Ολλανδία: Με πέντε υπουργεία το κόμμα του Βίλντερς στη νέα κυβέρνηση

Ολλανδία: Με πέντε υπουργεία το κόμμα του Βίλντερς στη νέα κυβέρνηση

Το Κόμμα της Ελευθερίας (PVV) του ακροδεξιού Χερτ Βίλντερς πήρε τα υπουργεία Μετανάστευσης και Εμπορίου, μεταξύ άλλων

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίπου επτά μήνες έπειτα από τις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου, τις οποίες υπενθυμίζεται ότι είχε κερδίσει το Κόμμα της Ελευθερίας (PVV) του ακροδεξιού Χερτ Βίλντερς, μια νέα τετρακομματική κυβέρνηση συνεργασίας αναλαμβάνει σήμερα τα ηνία στην Ολλανδία.

Ο 67χρονος Ντικ Σουφ, ο οποίος ήταν άλλοτε επικεφαλής των ολλανδικών μυστικών υπηρεσιών, θα βρίσκεται στη θέση του πρωθυπουργού, ενώ το Κόμμα της Ελευθερίας (PVV) του Χερτ Βίλντερς πήρε τελικώς πέντε από τα συνολικά 15 υπουργεία, μεταξύ αυτών το Μετανάστευσης και το Εμπορίου.

Σημειώνεται ότι, πέρα από το PVV, στη νέα κυβέρνηση συμμετέχουν επίσης ως εταίροι το VVD του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, ο οποίος θα είναι ξεκινώντας από τον Οκτώβριο ο νέος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ στη θέση του Γενς Στόλτενμπεργκ, και το NSC του Πίτερ Ομτσιχτ.

Υπενθυμίζεται ότι τα υπόλοιπα κόμματα συμφώνησαν να ενταχθούν σε μια κυβέρνηση συνεργασίας μαζί με το PVV του Βίλντερς, με τον όρο ότι ο ίδιος ο Βίλντερς δεν θα είναι πρωθυπουργός.

Μεταξύ των υπουργών της νέας κυβέρνησης, ξεχωρίζει πάντως –ως υπουργός Γεωργίας πια– και η 39χρονη Φέμκε Βίρσμα, η οποία είχε γίνει γνωστή στην Ολλανδία για πρώτη φορά πριν από χρόνια ως παίκτρια σε τηλεοπτικό ριάλιτι.  

Με πληροφορίες από FT

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT