Βρετανία – εκλογές την Πέμπτη: Οι Εργατικοί «επιστρέφουν», μετά 14 έτη

Βρετανία – εκλογές την Πέμπτη: Οι Εργατικοί «επιστρέφουν», μετά 14 έτη

Οι Τόρις αποκηρύσσουν ως επικίνδυνη μια υπερπλειοψηφία των Εργατικών, ενώ οι Εργατικοί από την άλλη πλευρά προειδοποιούν ενάντια σε ένα κλίμα επανάπαυσης που θα μπορούσε να περιορίσει τα ποσοστά τους

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τις βουλευτικές εκλογές που πρόκειται να διεξαχθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο την Πέμπτη, 4 Ιουλίου, αλλά και για το κόμμα των Συντηρητικών, το οποίο οδεύει προς μια μεγάλη εκλογική ήττα έπειτα από 14 συναπτά έτη στην εξουσία.

Σύμφωνα τα συγκεντρωτικά στοιχεία που παρουσιάζει στον ιστοχώρο του το δίκτυο Sky News, οι Εργατικοί του Κιρ Στάρμερ παρουσιάζονται πια να προηγούνται με 40,3%. Οι νυν κυβερνώντες Συντηρητικοί (Τόρις) του Ρίσι Σούνακ ακολουθούν 20 ποσοστιαίες μονάδες πιο πίσω, με 20,2%. Η παράταξη Reform UK του Νάιτζελ Φάρατζ προσεγγίζει απειλητικά τη δεύτερη θέση και τους Συντηρητικούς, με 16,3%, ενώ πιο πίσω έρχονται οι Φιλελεύθεροι (Liberal Democrats), οι Πράσινοι και το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) με 11,4%, 6,1% και 2,9% αντίστοιχα.

Βρετανία – εκλογές την Πέμπτη: Οι Εργατικοί «επιστρέφουν», μετά 14 έτη-1
Ο ηγέτης των Τόρις, Ρίσι Σούνακ (Dan Kitwood/Pool photo via AP).

Το Συντηρητικό Κόμμα βρίσκεται στην εξουσία τα τελευταία 14 χρόνια, διάστημα μέσα στο οποίο έχει κυβερνήσει με πέντε διαφορετικούς πρωθυπουργούς (Ντέιβιντ Κάμερον, Τερέζα Μέι, Μπόρις Τζόνσον, Λιζ Τρας, Ρίσι Σούνακ).

Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του 2019, οι Συντηρητικοί είχαν λάβει το 43% των ψήφων, με ηγέτη τότε τον Μπόρις Τζόνσον, και οι Εργατικοί το 32%, με ηγέτη τον Τζέρεμι Κόρμπιν.

Οι Εργατικοί (Labour) ήταν για τελευταία φορά κυβέρνηση στο Ηνωμένο Βασίλειο την περίοδο έως το 2010, με πρωθυπουργό τότε τον Γκόρντον Μπράουν, ο οποίος είχε διαδεχθεί στην ηγεσία τον Τόνι Μπλερ.

Βρετανία – εκλογές την Πέμπτη: Οι Εργατικοί «επιστρέφουν», μετά 14 έτη-2
Ο Νάιτζελ Φάρατζ (AP Photo/Kirsty Wigglesworth, File).

Εν έτει 2024 πια, οι Εργατικοί ετοιμάζονται να επιστρέψουν στην εξουσία με έναν νέο ηγέτη, τον 61χρονο Κιρ Στάρμερ, ο οποίος πήρε τα ηνία της παράταξης από τον Τζέρεμι Κόρμπιν το 2020.

Τα κορυφαία ζητήματα πια για τους ψηφοφόρους είναι, σύμφωνα με τις μετρήσεις της YouGov, κατά σειρά: η οικονομία, η υγεία, η μετανάστευση και οι αιτούντες άσυλο, η στέγαση και το περιβάλλον.

Καθώς μπαίνουμε πια στην τελική ευθεία προς την κάλπη, οι Τόρις αποκηρύσσουν ως επικίνδυνη μια υπερπλειοψηφία των Εργατικών, ενώ οι Εργατικοί από την άλλη πλευρά προειδοποιούν ενάντια σε ένα κλίμα επανάπαυσης που θα μπορούσε ενδεχομένως να περιορίσει τα ποσοστά τους.

Ο Ρίσι Σούνακ είπε, πιο συγκεκριμένα, ότι μια σαρωτική νίκη των Εργατικών θα τους καθιστούσε «ανεξέλεγκτους» ως κυβέρνηση, με τον Κιρ Στάρμερ ωστόσο να διαφωνεί υποστηρίζοντας ότι «όσο μεγαλύτερη η πλειοψηφία, τόσο καλύτερα για τη χώρα, γιατί έτσι οι κυβερνώντες θα μπορέσουν να σηκώσουν τα μανίκια και να προχωρήσουν στις αναγκαίες αλλαγές».  

Με πληροφορίες από SkyNews, CNBC, Al Jazeera, Guardian

  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT