Το ΝΑΤΟ ανησυχεί μήπως νίκη της Λεπέν οδηγήσει τη Γαλλία εκτός στρατιωτικού σκέλους της Συμμαχίας

Το ΝΑΤΟ ανησυχεί μήπως νίκη της Λεπέν οδηγήσει τη Γαλλία εκτός στρατιωτικού σκέλους της Συμμαχίας

Οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ «ανησυχούν σοβαρά» για πιθανή αποχώρηση της Γαλλίας από το στρατιωτικό σκέλος

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ «ανησυχούν σοβαρά» για την πιθανή άνοδο στην εξουσία στη Γαλλία ακροδεξιών δυνάμεων με επικεφαλής την Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν στις εκλογές, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει στην αποχώρηση της Γαλλίας από το στρατιωτικό σκέλος της Συμμαχίας, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Euractiv που επικαλείται ανώνυμους διπλωμάτες από τα μέλη της Συμμαχίας.

Σύμφωνα με μία από τις πηγές του Euractiv, διπλωμάτες του ΝΑΤΟ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η Γαλλία, στη νέα κατάσταση μετά τις εκλογές, να αποφασίσει να αποσυρθεί από τη στρατιωτική διοίκηση, όπως έκανε ήδη το 1966.

«Ηπια» έξοδος

Ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Μισέλ Ντικλό συμφώνησε με την άποψη των διπλωματών οι οποίοι πιστεύουν ότι το ακροδεξιό κόμμα Εθνική Συσπείρωση, εάν έρθει στην εξουσία στο κοινοβούλιο, μπορεί να αρχίσει να εργάζεται για μια «ήπια» έξοδο από τη στρατιωτική δομή του ΝΑΤΟ.

«Τα στρατεύματα που συνεισφέρει η Γαλλία στις αποστολές του ΝΑΤΟ μπορεί να είναι χαμηλότερης βαθμίδας. Η Γαλλία μπορεί επίσης να συνεισφέρει λιγότερα στρατεύματα συνολικά», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με πηγές, η έλευση της Ακρας Δεξιάς στην εξουσία ως αποτέλεσμα των εκλογών μπορεί να θέσει υπό αμφισβήτηση τη μελλοντική επιρροή της Γαλλίας στο ΝΑΤΟ, καθώς το κόμμα της Λεπέν αμφισβητεί τη σκοπιμότητα της ένταξης στη Συμμαχία και την παροχή βοήθειας στο Κίεβο.

Επιπλέον, οι πηγές της ιστοσελίδας πιστεύουν ότι η Γαλλία μπορεί επίσης να «στραφεί προς τη Ρωσία» σε πολιτικά θέματα.

Την ίδια στιγμή, όπως υπενθυμίζει η πύλη, με φόντο τη σύγκρουση στην Ουκρανία, το κόμμα μετακινεί τη θέση του για το ΝΑΤΟ. Ετσι, στα τέλη Μαρτίου, ο αρχηγός της Εθνικής Συσπείρωσης, Zορντάν Μπαρντελά, ανακοίνωσε ήδη την πρόθεσή του να αποσύρει τη Γαλλία από τη γενική στρατιωτική διοίκηση του ΝΑΤΟ εάν ερχόταν στην εξουσία, αλλά σημείωσε ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει μόνο μετά το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία.

Πηγή: Euractiv, TASS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT