Εκλογικό «σκάκι» στη Γαλλία: Το αντι-Λεπέν μπλοκ συσπειρώνεται ενόψει του β’ γύρου

Εκλογικό «σκάκι» στη Γαλλία: Το αντι-Λεπέν μπλοκ συσπειρώνεται ενόψει του β’ γύρου

Περισσότεροι από 200 κεντρώοι και αριστεροί υποψήφιοι βουλευτές αποσύρθηκαν, προκειμένου έτσι να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση πολιτικών δυνάμεων και ψηφοφόρων ενάντια στους ακροδεξιούς υποψηφίους του κόμματος της Μαρίν Λεπέν την ερχόμενη Κυριακή

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνολικά περισσότεροι από 200 υποψήφιοι βουλευτές, προερχόμενοι από το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν αλλά και από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP), όπως ονομάζεται η εκλογική σύμπραξη των κομμάτων της Αριστεράς, πήραν την απόφαση να αποσύρουν τις υποψηφιότητές τους πριν από τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιουλίου, προκειμένου έτσι να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση πολιτικών δυνάμεων και ψηφοφόρων ενάντια στους υποψηφίους του κόμματος της Μαρίν Λεπέν την ερχόμενη Κυριακή.

Σημειώνεται ότι, έπειτα από τον πρώτο εκλογικό γύρο της περασμένης Κυριακής, οι υποψήφιοι που προκρίθηκαν σε συνολικά περισσότερες από 300 εκλογικές περιφέρειες ήταν όχι δύο αλλά τρεις: συνήθως ένας της Λεπέν, ένας του NFP και ένας του κεντρώου μπλοκ των δυνάμεων που πρόσκεινται στον Μακρόν.

Εάν πάνε στον β’ γύρο διασπασμένοι απέναντι στη Λεπέν, οι υποψήφιοι του Μακρόν και της Αριστεράς κινδυνεύουν, όμως, να χάσουν.

Για αυτόν τον λόγο πολλοί επιλέγουν τώρα να αποσυρθούν, προκειμένου έτσι όλοι οι αντι-Λεπέν ψηφοφόροι να στηρίξουν τον έναν ανά περιφέρεια υποψήφιο που θα κατέβει απέναντι στην παράταξη της γαλλικής Ακροδεξιάς.

Ενδεικτικά, τόσο ο αντιπολιτευόμενος Μελανσόν (LFI/NFP) όσο και ο πρωθυπουργός Ατάλ ζήτησαν από τους τρίτους του πρώτου γύρου να αποχωρήσουν ενόψει του δευτέρου, προκειμένου έτσι να ενισχυθεί ο ένας σε κάθε περιφέρεια εναπομείνας αντίπαλος της Λεπέν. 

Η Le Monde υπολόγιζε χθες σε περισσότερους από 220 τους υποψήφιους βουλευτές που αποσύρθηκαν (130 του NFP και 81 του Μακρόν), το γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP σε περισσότερους από 210 και το πρακτορείο Bloomberg σε 213.

«Το μονοπάτι της Λεπέν προς την εξουσία στενεύει […] Η Εθνική Συσπείρωση αντιμετωπίζει πια μεγαλύτερα εμπόδια», γράφει χαρακτηριστικά το Bloomberg, βλέποντας πια να εκτυλίσσεται στη Γαλλία ένα «εκλογικό παιχνίδι σκάκι» το οποίο αλλάζει όσα προέκυψαν έπειτα από τον πρώτο εκλογικό γύρο.   

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι αντι-Λεπέν δυνάμεις συσπειρώνονται ενόψει του β’ γύρου, σε μια προσπάθεια να στερήσουν από την παράταξη των Λεπέν και Μπαρντελά την απόλυτη πλειοψηφία των 289 εδρών στην Εθνοσυνέλευση.

Οντως, όπως διαμορφώνονται πια οι συσχετισμοί, το πιο πιθανό είναι ότι η Εθνική Συσπείρωση (RN) της Λεπέν δεν θα καταφέρει να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία.

Οπως αναφέρει ωστόσο σε ανάλυσή της η Le Monde, η γαλλική δημοκρατία κινείται πια, ούτως ή άλλως, «σε αχαρτογράφητα νερά».

Με πληροφορίες από Politico, Le Monde, Bloomberg  

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT