Γαλλία: Κακοφωνία και διάχυτη θλίψη στο Ελιζέ – Μαρίν Τοντελιέ, η εκλεκτή της Αριστεράς

Γαλλία: Κακοφωνία και διάχυτη θλίψη στο Ελιζέ – Μαρίν Τοντελιέ, η εκλεκτή της Αριστεράς

Διχασμένη η παράταξη του Εμανουέλ Μακρόν ως προς τη συγκρότηση ενός αντι-Λεπέν μετώπου από κοινού με την Αριστερά - Τη Μαρίν Τοντελιέ, γενική γραμματέα των Οικολόγων, φαίνεται να προκρίνει για πρωθυπουργό το Λαϊκό Μέτωπο αν κερδίσει στις εκλογές.

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις βρίσκονταν σε εξέλιξη ανάμεσα στα πολιτικά επιτελεία του Κέντρου και της Αριστεράς στη Γαλλία σε όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, με αντικείμενο τη συγκρότηση ενιαίου μετώπου εναντίον της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης (RN) της Μαρίν Λεπέν ενόψει του δεύτερου και αποφασιστικού γύρου των βουλευτικών εκλογών, την ερχόμενη Κυριακή. Στο κέντρο των διαβουλεύσεων βρίσκονταν οι 306 «τριγωνικές» περιφέρειες όπου, βάσει των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου, επρόκειτο να διεκδικήσουν τη βουλευτική έδρα εκπρόσωποι και των τριών μεγάλων παρατάξεων.

Λίγο πριν εκπνεύσει η προθεσμία για την ανακήρυξη των υποψηφίων στον δεύτερο γύρο, είχε γίνει γνωστό ότι 211 υποψήφιοι του δημοκρατικού χώρου είχαν αποσυρθεί από την κούρσα ώστε να μην υπάρξει διάσπαση των αντι- Λεπέν δυνάμεων. Από αυτούς, οι 132 προέρχονταν από τον αριστερό συνασπισμό Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) και οι 79 από την κεντρώα συμμαχία Ensemble (Μαζί) του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Με αυτά τα δεδομένα, οι τριγωνικές αναμετρήσεις περιορίζονταν σε 95 περιφέρειες, επί συνόλου 577.

Στο παρελθόν, η τακτική συνεργασία της Αριστεράς, του Κέντρου και της μετριοπαθούς Δεξιάς είχε εμποδίσει την επικράτηση της Ακροδεξιάς στον δεύτερο γύρο κρίσιμων αναμετρήσεων, όπως οι προεδρικές εκλογές του 2002, του 2017 και του 2022. Αυτή τη φορά, όμως, παραμένει αμφίβολο κατά πόσον οι ψηφοφόροι θα ακολουθήσουν τις συμβουλές των πολιτικών ηγετών. Στο όνομα της Μαρίν Τοντελιέ, γενικής γραμματέως των Οικολόγων EELV, μοιάζουν να έχουν συμφωνήσει στο μεταξύ οι συνιστώσες του Μετώπου, προκειμένου να την προτείνουν για την πρωθυπουργία σε περίπτωση ευνοϊκής για την Αριστερά κοινοβουλευτικής εξίσωσης.

Ενώ όλες οι συνιστώσες της Αριστεράς, συμπεριλαμβανομένης της πιο ριζοσπαστικής από αυτές, της Ανυπότακτης Γαλλίας (LFI) του Ζαν-Λικ Μελανσόν, υποστήριξαν ανεπιφύλακτα τη συγκρότηση αντι-Λεπέν μετώπου, αποσύροντας τους υποψηφίους τους που ήρθαν στην τρίτη θέση κατά τον πρώτο γύρο, δεν συνέβη το ίδιο με την παράταξη του Μακρόν. Ηγετικά στελέχη της, όπως ο υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ και ο πρώην πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, εξαπέλυσαν διμέτωπο αγώνα με σύνθημα «καμία ψήφο ούτε στη Λεπέν ούτε στον Μελανσόν». Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ διατήρησε την ασάφεια του προεδρικού μπλοκ δηλώνοντας, από το στούντιο του τηλεοπτικού δικτύου TF1, ότι οι υποψήφιοι του Ensemble θα αποσυρθούν «εφόσον υπάρχει επικρατέστερος υποψήφιος που θα υποστηρίζει τις αξίες της Δημοκρατίας».

Τη Μαρίν Τοντελιέ, γενική γραμματέα των Οικολόγων, φαίνεται να προκρίνει για πρωθυπουργό το Λαϊκό Μέτωπο αν κερδίσει στις εκλογές.

Ρεπορτάζ της εφημερίδας Le Monde αναφέρει ότι ο Εμανουέλ Μακρόν συγκάλεσε την κυβέρνηση στο Ελιζέ με αντικείμενο τη στάση της παράταξης στον δεύτερο γύρο. Ο Γάλλος πρόεδρος υπενθύμισε στους συνεργάτες του ότι εκείνος που διεκδικεί αυτή τη στιγμή την εξουσία δεν είναι ο Μελανσόν, αλλά η Λεπέν, και ότι «χωρίς τις ψήφους της Αριστεράς το 2017 και το 2022 δεν θα βρισκόσαστε εδώ σήμερα».

Με το ενδεχόμενο καμία από τις αντιμαχόμενες παρατάξεις να μη διαθέτει πλειοψηφία στη νέα Εθνοσυνέλευση να παραμένει ισχυρό, τα σενάρια της ακυβερνησίας βρίσκονται στο κέντρο της δημόσιας συζήτησης. Ο Γκαμπριέλ Ατάλ δήλωσε ότι το Κέντρο, η μετριοπαθής Αριστερά και η Κεντροδεξιά θα μπορούσαν να συγκροτήσουν κατά περίπτωση συμμαχίες για την προώθηση κρίσιμων νομοσχεδίων. Από την πλευρά του ο Ξαβιέ Μπερτράν, ηγετικό στέλεχος του κεντροδεξιού κόμματος Οι Ρεπουμπλικανοί, πρότεινε τον σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης για τα τρία χρόνια έως τις προεδρικές εκλογές.

Γαλλικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Εμανουέλ Μακρόν προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο συγκατοίκησης με κυβέρνηση της άκρας Δεξιάς, επισπεύδοντας τις τοποθετήσεις στελεχών σε νευραλγικά πόστα του κρατικού μηχανισμού ώστε να περιορίσει τις δυνατότητες άσκησης της εξουσίας από την RN. Μιλώντας στο France Inter, η Μαρίν Λεπέν δήλωσε ότι αν αληθεύουν οι σχετικές αναφορές, θα πρόκειται για «διοικητικό πραξικόπημα» και τόνισε ότι το κόμμα της δεν θα αναλάβει κυβερνητικά καθήκοντα αν δεν εξασφαλίσει κοινοβουλευτική αυτοδυναμία. «Δεν θα συμφωνήσουμε να σχηματίσουμε κυβέρνηση αν δεν έχουμε τη δυνατότητα να δράσουμε. Αυτό θα ήταν η χειρότερη προδοσία των ψηφοφόρων μας», δήλωσε η Λεπέν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT