Πούτιν και Σι συμμετέχουν σε σύνοδο για την ασφάλεια στο Καζακστάν

Πούτιν και Σι συμμετέχουν σε σύνοδο για την ασφάλεια στο Καζακστάν

Ο Ρώσος πρόεδρος θα συναντηθεί με τον Σι, τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τους ηγέτες του Αζερμπαϊτζάν, της Μογγολίας και του Πακιστάν, πριν από άτυπο δείπνο που θα παραθέσει ο πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ-Γιομάρτ Τοκάγιεφ

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Σι Τζινπίνγκ της Κίνας πρόκειται να συναντηθούν σήμερα, Τετάρτη, σε σύνοδο κορυφής ευρασιατικής λέσχης για την ασφάλεια και την άμυνα την οποία Μόσχα και Πεκίνο θεωρούν ως την «απάντηση στη διευρυνόμενη επιρροή των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους» στην περιοχή.

Ο Πούτιν και ο Κινέζος πρόεδρος έχουν επεκτείνει τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), λέσχη που ιδρύθηκε το 2001 με τη συμμετοχή της Ρωσίας, της Κίνας και δυνάμεων της Κεντρικής Ασίας, ώστε να συμπεριλάβει την Ινδία, το Ιράν και το Πακιστάν ως αντίβαρο στη Δύση.

Ο Πούτιν θα έχει σειρά διμερών συναντήσεων την Τετάρτη στο περιθώριο της συνόδου κορυφής στις 3 και 4 Ιουλίου στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, Αστάνα, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Συναντήσεις Πούτιν με Σι και Ερντογάν

Θα συναντηθεί με τον Σι, τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τους ηγέτες του Αζερμπαϊτζάν, της Μογγολίας και του Πακιστάν, πριν από άτυπο δείπνο που θα παραθέσει ο πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ-Γιομάρτ Τοκάγιεφ.

Η Ινδία ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, ο οποίος αναμένεται στη Μόσχα αργότερα αυτόν τον μήνα, δεν θα παραστεί. Αντ’ αυτού θα στείλει τον υπουργό Εξωτερικών του.

Η Ρωσία και η Κίνα θεωρούν σημαντικό  τον οργανισμό, που προωθεί την κοινή προσέγγιση σε εξωτερικές απειλές για την ασφάλεια, όπως η διακίνηση ναρκωτικών, καθώς επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση κάθε εγχώριας αστάθειας.

«Οι ηγέτες των χωρών-μελών του οργανισμού θα συζητήσουν την τρέχουσα κατάσταση, καθώς και τις προοπτικές περαιτέρω εμβάθυνσης της πολύπλευρης συνεργασίας στο πλαίσιο του οργανισμού και τη βελτίωση των δραστηριοτήτων του», ανέφερε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του.

Κατά την περυσινή σύνοδο, που δεν πραγματοποιήθηκε διά ζώσης, η ομάδα εξέδωσε δήλωση που επέκρινε τον αρνητικό αντίκτυπο της «μονομερούς και απεριόριστης επέκτασης των παγκόσμιων συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας από μεμονωμένες χώρες ή ομάδες χωρών», χωρίς να αναφέρεται άμεσα στην επέκταση του ΝΑΤΟ και τη δυτική στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία.

Συνεργασία χωρίς όρια

Η Κίνα και η Ρωσία κήρυξαν εταιρική σχέση «χωρίς όρια» τον Φεβρουάριο του 2022, όταν ο Πούτιν επισκέφθηκε το Πεκίνο, λίγες ημέρες πριν στείλει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία. Εκτοτε, ο Σι και ο Πούτιν έχουν εμβαθύνει τη μεταξύ τους σχέση.

Ο Σι και ο Πούτιν θεωρούν ότι η εποχή που κυριαρχούσαν οι ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο καταρρέει. Οι ΗΠΑ βλέπουν την Κίνα ως τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή τους και τη Ρωσία ως τη μεγαλύτερη απειλή από εθνικό κράτος.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ισχυρίζεται ότι αυτός ο αιώνας θα καθοριστεί από τον υπαρξιακό ανταγωνισμό μεταξύ δημοκρατιών και απολυταρχιών.

Οι ΗΠΑ βλέπουν τον Σι και τον Πούτιν ως αυταρχικούς ηγέτες που έχουν καταπνίξει την ελευθερία του λόγου και ασκούν αυστηρό έλεγχο στα Μέσα Ενημέρωσης και τα δικαστήρια. Ο Μπάιντεν έχει αποκαλέσει τον Σι «δικτάτορα» και έχει χαρακτηρίσει τον Πούτιν «δολοφόνο» και «τρελό μπάσταρδο». Το Πεκίνο και η Μόσχα επέκριναν τον Μπάιντεν για τα σχόλια αυτά.

Η ιστορία του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης

Η ιστορία του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης χρονολογείται από το 1996, όταν ιδρύθηκε ο πρόδρομός του ως μέσο συντονισμού των προσπαθειών κατά των εξωτερικών απειλών, όπως η διακίνηση ναρκωτικών, και παραδοσιακά επικεντρώνεται στην καταπολέμηση οποιασδήποτε εσωτερικής αστάθειας.

Η Λευκορωσία θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής για πρώτη φορά ως πλήρες μέλος του οργανισμού, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Αλλα κράτη συμμετέχουν σε συζητήσεις με την ομάδα, όπως το Μπαχρέιν, η Καμπότζη, η Αίγυπτος, το Κουβέιτ, η Μιανμάρ, το Νεπάλ, το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες αναμένεται στην Αστάνα για τη σύνοδο κορυφής.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT