Ζελένσκι: Αν ο Τραμπ έχει ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία, ας μας το πει

Ζελένσκι: Αν ο Τραμπ έχει ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία, ας μας το πει

«Θέλουμε να καταλάβουμε αν τον Νοέμβριο θα έχουμε την ισχυρή υποστήριξη των ΗΠΑ ή αν θα είμαστε ολομόναχοι», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τον πρώην Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ να παρουσιάσει το ειρηνευτικό του σχέδιο για την Ουκρανία, τονίζοντας ότι οποιαδήποτε πρόταση δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει την παραβίαση της ουκρανικής εθνικής κυριαρχίας. 

«Εάν ο Τραμπ ξέρει πώς να τερματίσει αυτόν τον πόλεμο, θα πρέπει να μας το πει σήμερα», δήλωσε ο Ζελένσκι σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg. «Αν υπάρχει κίνδυνος για την ανεξαρτησία της Ουκρανίας, αν είναι να χάσουμε την κρατική μας υπόσταση, θέλουμε να είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό, θέλουμε να το ξέρουμε», πρόσθεσε. 

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος προηγείται στις δημοσκοπήσεις έναντι του προέδρου Τζο Μπάιντεν ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου, έχει δηλώσει ότι θα τερματίσει τον πόλεμο μέχρι την ορκωμοσία του τον Ιανουάριο. Στο τηλεοπτικό ντιμπέιτ της περασμένης εβδομάδας, ο Τραμπ κατήγγειλε τα δισεκατομμύρια δολάρια που δαπανώνται για την άμυνα της Ουκρανίας, λέγοντας ότι το Κίεβο «δεν κερδίζει τον πόλεμο».

Σε μια συνέντευξη διάρκειας σχεδόν μιας ώρας, ο Ουκρανός πρόεδρος εξέφρασε τη λύπη του για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις δυτικών όπλων και δήλωσε ότι είναι «δυνητικά έτοιμος» να συναντηθεί με τον Τραμπ για να ακούσει τις προτάσεις της ομάδας του. «Θέλουμε να καταλάβουμε αν τον Νοέμβριο θα έχουμε την ισχυρή υποστήριξη των ΗΠΑ ή αν θα είμαστε ολομόναχοι», σημείωσε ο Ζελένσκι.

Ζελένσκι: Αν ο Τραμπ έχει ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία, ας μας το πει-1
Συνάντηση Τραμπ-Ζελένσκι το 2019 – Φωτ.: AP

Ο Ουκρανός πρόεδρος είχε στο παρελθόν αρκετά τεταμένη σχέση με τον Τραμπ, ο οποίος κατά τη διάρκεια της προεδρίας του κατηγορούσε σταθερά τον Ζελένσκι για διαφθορά.

Ο Ζελένσκι πάντως αμφισβήτησε επίσης την άποψη ότι το Κίεβο χάνει τον πόλεμο, απορρίπτοντας τον όρο «αδιέξοδο» για να περιγραφεί ο πόλεμος αυτή τη στιγμή με τη Ρωσία. «Δεν είναι αδιέξοδο, είναι μια προβληματική κατάσταση», είπε και συνέχισε: «Ενα αδιέξοδο σημαίνει ότι δεν υπάρχει διέξοδος. Αλλά ένα πρόβλημα μπορεί να λυθεί αν κάποιος έχει τη θέληση και διαθέτει τα εργαλεία. Εμείς έχουμε τη θέληση και τα εργαλεία, αλλά δεν έχουν φτάσει ακόμη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT