«Καμπανάκι» του επικεφαλής δικαιωμάτων του ΟΗΕ για την άνοδο της Ακροδεξιάς

«Καμπανάκι» του επικεφαλής δικαιωμάτων του ΟΗΕ για την άνοδο της Ακροδεξιάς

«Η ιστορία μας λέει, ιδίως στην Ευρώπη, ότι η διαπόμπευση του άλλου, η κατασυκοφάντηση του άλλου, είναι προάγγελος για το τι πρόκειται να ακολουθήσει», δήλωσε ο Φόλκερ Τουρκ

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Υπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κάλεσε σήμερα Τετάρτη σε επαγρύπνηση εν μέσω εκλογικής ανόδου της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη, επικαλούμενη αφηγήσεις που απομυθοποιούν τους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο.

«Πρέπει να είμαστε σε μεγάλη επαγρύπνηση, διότι η ιστορία μας λέει, ιδίως στην Ευρώπη, ότι η διαπόμπευση του άλλου, η κατασυκοφάντηση του άλλου, είναι προάγγελος για το τι πρόκειται να ακολουθήσει», δήλωσε ο Φόλκερ Τουρκ απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη. «Είναι καμπανάκι συναγερμού που πρέπει να χτυπήσουμε», πρόσθεσε.

Τα ακροδεξιά κόμματα κατέγραψαν κέρδη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον περασμένο μήνα, ενώ στη Γαλλία διεξάγονται επαναληπτικές εκλογές αυτό το Σαββατοκύριακο, όπου οι αντίπαλοι της ακροδεξιάς, αντιμεταναστευτικής Εθνικής Συσπείρωσης επιδιώκουν να μπλοκάρουν την άνοδό της στην εξουσία.

Αποτροπή μελλοντικών θηριωδιών

Ο Τουρκ, ο οποίος έχει διανύσει σχεδόν τα μισά της τετραετούς θητείας του ως επικεφαλής των δικαιωμάτων του ΟΗΕ αγωνίζεται για την προστασία των προσφύγων.

Ως Αυστριακός, η χώρα του οποίου έγινε εστία αντισημιτισμού τη δεκαετία του 1930 και συμμετείχε στο Ολοκαύτωμα μετά την προσάρτησή της από τη ναζιστική Γερμανία το 1938, έχει αναφέρει στο παρελθόν ως μέρος της έμπνευσής του την επιθυμία να αποτρέψει μελλοντικές θηριωδίες.

«Στην Ευρώπη έχουμε δει δυστυχώς ενίσχυση της ρητορικής του μίσους και της διχαστικής ρητορικής και είναι σημαντικό οι πολιτικοί ηγέτες να είναι πολύ σαφείς ως προς το ότι πρέπει να υπάρχει μηδενική ανοχή στη ρητορική μίσους και σε κάθε προσπάθεια δυσφήμισης των άλλων», όπως τόνισε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT