Τουρκία: Εντός του έτους η παραγωγή ρεύματος από τον πυρηνικό σταθμό του Ακούγιου

Τουρκία: Εντός του έτους η παραγωγή ρεύματος από τον πυρηνικό σταθμό του Ακούγιου

Η Τουρκία σχεδιάζει να ξεκινήσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στο Ακούγιου εντός του 2024

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Τουρκία σχεδιάζει να ξεκινήσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής Ακούγιου εντός του έτους, ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Τμήματος Πυρηνικής Ενέργειας και Διεθνών Εργων του υπουργείου Ενέργειας της χώρας, Γιουσούφ Τσεϊλάν, στην έκθεση και στο συνέδριο των πυρηνικών σταθμών NPPES-2024 στην Κωνσταντινούπολη σήμερα, Τρίτη.

«Σχεδιάζουμε να ξεκινήσουμε την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στον πυρηνικό σταθμό Ακούγιου μέσα σε ένα χρόνο. Αναμένουμε να ξεκινήσουμε και τους τέσσερις αντιδραστήρες του σταθμού μέχρι το 2028».

Ο επικεφαλής του τουρκικού υπουργείου Ενέργειας, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, ανέφερε προηγουμένως ότι η έναρξη λειτουργίας της πρώτης μονάδας ενέργειας του πυρηνικού σταθμού του Ακούγιου έχει προγραμματιστεί για το 2025, αλλά η Τουρκία προσπαθεί να πιέσει για να ξεκινήσει νωρίτερα. Μεταξύ των πιθανών ημερομηνιών αναφέρθηκε η 29η Οκτωβρίου, που είναι η εθνική εορτή της Τουρκίας.

Τουρκία: Εντός του έτους η παραγωγή ρεύματος από τον πυρηνικό σταθμό του Ακούγιου-1

Ο πυρηνικός σταθμός του Ακούγιου είναι ο πρώτος πυρηνικός σταθμός στην Τουρκία, ο οποίος κατασκευάζεται από τη ρωσική κρατική εταιρεία Rosatom.

Το έργο του Ακούγιου περιλαμβάνει τέσσερις μονάδες ισχύος με αντιδραστήρες ρωσικής σχεδίασης VVER γενιάς III+. Η ισχύς κάθε μονάδας θα είναι 1.200 μεγαβάτ.

Σύμφωνα με τους όρους της τουρκορωσικής συμφωνίας, η θέση σε λειτουργία της πρώτης μονάδας ισχύος του πυρηνικού σταθμού πρέπει να πραγματοποιηθεί εντός επτά ετών από τη λήψη όλων των αδειών. Λαμβάνοντας υπόψη τη λήψη άδειας για την κατασκευή της πρώτης μονάδας ισχύος το 2018, η προθεσμία αυτή είναι το 2025.

Πηγή: TASS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT