ΗΠΑ: «Εμφύλιος» στους Δημοκρατικούς – Στο στόχαστρο επικρίσεων η σύζυγος του Μπάιντεν και η αδελφή του

ΗΠΑ: «Εμφύλιος» στους Δημοκρατικούς – Στο στόχαστρο επικρίσεων η σύζυγος του Μπάιντεν και η αδελφή του

Μέλη του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος του Αμερικανού προέδρου κατηγορούνται πως απέκρυψαν την πραγματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο 81χρονος και ότι επιμένουν να τον κρατούν στην κούρσα για την προεδρία

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο «πανικός» που επικράτησε στις τάξεις του Δημοκρατικού Κόμματος έπειτα από την απογοητευτική παρουσία του Τζο Μπάιντεν στο ντιμπέιτ της περασμένης Πέμπτης ενάντια στον Τραμπ πλέον μετατρέπεται σε «θυμό», γράφουν οι Financial Times.

Ο εν λόγω «θυμός» ωστόσο έχει συγκεκριμένη στόχευση, καθώς κατευθύνεται στην οικογένεια και στον στενό κύκλο συμβούλων του Αμερικανού προέδρου, που κατηγορούνται πως αφενός απέκρυψαν την πραγματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο 81χρονος και ότι αφετέρου επιμένουν να τον κρατούν στην κούρσα για την προεδρία.

Η πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Τζιλ Μπάιντεν, η αδελφή του προέδρου, Βάλερι Μπάιντεν Οουενς, και μια ομάδα στενών συνεργατών του έχουν αρνηθεί, όπως καταγγέλλεται, να προωθήσουν την επιλογή της απόσυρσής του από την κούρσα για την προεδρία, προκαλώντας όμως έτσι κρίση στη Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο βλέπει τον προεδρικό του υποψήφιο να μη δύναται πια να αντεπεξέλθει στις ομολογουμένως υψηλές απαιτήσεις του ρόλου του.

ΗΠΑ: «Εμφύλιος» στους Δημοκρατικούς – Στο στόχαστρο επικρίσεων η σύζυγος του Μπάιντεν και η αδελφή του-1
Η αδελφή του προέδρου, Βάλερι Μπάιντεν Οουενς (REUTERS/Hannah Beier).

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι FT, «πολλοί στο κόμμα εκνευρίστηκαν με το γεγονός ότι η ομάδα του Μπάιντεν δεν υπήρξε πιο διαφανής αναφορικά με την αποδυναμωμένη κατάσταση του προέδρου».

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, άνθρωποι που συνεργάζονται με τον Τζο Μπάιντεν είχαν παρατηρήσει ήδη από πέρυσι αυτή τη «φθορά» και την «αποδυνάμωση».

«Ποιος πραγματικά επέτρεψε να συνεχιστεί αυτό για ένα χρόνο; Ηταν οι στενοί συνεργάτες του προέδρου; Ηταν η οικογένειά του; Νομίζω ότι όλοι τους φέρουν ευθύνες», δηλώνει ένας σύμβουλος ο οποίος συνεργάζεται με χρηματοδότες του Δημοκρατικού Κόμματος από τη Νέα Υόρκη, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι το περιβάλλον του Μπάιντεν δεν θα έπρεπε να του είχε επιτρέψει να πάρει μέρος στο ντιμπέιτ με τον Τραμπ, από τη στιγμή που γνώριζε την κατάστασή του.

«Ο ίδιος ο Μπάιντεν πιστεύει ειλικρινά ότι είναι το άτομο που είναι στην καλύτερη θέση για να νικήσει τον Τραμπ. Κανείς εκτός από τη σύζυγό του και την αδελφή του δεν μπορεί να τον πείσει για το αντίθετο», σχολιάζει ο Τζιμ Μάνλεϊ, άλλοτε συνεργάτης του Χάρι Ριντ και του Τεντ Κένεντι.

Ο 81χρονος Μπάιντεν επέστρεψε στον Λευκό Οίκο χθες, Δευτέρα, το απόγευμα, αφού πέρασε με την οικογένειά του τις προηγούμενες δύο ημέρες στο Καμπ Ντέιβιντ συζητώντας το θέμα της προεκλογικής εκστρατείας του. Ο ίδιος και το περιβάλλον του δεν έχουν δώσει καμία ένδειξη ότι είναι πρόκειται να παραιτηθεί.

Μιλώντας στο περιοδικό Vogue την Κυριακή, η πρώτη κυρία Τζιλ Μπάιντεν είπε ότι η οικογένειά της «δεν πρόκειται να αφήσει αυτά τα 90 λεπτά (σ.σ. της τηλεμαχίας) να καθορίσουν τα τέσσερα χρόνια που είναι πρόεδρος ο Τζο Μπάιντεν» και πως «θα συνεχίσει να αγωνίζεται».

ΗΠΑ: «Εμφύλιος» στους Δημοκρατικούς – Στο στόχαστρο επικρίσεων η σύζυγος του Μπάιντεν και η αδελφή του-2

Η 73χρονη Τζιλ Μπάιντεν, η επί 47 χρόνια σύζυγος του Τζο Μπάιντεν, προσελκύει πια τα πυρά ολοένα εντονότερων εσωκομματικών επικρίσεων, ενώ πολλοί είδαν αρνητικά και την πρωτοσέλιδη συνέντευξη που εκείνη παραχώρησε στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού Vogue υπό τον τίτλο «Εμείς θα αποφασίσουμε το μέλλον μας».  

Σύμφωνα με τους FT, κάποιοι υποστηρίζουν ότι η Τζιλ Μπάιντεν έχει πια «δεθεί» με τον Λευκό Οίκο και με τις ανέσεις του. Ενας σύμβουλος των Δημοκρατικών την παρομοίασε μάλιστα με την Εντιθ Ουίλσον, την πρώτη κυρία που είχε αναλάβει τη διοίκηση του Λευκού Οίκου έπειτα από το εγκεφαλικό επεισόδιο που είχε υποστεί ο πρόεδρος Γούντροου Ουίλσον το 1919.

Με πληροφορίες από FT

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT