Γαλλία: Δεν θα κυβερνήσει με τον Μελανσόν, δηλώνει ο Μακρόν – Ο «Γάλλος Μέρντοχ» που στήριξε τη Λεπέν

Γαλλία: Δεν θα κυβερνήσει με τον Μελανσόν, δηλώνει ο Μακρόν – Ο «Γάλλος Μέρντοχ» που στήριξε τη Λεπέν

Η Ακροδεξιά εξασφαλίζει μεταξύ 190 και 220 εδρών, από 289 που απαιτούνται για σχηματισμό κυβέρνησης, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Μία ημέρα μετά το κλείσιμο των ψηφοδελτίων για τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής στη Γαλλία και την απόσυρση 210 υποψηφιοτήτων, κυρίως από την Αριστερά και τον προεδρικό συνασπισμό Μαζί, μήνυμα στήριξης προς την Εθνική Συσπείρωση έστειλε χθες το ρωσικό ΥΠΕΞ. «Ο λαός της Γαλλίας απαιτεί ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική στην υπηρεσία των εθνικών συμφερόντων και ρήξη από την κηδεμονία της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών. Οι Γάλλοι ιθύνοντες δεν θα μπορέσουν να αγνοήσουν τις βαθιές αλλαγές στις απόψεις της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών», ανέφερε σε μήνυμά του στην πλατφόρμα Χ το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η Ακροδεξιά εξασφαλίζει μεταξύ 190 και 220 εδρών, από 289 που απαιτούνται για σχηματισμό κυβέρνησης. Κατά τη διάρκεια σύσκεψης του τελευταίου, όπως όλα δείχνουν, υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Γκαμπριέλ Ατάλ χθες το πρωί, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να συγκυβερνήσει με την Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν-Λικ Μελανσόν. Σύμφωνα με παριστάμενο στο συμβούλιο, ο Μακρόν υπενθύμισε ότι «απόσυρση από τριγωνική δεν σημαίνει συνασπισμός».

Μιλώντας χθες στο ραδιόφωνο της France Inter, ο Ατάλ υπεραμύνθηκε της απόσυρσης υποψηφίων του προεδρικού κόμματος προς όφελος της Αριστεράς σε περιφέρειες όπου μια νίκη της Εθνικής Συσπείρωσης είναι πιθανή. «Στόχος είναι να στερήσουμε την πλειοψηφία από την Ακροδεξιά. Οφείλω, όμως, να είμαι ξεκάθαρος, ποτέ δεν θα συνασπισθώ με την Ανυπότακτη Γαλλία», είπε ο πρωθυπουργός.

Tους φόβους του για τα αυξανόμενα περιστατικά ρατσιστικής ρητορικής και βίας απέναντι στους μετανάστες και στις μειονότητες στη Γαλλία εξέφρασε χθες ο υπεύθυνος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη, ο Τουρκ είπε: «Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου. Στη Γαλλία και στη Βρετανία η ρητορική μίσους σημειώνει άνοδο, ενώ για το φαινόμενο αυτό δεν απαλλάσσω τα παραδοσιακά κόμματα από τις ευθύνες τους».

Τη μεγάλη του ανησυχία του για τις εξελίξεις στη Γαλλία εξέφρασε ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς, ο οποίος φέρεται να έχει καθημερινή επικοινωνία μέσω sms με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν ενόψει του δεύτερου γύρου των εκλογών την Κυριακή. Μιλώντας την Τρίτη το βράδυ σε εκδήλωση της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, ο καγκελάριος χαρακτήρισε την κατάσταση στη Γαλλία «καταθλιπτική». Για πρώτη φορά η καγκελαρία στο Βερολίνο αποκάλυψε δημόσια τις προτιμήσεις της για μια εκλογική αναμέτρηση στη Γαλλία.

Στο μεταξύ, στις κατηγορίες της Μαρίν Λεπέν για «διοικητικό πραξικόπημα» του Μακρόν εξαιτίας της πληθώρας διορισμών σε κρατικές υπηρεσίες από την προεδρία τις τελευταίες ημέρες απάντησε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Πρισκά Τεβενό: «Γνωρίζαμε ότι η κ. Λεπέν ψεύδεται, μάθαμε τώρα ότι παραποιεί και τις ειδήσεις. Οι διορισμοί στελεχών είναι συνηθισμένοι και εγγυώνται τη λειτουργία των θεσμών».

Ο «Γάλλος Μέρντοχ» που στήριξε τη Λεπέν

Οταν ο πρόεδρος του γαλλικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Ερίκ Σιοτί, ανακοίνωσε την πρωτοφανή συμμαχία με τη Μαρίν Λεπέν, αψηφώντας τις δεκαετίες γκωλικής παράδοσης του κόμματός του, δεν συμβουλεύτηκε κανένα μέλος της πολιτικής του οικογένειας. Ούτε καν τον πρώην πρωθυπουργό Νικολά Σαρκοζί.

Αντίθετα, με το που άκουσε τον Εμανουέλ Μακρόν να προκηρύσσει πρόωρες εκλογές στις 9 Ιουνίου, ο Σιοτί επισκέφθηκε τον Βενσάν Μπολορέ. Ο επονομαζόμενος και «Γάλλος Μέρντοχ» (από τον Αμερικανό μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης και ιδιοκτήτη της Wall Street Journal και του Fox New) έχτισε μια τεράστια μιντιακή αυτοκρατορία στη Γαλλία μέσω επιθετικών εξαγορών, με απώτερο σκοπό να φέρει κάποτε την άκρα Δεξιά στην κυβέρνηση.

Ο Μπολορέ, ένας βαθιά συντηρητικός καθολικός από τη Βρετάνη, έχει αναδειχθεί στον πιο επιτυχημένο επιχειρηματία της Γαλλίας χτίζοντας μια αυτοκρατορία που περιλαμβάνει μέσα μεταφοράς, μονάδες παραγωγής φοινικέλαιου στην Ασία, ελαστικών στην Αφρική και μια σειρά από εγχώρια μέσα ενημέρωσης και διαφημίσεων.

Αφού απέκτησε το 2016 το κανάλι iTele, που ανήκε στον τεράστιο όμιλο Canal+, ο μεγιστάνας προκάλεσε μια πρωτοφανή απεργία διάρκειας 31 ημερών. Την ίδια περίοδο απολύθηκε μεγάλο μέρος του προσωπικού και το κανάλι σταδιακά μεταμορφώθηκε σε μια συντηρητική πλατφόρμα, που εναντιώνεται στην πολιτική ορθότητα και δίνει βήμα σε συντηρητικούς και ακροδεξιούς πολιτικούς. Για τον λόγο αυτό απέκτησε σύντομα και την προσωνυμία «Fox News της Γαλλίας». Απτόητος, απέκτησε λίγα χρόνια μετά την εφημερίδα Journal du Dimanche (Εφημερίδα της Κυριακής), προκαλώντας ανάλογες αντιδράσεις που είχαν την ίδια ακριβώς κατάληξη.

Τα τελευταία δύο χρόνια, ο Μπολορέ έχει εμφανιστεί δύο φορές ενώπιον κοινοβουλευτικών επιτροπών που διερευνούν την πρωτοφανή συγκέντρωση που έχει πετύχει στους κόλπους των μέσων ενημέρωσης. Χωρίς διάθεση για απολογία, έχει πάντοτε υποστηρίξει πως ο ίδιος κάνει απλώς καλά τη δουλειά του επιχειρηματία.

«Δεν έχω καμία εξουσία να διορίζω ανθρώπους σε αυτά τα κανάλια», απάντησε σε επιτροπή της Γερουσίας όταν ρωτήθηκε για τον ρόλο του στις πολλές παραιτήσεις και απολύσεις υψηλού προφίλ που τάραξαν τον όμιλο μέσων ενημέρωσης Canal+ μετά την εξαγορά του. «Μερικοί δημοσιογράφοι φεύγουν, άλλοι έρχονται», είχε σχολιάσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT