Προς αναδίπλωση ο Νετανιάχου ως προς τον μελλοντικό ρόλο της Παλαιστινιακής Αρχής στη Γάζα

Προς αναδίπλωση ο Νετανιάχου ως προς τον μελλοντικό ρόλο της Παλαιστινιακής Αρχής στη Γάζα

Ο Νετανιάχου εξακολουθεί να αντιτίθεται δημοσίως στην κυριαρχία της Παλαιστινιακής Αρχής στον θύλακο, ωστόσο το γραφείο του δεν αποκλείει πλέον ρόλο υπαλλήλων της στη διοίκηση της Λωρίδας μετά τον τερματισμό των μαχών, όπως αναφέρουν οι Times of Israel

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου υπαναχωρεί από την πλήρη αντίθεσή του στη συμμετοχή ατόμων που συνδέονται με την Παλαιστινιακή Αρχή στη διοίκηση της Γάζας μετά τον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς, σύμφωνα με τρεις αξιωματούχους που επικαλούνται οι Times of Israel.

Το γραφείο του Νετανιάχου επί μήνες απέκλειε κάθε συμμετοχή της Παλαιστινιακής Αρχής στα σχέδιά του για τη μεταπολεμική διοίκηση της Γάζας, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους που επικαλείται το ισραηλινό Μέσο.

Οπως ανέφεραν οι ίδιοι, η εντολή αυτή εμπόδισε σημαντικά τις προσπάθειες να διαμορφωθούν ρεαλιστικές προτάσεις για την «επόμενη ημέρα».

Η μοναδική βιώσιμη επιλογή

Προς αναδίπλωση ο Νετανιάχου ως προς τον μελλοντικό ρόλο της Παλαιστινιακής Αρχής στη Γάζα-1

Δημόσια, ο Νετανιάχου συνεχίζει να απορρίπτει την ιδέα της διακυβέρνησης της Λωρίδας της Γάζας από την Παλαιστινιακή Αρχή. Σε τηλεοπτική του συνέντευξη την περασμένη εβδομάδα επανέλαβε ότι δεν θα επιτρέψει την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους, ενώ δήλωσε ότι «δεν είναι διατεθειμένος να δώσει [τη Γάζα] στην Παλαιστινιακή Αρχή».

Αντ’ αυτού, ο Νετανιάχου ανέφερε ότι θα ήθελε να δημιουργήσει «πολιτική διοίκηση, αν είναι δυνατόν με Παλαιστινίους», καθώς και πως ελπίζει να έχει «την υποστήριξη χωρών της περιοχής».

Κατ’ ιδίαν, ωστόσο, οι κορυφαίοι σύμβουλοι του Νετανιάχου έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα, σύμφωνα πάντα με τους Times of Israel, ότι άτομα με δεσμούς με την Παλαιστινιακή Αρχή αποτελούν τη μοναδική βιώσιμη επιλογή που έχει το Ισραήλ, αν θέλει να βασιστεί σε Παλαιστινίους της Γάζας για τη διαχείριση των πολιτικών υποθέσεων στον θύλακο μετά τον πόλεμο.

Δύο Ισραηλινοί αξιωματούχοι εξήγησαν ότι τα εν λόγω άτομα είναι κάτοικοι της Γάζας που εργάζονταν για την Παλαιστινιακή Αρχή και διαχειρίζονταν τις πολιτικές υποθέσεις στη Λωρίδα μέχρι την άνοδο της Χαμάς στην εξουσία το 2007 και πλέον.

Ισραηλινός αξιωματούχος φέρεται ακόμη να δήλωσε ότι το γραφείο του Νετανιάχου έχει αρχίσει να κάνει διάκριση μεταξύ της ηγεσίας της Παλαιστινιακής Αρχής υπό τον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος δεν έχει ακόμη καταδικάσει δημοσίως την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, και υπαλλήλων «χαμηλότερου επιπέδου» της Παλαιστινιακής Αρχής σε ήδη εγκατεστημένους θεσμούς στη Γάζα.

Αυτοί οι υπάλληλοι θεωρούνται καταλληλότεροι για να διευθύνουν τις διοικητικές υποθέσεις του θυλάκου, όπως φέρεται να υποστηρίζει.

Τι ζητούν οι Αραβες

Ωστόσο, η πιθανότητα ο Αμπάς να εξουσιοδοτήσει υπαλλήλους του, όπως και θεσμικά όργανα, να αναλάβουν ρόλο στη Γάζα, χωρίς να έχει εξασφαλίσει προηγουμένως δέσμευση του Ισραήλ ως προς την προοπτική της λύσης δύο κρατών, παραμένει εξαιρετικά χαμηλή, όπως επισημαίνουν οι Times of Israel.

Το ίδιο ισχύει και για τη συμμετοχή των γειτονικών αραβικών χωρών στη μεταπολεμική διακυβέρνηση της Γάζας, δεδομένου ότι η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, η Αίγυπτος, η Ιορδανία και άλλες χώρες έχουν διαβεβαιώσει ότι η βοήθειά τους εξαρτάται άμεσα από μια βιώσιμη πορεία προς μια λύση δύο κρατών.

Ο δεύτερος Ισραηλινός αξιωματούχος εξήγησε ότι η αντίθεση του Νετανιάχου στην παράδοση του ελέγχου της Γάζας στη σημερινή Παλαιστινιακή Αρχή παραμένει, αλλά ότι «θα μπορούσε να είναι πιο ευέλικτος εάν η Ραμάλα εφαρμόσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις για την καλύτερη αντιμετώπιση της υποκίνησης και της τρομοκρατίας στη Δυτική Οχθη», όπως είπε.

Ο Λευκός Οίκος επιδιώκει εδώ και μήνες να λάβει νεύμα έγκρισης από το Ισραήλ προτού ξεκινήσει πρωτοβουλίες για την προτεινόμενη μεταρρύθμιση της Παλαιστινιακής Αρχής, ανησυχώντας ότι η απόρριψη του σχεδίου από τον Νετανιάχου θα οδηγήσει Ρεπουμπλικανούς και κάποιους Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο να ακολουθήσουν το παράδειγμά του, υπονομεύοντας έτσι την προσπάθεια, ανέφεραν οι πηγές.

Οι ακροδεξιοί κυβερνητικοί εταίροι του πρωθυπουργού, την υποστήριξη των οποίων χρειάζεται για να διατηρήσει τον συνασπισμό του, είναι ακόμη πιο εχθρικοί απέναντι στην Παλαιστινιακή Αρχή, επιδιώκοντας την κατάρρευσή της.

Κοντά στην «επόμενη ημέρα»

Χθες, Δευτέρα, οι Financial Times ανέφεραν ότι ο ισραηλινός στρατός πρόκειται να θέσει σε εφαρμογή πιλοτικό πρόγραμμα δημιουργίας «ανθρωπιστικών ζωνών» για τους πολίτες της Γάζας που δεν συνδέονται με τη Χαμάς σε δύο πόλεις της βόρειας Γάζας.

Με βάση αυτό το πρόγραμμα, ο έλεγχος της Γάζας θα παραδοθεί στη Ραμάλα και σε μετριοπαθή αραβικά κράτη, ανέφερε το δημοσίευμα, που φαίνεται να επιβεβαιώνει ότι το Ισραήλ ενδέχεται να κάμψει την αδιάλλακτη στάση του ως προς τη συνεργασία με την Παλαιστινιακή Αρχή, παρά τις επανειλημμένες δημόσιες δηλώσεις περί του αντιθέτου.

Η έκθεση ήρθε λιγότερο από μία εβδομάδα αφότου ο Ισραηλινός σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζάτσι Χανέγκμπι δήλωσε σε συνέδριο ότι το σχέδιο του Ισραήλ για την «επόμενη ημέρα» της Χαμάς θα αρχίσει να εφαρμόζεται στη βόρεια Γάζα τις επόμενες ημέρες.

Με πληροφορίες από Times of Israel, F.T.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT