Αίγυπτος: Αναφορές για ανασχηματισμό και απομάκρυνση του Σούκρι από το ΥΠΕΞ

Αίγυπτος: Αναφορές για ανασχηματισμό και απομάκρυνση του Σούκρι από το ΥΠΕΞ

«Αλλάζουν χέρια» τα υπουργεία Οικονομικών και Εξωτερικών, ενώ οι νέοι υπουργοί αναμένεται να ορκιστούν σήμερα, Τετάρτη, σύμφωνα με αναφορές στα αιγυπτιακά Μέσα

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συμφωνία για τον πολυαναμενόμενο ανασχηματισμό, κατέληξε το υπουργικό συμβούλιο της Αιγύπτου υπό τον πρωθυπουργό, Μουσταφά Μαντμπούλι, σύμφωνα με αναφορές στα τοπικά Μέσα.

«Αλλάζουν χέρια» τα υπουργεία Οικονομικών και Εξωτερικών, ενώ οι νέοι υπουργοί αναμένεται να ορκιστούν σήμερα, Τετάρτη, σύμφωνα με τις ίδιες αναφορές.

Η νέα κυβέρνηση υπό το νέο σχήμα θα κληθεί να αντιμετωπίσει σειρά προκλήσεων, από τον πόλεμο στη Γάζα στο κατώφλι της μέχρι τις οικονομικές δυσκολίες και τις συνεχείς διακοπές ρεύματος που έχουν προκαλέσει απογοήτευση στους Αιγυπτίους και έχουν οδηγήσει αρκετά εργοστάσια στο «λουκέτο».

Τα νέα πρόσωπα

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι ο Αχμεντ Κουτσούκ πρόκειται να ορκιστεί υπουργός Οικονομικών, και αντιμετωπίζει ίσως τη μεγαλύτερη πρόκληση, καθώς θα κληθεί να διαχειριστεί τα προβλήματα της παραπαίουσας οικονομίας και του υπέρογκου χρέους.

Σχετικά με τις αλλαγές στο υπουργείο Εξωτερικών, η κρατική τηλεόραση, επικαλούμενη το τοπικό κανάλι ExtraNews, μετέδωσε ότι ο πρεσβευτής της Αιγύπτου στην Ευρωπαϊκή Ενωση Μπαντρ Αμπντελατί θα αντικαταστήσει τον Σάμεχ Σούκρι, ο οποίος έχει καθοδηγήσει τις διπλωματικές προσπάθειες της χώρας και τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της παλαιστινιακής Χαμάς και του Ισραήλ στον σχεδόν εννεάμηνο πόλεμό τους.

Ο Κάριμ Μπαντάουι αναμένεται να διοριστεί υπουργός Πετρελαίου και ο Μαχμούντ Εσματ υπουργός Ηλεκτρικής Ενέργειας, όπως ανέφερε το αιγυπτιακό ExtraNews.

Η Ράνια αλ Μάσατ, πρώην υπουργός Διεθνούς Συνεργασίας, φέρεται να διορίζεται εκ νέου υπουργός Σχεδιασμού, Οικονομικής Ανάπτυξης και Διεθνούς Συνεργασίας.

Ο Σέριφ Φαρούκ, πρόεδρος της Egypt Post, πρόκειται να αναλάβει το υπουργείο Προμηθειών, όπως ανέφεραν δημοσιεύματα.

Η Αίγυπτος υπήρξε ο μεγαλύτερος εισαγωγέας σιταριού στον κόσμο και ο Φαρούκ θα αναλάβει την εποπτεία των αγορών, καθώς και εκτεταμένου προγράμματος επιδότησης τροφίμων για περισσότερους από 60 εκατ. ανθρώπους.

Περιορισμένη η εξουσία των υπουργών

Οι υπουργοί στην Αίγυπτο έχουν περιορισμένη εξουσία στη λήψη αποφάσεων, καθώς στην πραγματικότητα η εξουσία ασκείται από την προεδρία, τον στρατό και τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Καθώς η Αίγυπτος προσπαθούσε να διαχειριστεί τη χρόνια έλλειψη συναλλάγματος και τον υψηλό πληθωρισμό τα τελευταία δύο χρόνια, υπήρχαν εικασίες ότι ο ίδιος ο Μαντμπούλι θα μπορούσε να αντικατασταθεί.

Ο πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι έδωσε εντολή στη νέα κυβέρνηση να επικεντρωθεί στη μείωση του πληθωρισμού και στη ρύθμιση των αγορών, καθώς και στην προσέλκυση και την αύξηση των τοπικών και των ξένων επενδύσεων.

Νωρίτερα φέτος, η χώρα υπέγραψε συμφωνία-ρεκόρ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για επενδύσεις καθώς και διεθνείς συμφωνίες χρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένου ενός διευρυμένου προγράμματος δανείων με το ΔΝΤ.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT