Οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι θέλουν περισσότερες διακοπές

Οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι θέλουν περισσότερες διακοπές

Οι διαφορές ανάμεσα στις εθνικότητες αποδίδονται περισσότερο στην προσέγγιση της κάθε κουλτούρας στη δουλειά

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν δύο στους τρεις εργαζομένους διεθνώς πιστεύουν ότι χρειάζονται περισσότερες άδειες μέσα στον χρόνο, όπως προκύπτει από σχετική έρευνα ανάμεσα σε 11.500 εργαζομένους από την ταξιδιωτική πλατφόρμα Expedia. Το αίσθημα αυτό βέβαια είναι εντονότερο στις εθνικότητες που παίρνουν τις περισσότερες άδειες.

Ειδικότερα περίπου το 84% των Γερμανών και το 69% των Γάλλων που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι αισθάνονται πως δεν έχουν αρκετές μέρες εκτός δουλειάς, παρότι δικαιούνται 27 και 29 ημέρες τον χρόνο αντίστοιχα. Τις λιγότερες ημέρες παίρνουν οι Αμερικανοί, μόλις 11 ημέρες τον χρόνο και οι Ιάπωνες (12 ημέρες). Ωστόσο, μόλις το 53% των Ιαπώνων δήλωσε ότι θα ήθελε περισσότερες έναντι του 65% των Αμερικανών, το οποίο και αποτελεί υψηλό 11 ετών. 

Οι διαφορές ανάμεσα στις εθνικότητες αποδίδονται περισσότερο στην προσέγγιση της κάθε κουλτούρας στη δουλειά. «Οι Γάλλοι στη συντριπτική τους πλειονότητα βλέπουν την άδεια ως ένα βασικό, θεμελιώδες δικαίωμα, ενώ οι Αμερικανοί την αντιμετωπίζουν σαν μία απόλαυση, η οποία μπορεί και να μην τους αξίζει», δήλωσε η Christie Hudson, επικεφαλής δημοσίων σχέσεων της Expedia στις ΗΠΑ. «Εξού και ο μέσος Γάλλος εργαζόμενος θεωρεί ότι ένας μήνας δεν είναι αρκετός», συμπλήρωσε.

Βέβαια, μόλις το 42% των Γερμανών, το χαμηλότερο ποσοστό των χωρών που εξετάστηκαν, δήλωσαν ότι αισθάνονται πως οι εργοδότες τους τούς στηρίζουν να πάρουν άδεια. «Αυτό μπορεί να συμβάλλει στις ενοχές και στην αδυναμία αποσύνδεσης και ανανέωσης μετά από τις διακοπές», σημείωσε η Hudson, επισημαίνοντας ότι η αίσθηση της έλλειψης διακοπών μπορεί να προκύπτει, διότι πολλοί αδυνατούν να πάρουν πράγματι τις ημέρες που τυπικά δικαιούνται.

Δεν αξιοποιούνται όλες οι άδειες

Μάλιστα, μολονότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι λένε ότι θέλουν περισσότερες ημέρες, οι ερωτώμενοι από σχεδόν κάθε περιοχή που εξετάστηκε παραδέχθηκαν ότι δεν αξιοποιούν όλες τις ημέρες αδείας τους.

Ξεχωρίζει μόνο η περίπτωση των κατοίκων του Χονγκ Κονγκ, οι οποίοι αξιοποιούν όλες τις ημέρες της άδειάς τους, ενώ είναι η μοναδική περιοχή, όπου οι ορισμένοι εργαζόμενοι κλείνουν διακοπές ακόμη και περισσότερες από τις ημέρες που δικαιούνται.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η περίπτωση της Σιγκαπούρης, όπου οι εργαζόμενοι αφήνουν συνήθως μόλις μία ημέρα αναξιοποίητη. Στο άλλο άκρο βρίσκεται η Ιαπωνία, όπου οι εργαζόμενοι με 19 ημέρες άδειας τον χρόνο αφήνουν κατά μέσον όρο τις επτά αναξιοποίητες. 

Μια μεγάλη άδεια ή πολλά μικρά διαλείμματα;

Παρόλα αυτά, οι Ιάπωνες ήταν αυτοί που δήλωσαν και τα χαμηλότερα ποσοστά αισθήματος έλλειψης διακοπών (53% όπως αναφέρθηκε παραπάνω). Σύμφωνα με την έρευνα της Expedia, αυτό αποδίδεται στον τρόπο με τον οποίο αξιοποιούν τις άδειές τους.

Ειδικότερα, ένας στους τρεις εργαζόμενους στην Ιαπωνία παίρνει μία ημέρα άδεια τον μήνα, έναντι μόλις 5% στις ΗΠΑ. Αντίστοιχα κινούνται και οι Γάλλοι, απλώνοντας τις άδειές τους σε ολόκληρη τη χρονιά. Απεναντίας, οι Αμερικάνοι τείνουν να κρατούν τις άδειές τους για ένα μεγάλο ταξίδι τον χρόνο, αφήνοντας έτσι ορισμένες ημέρες αναξιοποίητες. 

«Η αφαίρεση της πίεσης ενός μεγάλου ετήσιου ταξιδιού, μπορεί να οδηγήσει σε εξοικονόμηση χρόνου, χρημάτων και αδείας για τους Αμερικανούς που αισθάνονται ότι χρειάζονται κι άλλες ημέρες εκτός δουλειάς», αναφέρει η έκθεση. Μάλιστα, περισσότεροι από τους μισούς Αμερικανούς που άφησαν αναξιοποίητες ορισμένες ημέρες πέρυσι, δήλωσαν ότι ήταν υπερβολικά απασχολημένοι, ώστε να οργανώσουν ή και να πάνε διακοπές.

Τέλος, σύμφωνα με την έρευνα, οι Αμερικανοί δεν βάζουν σε προτεραιότητα την ξεκούραση και τη χαλάρωση όταν παίρνουν άδεια σε αντίθεση με τις υπόλοιπες εθνικότητες που εξετάστηκαν. Μόλις το 61% των Αμερικανών το βάζει σε πρώτη προτεραιότητα, έναντι του 84% των Ιαπώνων.

Πηγή: MoneyReview

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT