Συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν στο Καζακστάν: «Θερμή η σχέση Ρωσίας και Τουρκίας»

Συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν στο Καζακστάν: «Θερμή η σχέση Ρωσίας και Τουρκίας»

Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν σήμερα στην Αστάνα στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO)

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνάντηση στην Αστάνα του Καζακστάν είχαν ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO).

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν οι διμερείς σχέσεις, η συνεργασία στην πυρηνική ενέργεια, η Συρία αλλά και η κατάσταση στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ερντογάν ανέφερε ότι «δεν έχουμε συναντηθεί με τον αγαπημένο μου φίλο για πολύ καιρό» αλλά τόνισε πως «οι συνεργάτες μας είναι συνεχώς σε επαφή μεταξύ τους».

Σχετικά με τη συνεργασία στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως «θα κάνουμε σοβαρά βήματα για τους πυρηνικούς σταθμούς. Κάνουμε συζητήσεις για τον πυρηνικό σταθμό της Σινώπης. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να κάνουμε σοβαρά βήματα σε αυτό το θέμα, για το οποίο ο υπουργός μας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων συνεχίζει τις συζητήσεις του με τον ομόλογό του […] Ο πρώτος στόχος είναι να λειτουργήσει το Ακούγιου». 

Αφού σημείωσε ότι οι σχέσεις μεταξύ της BOTAŞ και της GAZPROM συνεχίζονται σε «εγκάρδιο κλίμα», ο Ερντογάν ανέφερε: «Αυτός ο όγκος των 55 δισεκατομμυρίων δολαρίων δεν είναι πολύ σημαντικός για εμάς. Στόχος μας ήταν να φτάσουμε τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Εχουμε αυτή τη δυνατότητα».

Αναφερόμενος στον τουρισμό, ο Ερντογάν είπε ότι «ήταν πολύ σημαντικό για εμάς που ήρθαν στη χώρα μας περίπου επτά εκατομμύρια τουρίστες. Είναι σημαντικό να φιλοξενούμε Ρώσους τουρίστες στην Τουρκία. Η ειλικρίνειά μας σε αυτό το θέμα συνεχίζεται με την ίδια αποφασιστικότητα. Θα συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο. Αρκεί οι Ρώσοι τουρίστες να είναι ικανοποιημένοι με την Τουρκία».

«Πέρα από αυτή τη θερμή σχέση μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, θα ήθελα να σας φιλοξενήσω στη χώρα μου το συντομότερο δυνατό», είπε ο Ερντογάν απευθυνόμενος στον Ρώσο πρόεδρο.

Πούτιν: «Οι σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας αναπτύσσονται βήμα βήμα»

Από την πλευρά του, ο Πούτιν ανέφερε ότι έγινε ανταλλαγή απόψεων όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις ενώ συζητήθηκε και η κατάσταση στην περιοχή.  

«Χαίρομαι που σας συναντώ από κοντά. Θα ήθελα να πω ότι παρά τις δυσκολίες στον κόσμο, οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας αναπτύσσονται και προχωρούν βήμα προς βήμα», είπε ο Ρώσος πρόεδρος και πρόσθεσε:

«Ο ετήσιος όγκος του εμπορίου μας είναι 55 δισεκατομμύρια δολάρια, που δεν είναι μικρός αριθμός. Τα διάφορα στρατηγικά μας έργα υλοποιούνται με προγραμματισμένο τρόπο. Σπάσαμε ρεκόρ και στον τουρισμό. Πέρυσι, 6,7 εκατομμύρια Ρώσοι τουρίστες επισκέφτηκαν την Τουρκία. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τις ευνοϊκές συνθήκες που παρέχετε στους τουρίστες μας». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT