Γάζα: Τα τανκς επέστρεψαν στο Χαν Γιουνίς, χιλιάδες εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στη Νότια Γάζα

Γάζα: Τα τανκς επέστρεψαν στο Χαν Γιουνίς, χιλιάδες εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στη Νότια Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός κατηγορεί τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί τις μη στρατιωτικές υποδομές και τον ευρύτερο πληθυσμό ως ανθρώπινες ασπίδες, κάτι που η ισλαμιστική οργάνωση αρνείται

4' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν αρκετές περιοχές της νότιας Λωρίδας της Γάζας σήμερα, Τρίτη, και χιλιάδες Παλαιστίνιοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν βίαια τα σπίτια τους, καθώς οι εντατικές στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στον παλαιστινιακό θύλακο συνεχίζονται, έπειτα από εννέα μήνες πολέμου.

Συνολικά, οκτώ Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι υγείας. Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι δύο στρατιώτες του έχασαν τη ζωή τους σε μάχες μία ημέρα νωρίτερα.

Η ισραηλινή ηγεσία διαμήνυσε ότι ολοκληρώνεται η φάση των εντατικών μαχών κατά της Χαμάς, της ισλαμιστικής οργάνωσης που κυβερνά τη Γάζα από το 2007 και σύντομα οι δυνάμεις του θα περάσουν σε πιο στοχευμένες επιχειρήσεις.

Αργότερα την Τρίτη, 17 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό από ισραηλινό τανκ που εισέβαλε και στην πυκνοκατοικημένη συνοικία Ζεϊτούν στην πόλη της Γάζας στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας, όπως ανακοίνωσαν υγειονομικοί.

Πλάνα από τοπική αγορά σε παλαιστινιακά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει, έδειχναν το ψωμί να έχει λερωθεί με αίμα.

Τα τανκς επέστρεψαν στο Χαν Γιουνίς

Ο ισραηλινός στρατός είχε διατάξει τους κατοίκους πολλών πόλεων και χωριών στο ανατολικό Χαν Γιουνίς να εκκενώσουν τα σπίτια τους χθες, Δευτέρα, πριν τα τανκς εισέλθουν ξανά στην περιοχή, από την οποία ο στρατός είχε απομακρυνθεί πριν από αρκετές εβδομάδες.

Χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στο σκοτάδι, κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς ισραηλινά τανκς και αεροπλάνα βομβάρδιζαν την Καράρα, την Αμπασάν και άλλες περιοχές που είχαν κατονομαστεί στις εντολές εκκένωσης, όπως ανέφεραν κάτοικοι και Μέσα Ενημέρωσης της Χαμάς.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι οι δυνάμεις του έπληξαν περιοχές στο Χαν Γιουνίς από όπου είχαν εκτοξευθεί περίπου 20 ρουκέτες τη Δευτέρα. Οι στόχοι περιελάμβαναν εγκαταστάσεις αποθήκευσης όπλων και επιχειρησιακά κέντρα, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις ανέφεραν ακόμη ότι «ελήφθησαν μέτρα πριν από τα πλήγματα, για να διασφαλιστεί ότι οι άμαχοι δεν θα πάθαιναν τίποτα, καθώς και ότι θα είχαν τη δυνατότητα να απομακρυνθούν έγκαιρα από την περιοχή».

Ο στρατός κατηγόρησε τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί τις μη στρατιωτικές υποδομές και τον ευρύτερο πληθυσμό ως ανθρώπινες ασπίδες. Η ισλαμιστική οργάνωση το αρνείται αυτό.

Η Ισλαμική Τζιχάντ, η οποία συνεργάζεται με τη Χαμάς, ανέλαβε την ευθύνη για την εκτόξευση των ρουκετών.

Στους 38.000 οι νεκροί στη Γάζα

Ο πόλεμος στη Γάζα ξεκίνησε μετά την επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 1.200 ανθρώπων και τη σύλληψη 250 ομήρων, μεταξύ των οποίων, πολίτες και στρατιώτες, σύμφωνα με υπολογισμούς Ισραηλινών.

Η επίθεση που εξαπέλυσε το Ισραήλ σε αντίποινα έχει προκαλέσει τον θάνατο 38.000 ανθρώπων, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, και έχει μετατρέψει τον πυκνοδομημένο παράκτιο θύλακο σε ερείπια.

Αξιωματούχοι της Χαμάς ισχυρίζονται ότι οι περισσότεροι από τους νεκρούς είναι άμαχοι. Το Ισραήλ έχει ανακοινώσει ότι 320 στρατιώτες του έχουν σκοτωθεί στη Γάζα, καθώς και πως τουλάχιστον το ένα τρίτο των Παλαιστίνιων νεκρών ήταν ένοπλοι.

Στις περιοχές που υπόκεινται σε εντολή εκκένωσης περιλαμβάνεται το Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο της Γάζας, το οποίο εξυπηρετεί τόσο το Χαν Γιουνίς όσο και τη Ράφα.

Υπάλληλοι στον υγειονομικό τομέα αναγκάστηκαν να απομακρύνουν ασθενείς και οικογένειες που είχαν βρει καταφύγιο στις εγκαταστάσεις, όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες και γιατροί.

Κάποιοι κάτοικοι κατευθύνθηκαν δυτικά προς γειτονική παραθαλάσσια περιοχή, η οποία έχει οριστεί ως ανθρωπιστική ζώνη, αλλά είναι υπερπλήρης, λόγω του μεγάλου αριθμού των εκτοπισμένων οικογενειών που έχουν αναζητήσει καταφύγιο εκεί. Κάποιοι αναγκάστηκαν να κοιμηθούν στον δρόμο.

«Κοντά στο τέλος» της η επιχείρηση στη Ράφα

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι η επιχείρησή του στη Ράφα της νότιας Γάζας, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο, που είχε ως στόχο «να εξαλείψει τη Χαμάς στο τελευταίο της οχυρό», φτάνει σύντομα στο τέλος της.

Μόλις ολοκληρωθεί η σκληρή φάση του πολέμου, οι δυνάμεις του ισραηλινού στρατού θα επικεντρωθούν σε μικρότερης κλίμακας επιχειρήσεις που έχουν στόχο να εμποδίσουν τη Χαμάς από το να ανασυνταχθεί, ανέφεραν Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ πλησιάζει στον στόχο του να καταστρέψει τις στρατιωτικές δυνατότητες της Χαμάς. Οι λιγότερο έντονες επιχειρήσεις θα συνεχιστούν, όπως τόνισε.

Ετοιμη να συνεχίσει τις μάχες δηλώνει Χαμάς

Η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ, από την πλευρά τους, συνεχίζουν να οργανώνουν επιθέσεις εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων που επιχειρούν στο εσωτερικό της Γάζας και εκτοξεύουν ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ.

Η Χαμάς ισχυρίζεται ότι το Ισραήλ απέτυχε ως προς τους στόχους του πολέμου και στέλνει μήνυμα πως «η οργάνωση είναι έτοιμη να συνεχίσει τις μάχες για χρόνια».

Οι προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας με στόχο την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων στη Γάζα έχουν βαλτώσει.

Η Χαμάς ισχυρίζεται ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να έχει ως αποτέλεσμα τον τερματισμό του πολέμου, καθώς και να επιφέρει την πλήρη αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα. Το Ισραήλ, από την πλευρά του, υποστηρίζει ότι θα δεχόταν μόνο προσωρινές παύσεις μέχρι να εξαλειφθεί πλήρως η Χαμάς.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT