ΗΠΑ: Υπό πίεση ο Μπάιντεν – Δυναμώνουν οι φωνές που του ζητούν να αποσυρθεί

ΗΠΑ: Υπό πίεση ο Μπάιντεν – Δυναμώνουν οι φωνές που του ζητούν να αποσυρθεί

Στελέχη του Δημοκρατικού κόμματος ζητούν από τον 81χρονο να εγκαταλείψει την κούρσα για την προεδρία, και κυβερνήτες Πολιτειών επιδιώκουν να τον συναντήσουν στον Λευκό Οίκο για να συζητήσουν το θέμα της προεδρικής του υποψηφιότητας

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στελέχη του Δημοκρατικού κόμματος βγαίνουν πια ανοιχτά, σχεδόν μία εβδομάδα έπειτα από το προεδρικό ντιμπέιτ της περασμένης Πέμπτης, και ζητούν από τον Τζο Μπάιντεν να εγκαταλείψει την κούρσα για την προεδρία.

Ο Λόιντ Ντόγκετ, βουλευτής από το Τέξας, ο Τζάρεντ Γκόλντεν, βουλευτής από το Μέιν, και η Μαρί Γκλούζενκαμπ Περέζ, βουλευτίνα από την Ουάσιγκτον, είναι κάποιοι από τους πολιτικούς του Δημοκρατικού κόμματος που έσπευσαν τα τελευταία 24ωρα να αποκηρύξουν ανοιχτά την προεδρική υποψηφιότητα του Μπάιντεν, ενώ είναι ακόμη περισσότεροι όσοι δεν κρύβουν πια τον προβληματισμό τους σχετικά.

Παράλληλα, δε, ομάδα αποτελούμενη από Δημοκρατικούς κυβερνήτες Πολιτειών έχει ζητήσει να συναντηθεί με τον Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, προκειμένου να συζητήσει μαζί του το θέμα της προεδρικής του υποψηφιότητας.

Στην εν λόγω συνάντηση, που πρόκειται να πραγματοποιηθεί σήμερα όπως αναφέρουν δυτικά ΜΜΕ (FT, CNN), αναμένεται να πάρουν μάλιστα μέρος και κυβερνήτες που εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να πάρουν το προεδρικό χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος στη θέση του Μπάιντεν, όπως ο Γκάβιν Νιούσομ από την Καλιφόρνια, η Γκρέτσεν Γουίτμερ από το Μίσιγκαν και ο Τζ. Μπ. Πρίτζκερ από το Ιλινόι.

«Οι κινήσεις αυτές αντανακλούν την ανησυχία που επικρατεί στο Δημοκρατικό κόμμα σχετικά με την ηλικία και την ικανότητα του Μπάιντεν να ανταποκριθεί στο προεδρικό αξίωμα, μια ανησυχία που ενισχύθηκε έπειτα από την απόδοσή του στο ντιμπέιτ της περασμένης εβδομάδας κατά του Τραμπ», γράφουν οι FT, επικαλούμενοι παράγοντες που βλέπουν το μομέντουμ να μετακινείται πια σε βάρος του Μπάιντεν.

Μιλώντας σε εκδήλωση την Τρίτη, ο ίδιος ο 81χρονος πρόεδρος δήλωσε ότι «δεν ήταν πολύ έξυπνο» εκ μέρους του το γεγονός ότι έκανε κάποια ταξίδια στο εξωτερικό (σ.σ. στη Σύνοδο της G7 στην Ιταλία, στη Νορμανδία) που τον κούρασαν πριν από την τηλεμαχία με τον Τραμπ. Οι FT σημειώνουν, ωστόσο, ότι αυτό στην πραγματικότητα δεν ισχύει, καθώς ο Μπάιντεν είχε περάσει ολόκληρη την εβδομάδα πριν από το ντιμπέιτ στο Καμπ Ντέιβιντ, προετοιμαζόμενος για την τηλεμαχία.

Το κλίμα ανησυχίας που επικρατεί στις τάξεις του κόμματος των Δημοκρατικών εντείνεται όμως και από τα ευρήματα των σφυγμομετρήσεων που πραγματοποιήθηκαν έπειτα από το ντιμπέιτ.   

Ενδεικτικά, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσίευσε το δίκτυο CNN, το 75% των ψηφοφόρων θεωρεί ότι το Δημοκρατικό κόμμα θα είχε περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας με έναν άλλο προεδρικό υποψήφιο στη θέση του Μπάιντεν, ενώ το ποσοστό όσων εγκρίνουν τον νυν πρόεδρο έχει πια υποχωρήσει σε νέο χαμηλό (36%) και εκείνος παρουσιάζεται να χάνει από τον Τραμπ με διαφορά έξι μονάδων (49% – 43%).

Με πληροφορίες από FT

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT