Πιερ Ματιό στην «Κ»: Η Γαλλία οδεύει προς μια κυβέρνηση ερασιτεχνών

Πιερ Ματιό στην «Κ»: Η Γαλλία οδεύει προς μια κυβέρνηση ερασιτεχνών

Η Εθνική Συσπείρωση θα κερδίσει. Το ερώτημα είναι αν το ακροδεξιό κόμμα θα επιτύχει σχετική ή απόλυτη πλειοψηφία

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πιερ Ματιό στην «Κ»: Η Γαλλία οδεύει προς μια κυβέρνηση ερασιτεχνών-1Ηθελε να βγει στην αντεπίθεση με αιφνίδιες εκλογές τις οποίες θα κέρδιζε; Ή στόχευε να φέρει τη Λεπέν στην εξουσία για να υποστεί τη φθορά της καθημερινής διαχείρισης; Το βέβαιο είναι ότι ο Εμανουέλ Μακρόν χάνει το «δημοψήφισμα» της κοινής γνώμης και η Γαλλία οδεύει προς μια «κυβέρνηση ερασιτεχνών». Τις διεργασίες γύρω από τις γαλλικές εκλογές περιγράφει στην «Κ» ο καθηγητής και διευθυντής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης στο Sciences Po Lille, Πιερ Ματιό (φωτ.), τονίζοντας ότι η κινητικότητα των ψηφοφόρων μεταξύ Κέντρου και Αριστεράς θα κρίνει –απλώς– το εύρος της νίκης των Λεπέν και Μπαρντελά.

– Τι πήγε στραβά με τον Εμανουέλ Μακρόν;

– Ισως έκανε το λάθος να σκεφτεί ότι οι πρόωρες εκλογές θα του επέτρεπαν να έχει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση. Στην πράξη όμως ένας μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων τον καταψήφισε. Αυτές οι εκλογές είναι ένα είδος δημοψηφίσματος υπέρ ή εναντίον του. Και τις έχασε.

– Ποιο είναι το βασικό σενάριο για τον δεύτερο γύρο;

– Η Εθνική Συσπείρωση θα κερδίσει. Το ερώτημα είναι πόσο ευρεία θα είναι η νίκη της. Με άλλα λόγια, σχετική πλειοψηφία (λιγότεροι από 289 βουλευτές) ή απόλυτη πλειοψηφία; Ολα θα εξαρτηθούν από την ποιότητα που θα επιδείξει το «δημοκρατικό μέτωπο» εναντίον της. Εάν οι αριστεροί ψηφοφόροι επιλέξουν τους υποψηφίους του προέδρου Μακρόν ή εάν οι προεδρικοί ψηφοφόροι ψηφίσουν τους υποψηφίους της Αριστεράς, τότε η Εθνική Συσπείρωση θα έχει σχετική πλειοψηφία. Διαφορετικά, το ακροδεξιό κόμμα της Λεπέν έχει πολλές πιθανότητες να επιτύχει την απόλυτη πλειοψηφία. Τότε θα έχει σχεδόν όλες τις εξουσίες που χρειάζεται για να κυβερνήσει τη Γαλλία.

– Επομένως, το μέτωπο της Αριστεράς –δεύτερο στον πρώτο γύρο– δεν απειλεί το κόμμα της Λεπέν;

– Στον α΄ γύρο κατάφεραν να επιτύχουν ένα καλό ποσοστό, στην περιοχή του 29%, αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμη με βεβαιότητα πόσους βουλευτές θα εκλέξει η Αριστερά συνολικά. Το αποτέλεσμα δεν θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες τους. Τώρα υπάρχουν 151 αριστεροί βουλευτές και οι προβλέψεις για τον δεύτερο γύρο είναι 170-180, που σημαίνει απλώς μια μικρή πρόοδο.

– Πώς θα ήταν μια κυβέρνηση με πρόεδρο τον Μακρόν και πρωθυπουργό τον Μπαρντελά;

– Εάν ο Μακρόν καλέσει τον Μπαρντελά για πρωθυπουργό, θα συνθέσει μια κυβέρνηση που θα στηρίζεται σε τρεις κατηγορίες ανθρώπων. Πάνω από όλα, τα στελέχη της Εθνικής Συσπείρωσης. Επειτα, τους συμμάχους της, ιδιαίτερα τους φίλα προσκείμενους στον Ερίκ Σιοτί, αντιφρονούντες του ρεπουμπλικανικού κόμματος. Τέλος, τεχνοκράτες που δεν θα έχουν πολιτική εντολή. Το κοινό σημείο όλων αυτών θα είναι ότι ποτέ δεν έχουν αναλάβει μέχρι σήμερα την παραμικρή υψηλόβαθμη πολιτική ευθύνη. Θα είναι όλοι ερασιτέχνες.

– Τι σημαίνουν οι τελευταίες εξελίξεις για την ευρωπαϊκή πολιτική της Γαλλίας;

– Η Γαλλία βρίσκεται σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι. Για πρώτη φορά η Ακροδεξιά είναι σε θέση να ανέλθει στην εξουσία έπειτα από εκλογές. Πολλοί Γάλλοι δεν πιστεύουν πλέον στα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα. Το πείραμα του Μακρόν τελειώνει πολύ άσχημα. Εάν η Εθνική Συσπείρωση έρθει στην εξουσία, το θεμελιώδες ερώτημα θα είναι αν θα μπορεί να κυβερνήσει, να κάνει μεταρρυθμίσεις και να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του 2027.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT