«Οι Δημοκρατικοί υποτίμησαν το ρίσκο με τον Μπάιντεν»

«Οι Δημοκρατικοί υποτίμησαν το ρίσκο με τον Μπάιντεν»

Ο καθηγητής και διευθυντής του προγράμματος Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο George Washington, Τοντ Μπελτ, αναλύει στην «Κ» τα στιγμιότυπα του debate που ενδέχεται ακόμη και να κρίνει την κούρσα για τον Λευκό Οίκο

3' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέτρησε πάνω από 25 ψέματα του Ντόναλντ Τραμπ τα οποία δεν αντέκρουσε ο Τζο Μπάιντεν. Ο καθηγητής και διευθυντής του προγράμματος Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο George Washington, Τοντ Μπελτ, αναλύει στην «Κ» τα στιγμιότυπα του debate που ενδέχεται ακόμη και να κρίνει την κούρσα για τον Λευκό Οίκο. Θεωρεί ότι οι Δημοκρατικοί υποτίμησαν το ρίσκο που ενείχε η υποψηφιότητα Μπάιντεν και παραθέτει τους επίδοξους αντικαταστάτες «εάν ο ίδιος επιλέξει να μην είναι υποψήφιος».

«Οι Δημοκρατικοί υποτίμησαν το ρίσκο με τον Μπάιντεν»-1– Η επίδοση του Τζο Μπάιντεν στο debate ήταν κατά γενική ομολογία απογοητευτική. Εσείς ποια στοιχεία ξεχωρίζετε;

Η βασική δουλειά του Μπάιντεν ήταν να καταπνίξει τις ανησυχίες για την ηλικία του, υπό την έννοια ότι δεν είχε τη σωματική αντοχή και την πνευματική οξύτητα ώστε να εκτελέσει επαρκώς τα καθήκοντα της προεδρίας για ακόμα μία θητεία. Απέτυχε να το καταφέρει. Ο Μπάιντεν έχανε συχνά τον ειρμό της σκέψης του. Ξεκινούσε με μια ιδέα και μετά διέκοπτε τον εαυτό του με μια άλλη. Κάποιες φορές απέτυχε να ολοκληρώσει τις σκέψεις του προτού τελειώσει ο χρόνος. Δεν κατάφερε επίσης να αντικρούσει επιθετικά την κριτική και τα ψέματα του Τραμπ.

– Θεωρείτε ότι οι Δημοκρατικοί υποτίμησαν τα ρίσκα από την ηλικία και γενικότερα την κατάσταση του Τζο Μπάιντεν σε αυτήν την προεκλογική καμπάνια; Πιστεύετε ότι έκαναν λάθος στη στρατηγική και τις επιλογές τους; 

Το πιστεύω. Νομίζω ότι οι Δημοκρατικοί ενθαρρύνθηκαν από την ισχυρή ομιλία του Μπάιντεν για την κατάσταση του Έθνους και περίμεναν περισσότερα από τον ίδιο. Οι Ρεπουμπλικάνοι ήταν μάλιστα ανήσυχοι – έφτασαν στο σημείο να κατηγορήσουν τον Μπάιντεν ότι χρησιμοποιεί φάρμακα που βελτιώνουν την απόδοσή του. Ήταν εξ αρχής κακό σημάδι όταν ο Μπάιντεν αναγκάστηκε σε δικαιολογίες μόλις 20 λεπτά μετά την έναρξη της συζήτησης, λέγοντας ότι καταπολεμά ένα κρυολόγημα.

– Από την άλλη πλευρά, πώς αξιολογείτε την παρουσία του Ντόναλντ Τραμπ;

Η βασική δουλειά του Τραμπ ήταν να μην απομακρύνει τους ανεξάρτητους ψηφοφόρους. Λόγω της σίγασης των μικροφώνων, βοηθήθηκε από αυτήν την άποψη. Ο Τραμπ είπε πολλά ψέματα. Μέτρησα πάνω από 25. Όμως ήταν ψέματα που διατυπώθηκαν έντονα, αλλά δεν διαψεύστηκαν έντονα – από τον Μπάιντεν. Οι συντονιστές της συζήτησης επέλεξαν επίσης να μην διαψεύσουν τα ψέματα του Τραμπ.

– Πόσο σημαντικό ήταν αυτό το debate για τη διαμόρφωση της αμερικανικής κοινής γνώμης; Πώς εκτιμάτε ότι θα επιδράσει πρακτικά στο εκλογικό αποτέλεσμα; 

Νομίζω ότι θα το ξέρουμε τις επόμενες εβδομάδες. Λέγεται συχνά ότι τα debate δεν σε βοηθούν να κερδίσεις τις εκλογές, αλλά μπορεί να σε κάνουν να τις χάσεις. Νομίζω ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί εδώ για τον Μπάιντεν, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε.

– Θεωρείτε ότι μπορεί να αλλάξουν πολλά μέχρι τον Νοέμβριο; 

Η ημέρα των εκλογών απέχει ακόμη περισσότερους από τέσσερις μήνες. Αυτό το διάστημα είναι μια αιωνιότητα στην πολιτική σε εκλογικούς όρους. Ο γερουσιαστής Τζον Φέτερμαν υπενθύμισε αυτές τις μέρες πόσο άσχημα απέδωσε στην πρώτη του συζήτηση και παρ’ όλα αυτά κέρδισε. Ωστόσο, ο Φέτερμαν υπέφερε από ένα ιατρικό πρόβλημα (εγκεφαλικό). Το ζήτημα που εγείρεται για τον Μπάιντεν αφορά εν γένει την ικανότητά του να ασκήσει τα προεδρικά καθήκοντα.

– Υπάρχει μια άποψη σύμφωνα με την οποία αυτές οι εκλογές δεν θα είναι για τον Μπάιντεν αλλά για τον Τραμπ. Υπ’ αυτήν την έννοια, υπάρχει η εκτίμηση ότι όσοι δεν επιθυμούν να επιστρέψει θα ψηφίσουν τους Δημοκρατικούς με κλειστά μάτια. Ποια είναι η γνώμη σας; 

Αυτή είναι μία άποψη την οποία έχει υιοθετήσει η ομάδα Μπάιντεν, η οποία θεωρούσε ότι μια δυαδική επιλογή μεταξύ Μπάιντεν και Τραμπ θα λειτουργούσε υπέρ του Μπάιντεν. Παρ’ όλα αυτά, νομίζω ότι ο ίδιος απέτυχε να επανακινητοποιήσει τους ψηφοφόρους, κάτι που θα πρέπει οπωσδήποτε να κάνει δεδομένου ότι υστερεί στις κρίσιμες πολιτείες.

– Υπάρχει σενάριο αντικατάστασης του Μπάιντεν στην προεκλογική κούρσα; Και αν ναι, ποιος είναι ο επικρατέστερος αντικαταστάτης; 

Μέχρι το συνέδριο, δεν το βλέπω να συμβαίνει, εκτός και αν ο Μπάιντεν αποφασίσει να μην είναι υποψήφιος – σε αυτήν την περίπτωση θα προκαλούσε χάος. Εάν το πράξει στο συνέδριο, θα υπάρξουν αρκετοί Δημοκράτες υψηλού προφίλ που θα φλερτάρουν με τους αντιπροσώπους για να κερδίσουν τη στήριξή τους. Υπάρχουν πολλά άτομα σε αυτήν την ομάδα, συμπεριλαμβανομένης της Καμάλα Χάρις. Οι πιθανοί υποψήφιοι με το πιο δυναμικό προφίλ περιλαμβάνουν τον κυβερνήτη της Καλιφόρνια Γκάβιν Νιούσομ και την κυβερνήτη του Μίσιγκαν Γκρέτσεν Γουίτμερ. Ο υπουργός Μεταφορών Πιτ Μπούτιτζετζ μπορεί επίσης να είναι υποψήφιος. Υπήρχαν πολλοί άλλοι που έθεσαν υποψηφιότητα για την προεδρία και οι οποίοι είναι πολύ μεγάλοι ή μπορεί να μην έχουν αρκετή εθνική απήχηση για μια σύντομη εκστρατεία – συμπεριλαμβανομένων των γερουσιαστών Μπέρνι Σάντερς, Ελίζαμπεθ Γουόρεν και Έιμι Κλόμπουτσαρ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT