Η Ρωσία στοχεύει αεροπορικές βάσεις στην Ουκρανία, ενόψει της άφιξης των πρώτων F-16

Η Ρωσία στοχεύει αεροπορικές βάσεις στην Ουκρανία, ενόψει της άφιξης των πρώτων F-16

Εκπρόσωπος της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας δήλωσε ότι τα πλήγματα δημιουργούν «κάποιες δυσκολίες», αλλά δεν θα εμποδίσουν την παράδοση των F-16 ούτε τη χρήση τους στις μάχες

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκρήξεις αντήχησαν στη μικρή πόλη Σταροκοστιαντίνιβ της δυτικής Ουκρανίας, όπου βρίσκεται σημαντική αεροπορική βάση – συχνός στόχος των επιθέσεων της Μόσχας, καθώς η ουκρανική αεράμυνα απέκρουσε ρωσική επίθεση. Ωρες μετά την επίθεση, οι δρόμοι της πόλης είχαν επανέλθει σχεδόν σε κανονικότητα.

Ωστόσο, η επίθεση, που πραγματοποιήθηκε στις 27 Ιουνίου αποτέλεσε υπενθύμιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει το Κίεβο, καθώς προσπαθεί να ανασυγκροτήσει την εξαντλημένη πολεμική του αεροπορία και ετοιμάζεται να υποδεχθεί τα πρώτα F-16 αμερικανικής σχεδίασης – μαχητικά αεροσκάφη που η Ρωσία είναι αποφασισμένη είτε να προσγειώσει είτε να καταστρέψει.

Εντός Ιουλίου οι πρώτες αφίξεις

Τα πρώτα αεροσκάφη αναμένεται να φτάσουν αυτό τον μήνα. Η Ουκρανία ελπίζει ότι θα ενισχύσουν τις δυνάμεις της που δίνουν μάχες για να αποκρούσουν ρωσική επίθεση κατά μήκος της πρώτης γραμμής, η οποία περιλαμβάνει βόμβες που τα F-16 θα μπορούσαν δυνητικά να ανακόψουν.

Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι δεν έχουν αποκαλύψει πού θα σταθμεύσουν τα F-16, ωστόσο, η Μόσχα ανακοίνωσε μετά το χτύπημα στην Σταροκοστιαντίνιβ την περασμένη Πέμπτη ότι είχε βάλει στο στόχαστρο αεροδρόμια που πίστευε ότι θα τα φιλοξενούσαν.

Η αεροπορική βάση δέχεται συχνές επιθέσεις από τις πρώτες ημέρες της εισβολής της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022, μεταξύ άλλων, από μη επανδρωμένα αεροσκάφη και υπερηχητικούς πυραύλους.

Εκπρόσωπος της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας δήλωσε ότι τα πλήγματα δημιουργούν «κάποιες δυσκολίες», αλλά δεν θα εμποδίσουν την παράδοση των F-16 ούτε τη χρήση τους στις μάχες.

Την Τρίτη, το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε πέντε ουκρανικά μαχητικά SU-27 στο αεροδρόμιο Myrhorod στην περιοχή της Πολτάβα. Η Ουκρανία χαρακτήρισε τη ρωσική ανακοίνωση ως υπερβολική.

Πιο δύσκολη η χρήση τους

Στρατιωτικοί αναλυτές ανέφεραν ότι οι ρωσικές δυνάμεις πιθανόν στόχευαν υποδομές αεροπορικών βάσεων, όπως διαδρόμους και αποθήκες, για να καταστήσουν πιο δύσκολη τη χρήση των F-16, ενώ στόχο θα αποτελέσουν και τα ίδια τα αεροσκάφη, όταν θα έχουν φτάσει.

Ο ουκρανικός στρατός, ο οποίος έχει ελάχιστα πυρομαχικά αεράμυνας, είναι επίσης πιθανό να αναγκαστεί να μετακινήσει τα πολύτιμα αεροσκάφη σε κοντινές περιοχές για να τα προστατεύσει, όπως ανέφερε ο Τζάστιν Μπρονκ, του Royal United Services Institute.

«Οποιαδήποτε επίγεια αεροπορική αμυντική κάλυψη θα μπορούσε να εξουδετερωθεί αν οι Ρώσοι αποφάσιζαν να εκτοξεύσουν αρκετούς πυραύλους σε έναν στόχο», τόνισε ο ίδιος.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT