ΟΗΕ: Ο κυκλώνας Φρέντι έσπασε το «παγκόσμιο ρεκόρ διάρκειας» – Eνεργός επί 36 ημέρες

ΟΗΕ: Ο κυκλώνας Φρέντι έσπασε το «παγκόσμιο ρεκόρ διάρκειας» – Eνεργός επί 36 ημέρες

Ο εν λόγω τροπικός κυκλώνας έπληξε το ανατολικό τμήμα της νότιας Αφρικής από τον Φεβρουάριο ως τον Μάρτιο του 2023, αφήνοντας πίσω περισσότερους από 1.000 νεκρούς και σοβαρές υλικές ζημιές

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενεργός επί 36 ημέρες ήταν ο κυκλώνας Φρέντι, που έπληξε το ανατολικό τμήμα της νότιας Αφρικής από τον Φεβρουάριο ως τον Μάρτιο του 2023, αφήνοντας πίσω περισσότερους από 1.000 νεκρούς και σοβαρές υλικές ζημιές.

Οπως ανακοίνωσε την Τρίτη ο ΟΗΕ, το φαινόμενο αποτελεί και επισήμως τον τροπικό κυκλώνα με τη μεγαλύτερη διάρκεια που έχει καταγραφεί ποτέ. Ειδικότερα, διεθνής επιτροπή ειδικών του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού ανακοίνωσε ότι ο Φρέντι, ο οποίος επί «36 ημέρες κατατασσόταν στην κατηγορία της τροπικής καταιγίδας ή υψηλότερη», είναι ο τροπικός κυκλώνας με «το παγκόσμιο ρεκόρ μεγαλύτερης διάρκειας».

Ως εκ τούτου, ο Φρέντι εκθρόνισε τον κυκλώνα Τζον, ο οποίος σχηματίστηκε το 1994 στον Ειρηνικό Ωκεανό και διατηρήθηκε στην κατηγορία της τροπικής καταιγίδας ή υψηλότερη επί 714 ώρες, ήτοι 29,75 ημέρες, υπογράμμισε ο ΠΜΟ. Ωστόσο, ο Τζον παραμένει η τροπική καταιγίδα που έχει διανύσει τη μεγαλύτερη απόσταση, 13.159 χιλιόμετρα. Ο Φρέντι διένυσε μόνο 12.785 χιλιόμετρα.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τον ΠΜΟ, η διάρκεια του Φρέντι δεν συνδέεται με την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή.

Ωστόσο, η υπερθέρμανση του πλανήτη επηρεάζει την ένταση των μετεωρολογικών αυτών φαινομένων, εξήγησε η Αν-Κλερ Φοντέιν, επιστημονική υπεύθυνη αρμόδια για τους τροπικούς κυκλώνες στον ΠΜΟ.

«Αν και η συχνότητά τους αναμένεται να παραμείνει ίδια, ή ακόμη και να μειωθεί λίγο, θα υπάρξει εξέλιξη προς πιο έντονους κυκλώνες σε όλο τον κόσμο», δήλωσε βασιζόμενη στα πιο πρόσφατα συμπεράσματα της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC).

Καθώς η ατμόσφαιρα ζεσταίνεται, οι τροπικοί κυκλώνες «θα μπορούν να απορροφούν περισσότερο νερό και κατά συνέπεια να προκαλούν πολύ εντονότερες βροχοπτώσεις», πρόσθεσε. «Καθώς έμεινε για μεγάλο διάστημα κοντά ή πάνω από τη στεριά, ο Φρέντι ήταν ιδιαίτερα καταστροφικός, κυρίως για τη Μαδαγασκάρη, το Μαλάουι και τη Μοζαμβίκη», επισήμανε ο ΠΜΟ.

Το Μαλάουι επλήγη ιδιαίτερα σφοδρά, με περισσότερους από 1.200 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους ή να αγνοούνται, ενώ περισσότεροι από 2.100 τραυματίστηκαν. Ο «Φρέντι» έφτασε στο Μαλάουι σε μια περίοδο που η χώρα αντιμετώπιζε σοβαρή επιδημία χολέρας και όξυνε τα δεινά των κατοίκων με καταρρακτώδεις βροχές οι οποίες προκάλεσαν πλημμύρες.

Στη Μοζαμβίκη περισσότεροι από 1,3 εκατ. άνθρωποι επηρεάστηκαν, με περισσότερους από 180 θανάτους στη Μαδαγασκάρη, η οποία επλήγη δύο φορές από τον Φρέντι. Οι υλικές ζημιές που προκάλεσε ο τροπικός κυκλώνας εκτιμώνται σε 481 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με την ειδική υπηρεσία της Αφρικανικής Ενωσης African Risk Capacity.

Με πληροφορίες από AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT