Το Ισραήλ μελετά την απάντηση της Χαμάς στην πρόταση για συμφωνία εκεχειρίας

Το Ισραήλ μελετά την απάντηση της Χαμάς στην πρόταση για συμφωνία εκεχειρίας

Η τρέχουσα εκδοχή τήης υπό διαπραγμάτευση συμφωνίας βασίζεται σε πρόταση που δημοσιοποίησε στα τέλη Μαΐου σε ομιλία του ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και βασίζεται σε μακροπρόθεσμο ισραηλινό σχέδιο τριών σταδίων

3' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ισραήλ ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης ότι έλαβε την απάντηση της Χαμάς στην τελευταία του πρόταση για συμφωνία εκεχειρίας και απελευθέρωση των ομήρων και ότι θα την αξιολογήσει.

Σε ανακοίνωση της Μοσάντ αναφέρεται ότι οι μεσολαβητές «μετέφεραν» στους διαπραγματευτές του Ισραήλ «τις παρατηρήσεις της Χαμάς σχετικά με το περίγραμμα της συμφωνίας για τους ομήρους».

«Το Ισραήλ αξιολογεί τις παρατηρήσεις και θα μεταφέρει την απάντησή του στους διαμεσολαβητές», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η Χαμάς επιβεβαίωσε αργότερα ότι υπέβαλε τα τελευταία αιτήματά της. Σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «επιθυμεί να επιτευχθεί συμφωνία για να σταματήσει ο πόλεμος», ενώ σημειώνει ότι η επικοινωνία της με τους διαμεσολαβητές συνεχίζεται.

«Ανταλλάξαμε κάποιες ιδέες με τους διαμεσολαβητές, με στόχο τον τερματισμό του πολέμου και την πλήρη αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας», αναφέρει η Χαμάς, υποστηρίζοντας ότι είναι ευέλικτη στα αιτήματά της, ενώ το Ισραήλ προσπαθεί να «υπεκφύγει».

Σε μεταγενέστερη ανακοίνωσή της, η Χαμάς γνωστοποίησε ότι ο ηγέτης του πολιτικού της γραφείου με έδρα το Κατάρ, Ισμαήλ Χανίγια, είχε συνομιλίες με μεσολαβητές στο Κατάρ και την Αίγυπτο.

Πρόσθεσε ότι διεξήχθησαν, επίσης, συνομιλίες με Τούρκους αξιωματούχους σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις.

Πάνω από έξι μήνες διαπραγματεύσεων που διεξάγονται με διαμεσολαβητές, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Κατάρ και της Αιγύπτου, έχουν αποτύχει ως προς την επίτευξη συμφωνίας.

Η τρέχουσα εκδοχή τής υπό διαπραγμάτευση συμφωνίας βασίζεται σε πρόταση που δημοσιοποίησε στα τέλη Μαΐου σε ομιλία του ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και βασίζεται σε μακροπρόθεσμο ισραηλινό σχέδιο τριών σταδίων.

Ωστόσο, περισσότερο από ένα μήνα αργότερα, οι διαπραγματεύσεις έχουν σημειώσει μικρή πρόοδο.

Στις 11 Ιουνίου, η Χαμάς υπέβαλε την απάντησή της στην ισραηλινή πρόταση, για την οποία ΗΠΑ ανέφεραν ότι περιελάμβανε δεκάδες τροποποιήσεις.

Στις 12 Ιουνίου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι κάποιες από τις αλλαγές της ήταν «μη εφαρμόσιμες».

Τις εβδομάδες που ακολούθησαν, οι διαμεσολαβητές εργάστηκαν για να υποχωρήσει η Χαμάς σε κάποιες από τις απαιτήσεις της – οδηγώντας στη νέα απάντηση που υπέβαλε η οργάνωση χθες, Τετάρτη.

«Αρκετά θετική» η απάντηση, αλλά «υπάρχουν κενά»

Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος ανέφερε ότι η νέα απάντηση ήταν αρκετά θετική, ώστε να επιτρέψει πρόοδο στις διαπραγματεύσεις έπειτα από αρκετές εβδομάδες αδιεξόδου.

Σύμφωνα με τον Ισραηλινό αξιωματούχο, η επικαιροποιημένη απάντηση της Χαμάς έφερε τις πλευρές πιο κοντά σε λύση όσον αφορά τις ρήτρες 8 και 14 της ισραηλινής πρότασης.

Η ρήτρα 8 της συμφωνίας για την ομηρία αφορά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς που θα διεξαχθούν κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης των έξι εβδομάδων της συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός. Η ρήτρα 14 αφορά τη μετάβαση μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης φάσης της συμφωνίας.

Ο ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος διευκρίνισε ότι υπάρχουν ακόμη σημαντικά κενά που πρέπει να γεφυρωθούν προτού επιτευχθεί συμφωνία, παρά τη σχετικά θετική ανταπόκριση της Χαμάς, όπως ανέφερε.

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων;

Η ισραηλινή κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει τις επόμενες ημέρες αν θα εισέλθει σε νέο γύρο διαπραγματεύσεων με τους διαμεσολαβητές του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ.

Εάν η κυβέρνηση εξουσιοδοτήσει τη διαπραγματευτική ομάδα υπό την ηγεσία της Μοσάντ να εισέλθει σε τέτοιες συνομιλίες, οι πλευρές θα χρειαστούν πιθανότατα ακόμη αρκετές εβδομάδες προτού επιτευχθεί συμφωνία, ανέφερε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios, επικαλούμενος άλλον ανώνυμο υψηλόβαθμο Ισραηλινό αξιωματούχο.

Ο πρώτος ανώτερος αξιωματούχος δήλωσε ότι, αν και ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου ενημερώθηκε από τη διαπραγματευτική ομάδα υπό την ηγεσία της Μοσάντ ότι η τελευταία απάντηση της Χαμάς ήταν βελτιωμένη, το γραφείο του εξέδωσε δήλωση ανώνυμου «αξιωματούχου ασφαλείας», που ανέφερε ότι οι συνομιλίες είχαν κολλήσει λόγω της επιμονής της Χαμάς σε ρήτρα που απαγορεύει στο Ισραήλ να συνεχίσει τις μάχες μετά την πρώτη φάση της συμφωνίας εκεχειρίας.

Το γραφείο του Νετανιάχου περίμενε ακόμη αρκετές ώρες πριν εκδώσει δήλωση που επιβεβαίωνε ότι το Ισραήλ είχε λάβει την τελευταία απάντηση της Χαμάς, όπως δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος, ο οποίος άφησε υπόνοιες ότι ο πρωθυπουργός προσπαθούσε να βλάψει τις συνομιλίες.

Ο Νετανιάχου διέψευσε τον στρατό

Δημοσίευμα των New York Times τη Δευτέρα, το οποίο έδειχνε ότι οι κορυφαίοι στρατηγοί του ισραηλινού στρατού θεωρούν ότι μόνιμη κατάπαυση του πυρός είναι ο καλύτερος τρόπος για να απελευθερωθούν οι υπόλοιποι όμηροι, διαψεύστηκε γρήγορα από τον Νετανιάχου, ο οποίος κατηγόρησε τις «ανώνυμες πηγές» που μίλησαν στο αμερικανικό πρακτορείο.

«Δεν ξέρω ποιοι είναι αυτοί οι ανώνυμοι, αλλά είμαι εδώ για να το ξεκαθαρίσω απερίφραστα: αυτό δεν θα συμβεί», τόνισε ο Νετανιάχου την Τρίτη σε δήλωση σε βίντεο. «Θα τερματίσουμε τον πόλεμο μόνο αφού επιτύχουμε όλους τους στόχους, συμπεριλαμβανομένης της εξάλειψης της Χαμάς και της απελευθέρωσης όλων των ομήρων».

Η εσωτερική συζήτηση στο Ισραήλ για το αν θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην επιστροφή των ομήρων ή στη συνέχιση των μαχών κατά της Χαμάς έχει ενταθεί τους τελευταίους μήνες, ενώ συνεχίζονται μαζικές διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα με κεντρικό αίτημα την επίτευξη συμφωνίας.

Με πληροφορίες από Reuters, Times of Israel

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT