραδιοφωνικού ντοκιμαντέρ. Στις αρχές του μήνα δημοσίευσαν μια νέα εκδοχή για την τύχη της. Ενας πληροφοριοδότης των βουλγαρικών αρχών φέρεται να υποστήριξε ότι η Ιγκνάτοβα δολοφονήθηκε από μέλη του βουλγαρικού υπόκοσμου στα τέλη του 2018 και η σορός της πετάχτηκε από μια θαλαμηγό στο Ιόνιο. Μέχρι στιγμής αυτή η φήμη δεν έχει επιβεβαιωθεί. 

Ομαδική αγωγή

Οι εισαγγελικές αρχές στη Βουλγαρία ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι θα ασκήσουν διώξεις κατά της Ιγκνάτοβα και θα κατασχέσουν τα περιουσιακά στοιχεία που έχει στη χώρα. Στη Βρετανία, μία δικηγορική εταιρεία ετοιμάζεται να καταθέσει ομαδική αγωγή διεκδικώντας αποζημίωση εκ μέρους θυμάτων της απάτης του OneCoin. 

Μεταξύ των εναγόντων δεν αποκλείεται να βρεθούν και Ελληνες πολίτες οι οποίοι βρίσκονται σε επικοινωνία με τους δικηγόρους. Τον περασμένο Σεπτέμβριο καταδικάστηκε σε 20 χρόνια φυλάκιση στις ΗΠΑ ο συνιδρυτής του OneCoin και συνεργός της «βασίλισσας των κρυπτονομισμάτων», Καρλ Σεμπάστιαν Γκρίνγουντ.


Το βίντεο της «Κ» για τα ίχνη της Ιγκνάτοβα στην Ελλάδα:

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT