Ατάλ: Μπορούμε να αποτρέψουμε απόλυτη πλειοψηφία της Ακροδεξιάς

Ατάλ: Μπορούμε να αποτρέψουμε απόλυτη πλειοψηφία της Ακροδεξιάς

Το ερώτημα που τίθεται εκ νέου είναι αν οι ψηφοφόροι θα δουν θετικά τη διακομματική προσπάθεια να μπλοκαριστεί το αντιμεταναστευτικό, ευρωσκεπτικιστικό κόμμα

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ, στενός σύμμαχος του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε ότι η διακομματική προσπάθεια να στερήσει από την ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν την πλειοψηφία στον δεύτερο γύρο των κοινοβουλευτικών εκλογών, την επόμενη Κυριακή, θα μπορούσε να στεφθεί με επιτυχία.

Η δήλωση του Ατάλ ήρθε λίγο αφότου περισσότεροι από 200 υποψήφιοι από όλο το πολιτικό φάσμα συμφώνησαν να αποσύρουν τις υποψηφιότητές τους, ώστε να ανοίξει ο δρόμος σε όποιον έχει περισσότερες πιθανότητες να νικήσει υποψήφιο της Εθνικής Συσπείρωσης στην εκλογική τους περιφέρεια.

«Αυτό που δείχνει η απόσυρση των υποψηφιοτήτων είναι ότι μπορούμε να αποφύγουμε απόλυτη πλειοψηφία της Ακροδεξιάς», δήλωσε ο Ατάλ σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.

Σημειώνεται ότι η Εθνική Συσπείρωση χρειάζεται 289 έδρες για να ελέγξει τη γαλλική Εθνοσυνέλευση των 577 εδρών.

Η στάση των ψηφοφόρων

Το υπουργείο Εσωτερικών επρόκειτο να δημοσιοποιήσει τη λίστα των υποψηφίων για τον δεύτερο γύρο των κοινοβουλευτικών εκλογών αργότερα. Τα τοπικά Μέσα εκτιμούσαν ότι έως και 218 υποψήφιοι είχαν αποσυρθεί, μειώνοντας τον αριθμό των περιφερειών όπου η ψήφος κατά της Ακροδεξιάς θα μπορούσε να διασπαστεί.

Πριν από τις αποσύρσεις, οι δημοσκόποι είχαν υπολογίσει ότι η δυναμική μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών θα μπορούσε να δώσει ώθηση στην Εθνική Συσπείρωση, ώστε να κερδίσει από 250 έως 300 έδρες.

Το ερώτημα που τίθεται εκ νέου είναι το αν οι ψηφοφόροι θα επικροτήσουν την προσπάθεια να μπλοκαριστεί το αντιμεταναστευτικό, ευρωσκεπτικιστικό κόμμα.

Οι Κεντρώοι ενδέχεται να διστάσουν να υποστηρίξουν έναν αριστερό αντίπαλο της Εθνικής Συσπείρωσης, ενώ πολλοί Αριστεροί είναι τόσο απογοητευμένοι από τον Μακρόν που πιθανόν δεν θα πείθονταν να υποστηρίξουν υποψήφιο προερχόμενο από τη συμμαχία του.

«Ρεπουμπλικανικό μέτωπο» κατά της Λεπέν

Η Λεπέν από την πλευρά της δήλωσε σήμερα, Τετάρτη, ότι θα μπορούσε να απευθυνθεί σε άλλα κόμματα εάν το RN δεν καταφέρει να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία.

Ο 28χρονος Ζορντάν Μπαρντελά, προσωπική της επιλογή για την πρωθυπουργία, είχε επιμείνει ότι θα αρνιόταν να σχηματίσει κυβέρνηση χωρίς ισχυρή εντολή.

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές καθησυχάστηκαν από την προσπάθεια να δημιουργηθεί το λεγόμενο «ρεπουμπλικανικό μέτωπο» έναντι του κόμματος της Λεπέν, μειώνοντας το ασφάλιστρο κινδύνου για το δημόσιο χρέος της Γαλλίας.

«Η στρατηγική αυτή θα περιορίσει σημαντικά τις πιθανότητες να κερδίσει η Λεπέν την απόλυτη πλειοψηφία», όπως ανέφερε σε σημείωμά του ο επικεφαλής οικονομολόγος της Jefferies στην Ευρώπη Μοχίτ Κούμαρ.

Η Εθνική Συσπείρωση πέτυχε νίκη με μεγάλο προβάδισμα στις εκλογές του πρώτου γύρου της Κυριακής, αποδεικνύοντας ότι το στοίχημα του Μακρόν να προσφύγει σε πρόωρες κάλπες απέτυχε. Το κεντρώο στρατόπεδο έμεινε στην ταπεινή τρίτη θέση, πίσω από την Εθνική Συσπείρωση και μία αριστερή συμμαχία που σχηματίστηκε στο παρά πέντε.

Η Λεπέν εργάζεται εδώ και χρόνια για να κανονικοποιήσει την εικόνα του κόμματός της, ωστόσο οι οργανώσεις δικαιωμάτων εκφράζουν ανησυχίες για τις απόψεις περί «εθνικής προτίμησης» που εκφράζει, καθώς και για τα αντιμεταναστευτικά μέτρα που προτείνει.

Επιπλέον, ανησυχία εκφράζουν πολλοί και για τις επιπτώσεις του ευρωσκεπτικισμού των κύριων εκπροσώπων του κόμματος.

Πολλοί αμφισβητούν τέλος και τα σχέδια για την ανατροπή μεταρρυθμίσεων του Μακρόν, όπως η αντιδημοφιλής κίνησή του να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης.

Η επόμενη ημέρα

Ακόμα και αν η Εθνική Συσπείρωση δεν έρθει στην εξουσία, πάντως, η Γαλλία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μήνες πολιτικής αστάθειας μέχρι το τέλος της θητείας του Μακρόν το 2027, όταν η Λεπέν αναμένεται να διεκδικήσει απέναντί του την προεδρία.

Ερωτηθείς σχετικά με τις εκκλήσεις για δημιουργία προσωρινής διακομματικής κυβέρνησης σε περίπτωση που το Κοινοβούλιο μείνει μετέωρο, ο Ατάλ επανέλαβε την πρότασή του για συνεργασία των κυρίαρχων κομμάτων στο Κοινοβούλιο για μεμονωμένα νομοθετήματα.

«Ελπίζω ότι το στρατόπεδο του (συμμαχικού με τον Μακρόν) Ensemble θα είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερο. Μετά από αυτό θα επιδιώξουμε να εξασφαλίσουμε πλειοψηφίες ανά έργο».

Η Εθνική Συσπείρωση «απάντησε», χαρακτηρίζοντας τη διακομματική προσπάθεια που έχει στόχο να μπλοκάρει την άνοδό της στην εξουσία ως αντιδημοκρατική και κάνοντας λόγο για προσπάθεια υπονόμευσης της βούλησης των ψηφοφόρων.

Ο Μπαρντελά δήλωσε στην εφημερίδα Le Figaro: «Το πραγματικό “ρεπουμπλικανικό μέτωπο“ – αυτό είμαστε εμείς».

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT