Ο Ορμπαν ζητεί «πατριώτες» για νέα ευρωομάδα

Ο Ορμπαν ζητεί «πατριώτες» για νέα ευρωομάδα

Συμμαχία με τον Τσέχο Αντρέι Μπάμπις και τον Αυστριακό Χέρμπερτ Κικλ

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. «Ειρήνη, τάξη και ανάπτυξη» είναι το σύνθημα των «πατριωτών για την Ευρώπη», της νέας ευρωομάδας υπό την ηγεσία του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν. Μία ημέρα πριν από την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης από την Ουγγαρία, ο Ορμπαν βρέθηκε στη Βιέννη την Κυριακή, προκειμένου να προχωρήσει με αποφασιστικότητα σε αυτό που επιδίωκε καιρό, τον σχηματισμό δηλαδή μιας ξεχωριστής πολιτικής ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο υπό την ηγεσία του. Εχοντας στο πλευρό του τον πρώην πρωθυπουργό της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις και αρχηγό του κόμματος Δράση Δυσαρεστημένων Πολιτών (Ano), αλλά και τον Χέρμπερτ Κικλ, επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Ελευθερία της Αυστρίας (FPÖ) –που προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών του φθινοπώρου–, ο Ορμπαν δεσμεύθηκε να ικανοποιήσει τα αιτήματα των Ευρωπαίων πολιτών έναντι της «ελίτ των Βρυξελλών», που έχει φέρει στην Ευρώπη «πόλεμο, μετανάστευση, οικονομικό μαρασμό».

Μία ημέρα πριν από την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. από την Ουγγαρία, ο πρωθυπουργός της βρέθηκε στη Βιέννη για τον σχηματισμό πολιτικής ομάδας υπό την ηγεσία του.

«Οι ιστορικοί θα καταγράψουν τη σημασία της σημερινής ημέρας, καθώς πιστεύουμε ότι από σήμερα η πολιτική στην Ευρώπη θα αρχίσει να αλλάζει», τόνισε ο Ούγγρος πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου. Τα τρία κόμματα υπέγραψαν, μάλιστα, κοινή διακήρυξη για τον σχηματισμό ευρωομάδας. «Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι στόχος μας είναι να αποτελέσουμε την ισχυρότερη δεξιά ομάδα στην ευρωπαϊκή πολιτική», σημείωσε ο Βίκτορ Ορμπαν. Κρατώντας πιο ρεαλιστικούς, ενδεχομένως στόχους, ο Χέρμπερτ Κικλ ανέφερε ότι η πρωτοβουλία αποτελεί «πρώτο βήμα» και ότι «όλες οι πολιτικές δυνάμεις που επιθυμούν να εισέλθουν στην πολιτική μας μεταρρύθμιση είναι ευπρόσδεκτες. Από ό,τι ακούω τις τελευταίες ημέρες θα είναι αρκετές». Πράγματι, πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι της υπογραφής των «τριών», το ακροδεξιό νεοσύστατο κόμμα της Πορτογαλίας Chega δηλώνει έτοιμο για «είσοδο» στη νέα ευρωομάδα, ενώ ήδη κυκλοφορούν φήμες για συμμετοχή του κόμματος της Μαρίν Λεπέν και της Λέγκας του Ματέο Σαλβίνι. Ο τελευταίος μοιάζει προσώρας να διστάζει να εγκαταλείψει την ακροδεξιά ευρωομάδα της Ταυτότητας και Δημοκρατίας (ID), όμως, καλωσόρισε την πρωτοβουλία των «πατριωτών για την Ευρώπη». «Θέλουμε να επεκτείνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τον στόχο μιας ισχυρής πατριωτικής συνεκτικής ομάδας», ανέφερε ο Σαλβίνι. Αν το κόμμα της Λεπέν και του Σαλβίνι εγκαταλείψουν –όπως έκανε ήδη το FPÖ– την ακροδεξιά ευρωομάδα ID, τότε πράγματι οι «πατριώτες για την Ευρώπη» θα έχουν τύχη, καθώς ο σχηματισμός ευρωομάδας απαιτεί συνολικά επτά πολιτικά κόμματα και τουλάχιστον 23 ευρωβουλευτές.

Βασικός στόχος, ωστόσο, του Βίκτορ Ορμπαν είναι να ενσωματώσει και το πολωνικό Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), που εκτός του ό,τι έχει εκλέξει 18 ευρωβουλευτές, ανήκει στην ευρωομάδα των συντηρητικών και μεταρρυθμιστών (ECR) της Τζόρτζια Μελόνι. Το κόμμα του Ματέους Μοραβιέτσκι δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει την ECR και ως εκ τούτου να αναδειχθεί σε ρόλο «ρυθμιστή» ανάμεσα στις δύο εθνικιστικές και λαϊκιστικές ευρωομάδες στο Ευρωκοινοβούλιο. Τα χρονικά περιθώρια, όμως, στενεύουν καθώς η διορία σχηματισμού ευρωομάδας είναι η 4η Ιουλίου. Υπό τις νέες εξελίξεις και με πιθανή πολιτική αλλαγή στη Γαλλία, η ακροδεξιά ευρωομάδα ID φέρεται να έχει ήδη ζητήσει νέα διορία για τις 8 Ιουλίου.

Χθες, πάντως, στις Βρυξέλλες ο Βίκτορ Ορμπαν έλαβε τη «σκυτάλη» της προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. από τον Βέλγο ομόλογό του Αλεξάντερ ντε Κρο. Τα χαμόγελα αβρότητας του Βέλγου πρωθυπουργού, ωστόσο, ο Ορμπαν τα εξέλαβε ως επιβεβαίωση ότι «όλοι είναι χαρούμενοι που ήρθε η σειρά μας να κάνουμε την Ευρώπη σπουδαία ξανά!». Ευρωπαίος αξιωματούχος εξέφρασε αισιοδοξία –σε μικρή ομάδα ανταποκριτών στις Βρυξέλλες την Παρασκευή– ότι ο Ορμπαν θα διαχειριστεί την εξάμηνη προεδρία «με ικανοποιητικό τρόπο», αφού πρόκειται για «εξαιρετικά ρεαλιστικό άτομο». Αγνωστο παραμένει εάν την πεποίθηση αυτή συμμερίζεται η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία αποφάσισε να μην πραγματοποιήσει αυτή την εβδομάδα –ως είθισται– το καθιερωμένο ταξίδι στην πρωτεύουσα της χώρας που αναλαμβάνει την προεδρία. Η επίσκεψη της ίδιας και του κολεγίου της θα γίνει μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, ανέφερε χθες εκπρόσωπός της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT