Η οικογένεια του Τζο Μπάιντεν τον καλεί να συνεχίσει τη μάχη

Η οικογένεια του Τζο Μπάιντεν τον καλεί να συνεχίσει τη μάχη

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η οικογένεια του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τον ενθαρρύνει να παραμείνει στην κούρσα και να συνεχίσει τη μάχη παρά την καταστροφική εμφάνισή του στο ντιμπέιτ την περασμένη εβδομάδα, παρόλο που κάποιοι συγγενείς του εξέφρασαν ενόχληση για την προετοιμασία του από το επιτελείο του. Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν από κοντά την κατάσταση, ο Μπάιντεν μαζί με τη σύζυγο, τα παιδιά και τα εγγόνια του μετέβησαν στο Καμπ Ντέιβιντ για να εξετάσουν πώς θα κατευνάσουν την αγωνία που επικρατεί στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών.

Αν και οι συγγενείς του αντιλαμβάνονται με ακρίβεια πόσο άσχημα τα πήγε εναντίον του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ισχυρίζονται πως ακόμη μπορεί να αποδείξει στη χώρα ότι παραμένει ικανός να υπηρετήσει για άλλα τέσσερα χρόνια.

Ο Μπάιντεν δέχεται εισηγήσεις από συμβούλους πώς να προχωρήσει και το επιτελείο του συζητάει αν θα έπρεπε να πραγματοποιήσει μια συνέντευξη Τύπου ή να παραχωρήσει συνεντεύξεις για να υπερασπιστεί τον εαυτό του και να αλλάξει το αφήγημα. Προς το παρόν δεν έχει αποφασιστεί κάτι συγκεκριμένο. Κρίσιμη για να ηρεμήσουν τα πνεύματα ήταν η χθεσινή του επικοινωνία με την εθνική επιτροπή δημοσιονομικών υποθέσεων.

Μία από τις πλέον επίμονες φωνές που του ζητάει να αψηφήσει τις πιέσεις να αποσυρθεί είναι ο γιος του, Χάντερ Μπάιντεν, στον οποίο ο πρόεδρος βασίστηκε επί μακρόν για συμβουλές. Ο Χάντερ Μπάιντεν θέλει οι Αμερικανοί να δουν την εκδοχή του πατέρα του που ο ίδιος γνωρίζει, αποφασιστικό, με πλήρη έλεγχο των καταστάσεων, αντί τον ηλικιωμένο υπό κατάρρευση πρόεδρο που είδαν την Πέμπτη το βράδυ.

Αλλα μέλη της οικογένειάς του προσπαθούσαν να βρουν έναν τρόπο να βοηθήσουν. Τουλάχιστον ένα εγγόνι του εξέφρασε ενδιαφέρον να εμπλακεί στην εκστρατεία, μιλώντας ίσως με ινφλουένσερ στα σόσιαλ μίντια. Ενας από τους ανθρώπους που γνωρίζουν τις διεργασίες, ανέφερε ότι «ολόκληρη η οικογένεια είναι ενωμένη» και προσέθεσε με βεβαιότητα ότι ο πρόεδρος δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την κούρσα, ούτε έχει συζητήσει οποιαδήποτε τέτοια ιδέα. «Σηκώνεσαι και συνεχίζεις να αγωνίζεσαι», εξήγησε. Η οργή στις τάξεις των Δημοκρατικών έγινε σαφής την Κυριακή όταν ο Τζον Μόργκαν, από τους μεγαλύτερους δωρητές με στενή σχέση με τον αδερφό του προέδρου Φρανκ, κατηγόρησε δημοσίως τους συμβούλους που προετοίμασαν τον πρόεδρο για το ντιμπέιτ, κατονομάζοντας τους Ρον Κλάιν, Ανίτα Νταν και Μπόμπ Μπάουερ. «Ο Μπάιντεν έχει εδώ και πολύ καιρό υπερεκτιμήσει την αξία της Ανίτα Νταν και του συζύγου της. Πρέπει να φύγουν… ΣΗΜΕΡΑ».

«Είναι σαν να παίρνεις έναν παλαιστή που πάει για αγώνα τίτλου και να τον βάζεις να κάνει σάουνα για 15 ώρες και στη συνέχεια να του λες “Πήγαινε τώρα να αγωνιστείς”».

Μέλη της οικογενείας Μπάιντεν επίσης φέρονται ότι επικεντρώνουν την προσοχή τους στο επιτελείο του Μπάιντεν, συμπεριλαμβανομένης της Νταν, ανώτατης συμβούλου του Λευκού Οίκου και του συζύγου της, Μπομπ Μπάουερ, ο οποίος έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στις πρόβες για το ντιμπέιτ. Αναρωτιούνταν γιατί ο Κλάιν, πρώην προσωπάρχης που τέθηκε επικεφαλής των προετοιμασιών για την τηλεμαχία, επέτρεψε να τον φορτώσουν με στατιστικά στοιχεία. Εξοργίστηκαν εξάλλου που ο Μπάιντεν, ενώ κατέφθασε στην Ατλάντα μαυρισμένος, φαινόταν χλωμός και άχρωμος. Η ίδια πηγή πάντως ανέφερε ότι ο ίδιος ο πρόεδρος δεν είναι μεταξύ εκείνων που έχουν ενοχληθεί και πως εξακολουθεί να εμπιστεύεται τους Κλάιν, Νταν και Μπάουερ. Ενας άλλος φίλα προσκείμενος στην Τζιλ Μπάιντεν αποκάλυψε πως ούτε εκείνη είναι επικριτική για το επιτελείο του. Αρκετοί Δημοκρατικοί σχολίασαν ότι είναι άδικο να κατηγορούνται οι συνεργάτες του προέδρου για τη δική του αποτυχία, αποκηρύσσοντας τις προσπάθειες να βρεθεί αποδιοπομπαίος τράγος για τις ευθύνες του ίδιου του Μπάιντεν.

«Μια κακή βραδιά»

Οι Κλάιν, Νταν και Μπάουερ αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις προετοιμασίες για το ντιμπέιτ, αλλά ο Κλάιν εμφανίστηκε 100% σίγουρος ότι ο πρόεδρος θα παραμείνει στην κούρσα. «Είναι η επιλογή των Δημοκρατικών ψηφοφόρων. Βλέπουμε επίπεδα-ρεκόρ από μικρούς δωρητές που αποτελούν την εκλογική βάση του κόμματος. Είχαμε μια κακή βραδιά με το ντιμπέιτ. Ωστόσο οι καμπάνιες κερδίζονται όταν παραμένει κανείς στη μάχη όχι όταν αποσύρεται μόλις αντιμετωπίσει μια αναποδιά». Θυμήθηκε ένα ντιμπέιτ για τις προκριματικές του 2019 που είχε πάει άσχημα αλλά αυτό δεν σταμάτησε τον Μπάιντεν. «Είναι μια σκληρή, οριακή εκστρατεία κι εκείνος είναι ο άνθρωπος που μπορεί να την κερδίσει. Δεν είναι δυνατόν να υπαγορεύουν τον υποψήφιο πρόεδρο των Δημοκρατικών οι μεγάλοι δωρητές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT