Τυνησία: Η αστυνομία συνέλαβε υποψήφιο των προεδρικών εκλογών

Τυνησία: Η αστυνομία συνέλαβε υποψήφιο των προεδρικών εκλογών

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πολλά από τα ηγετικά στελέχη των οποίων βρίσκονται ήδη στη φυλακή, κατηγορούν την κυβέρνηση ότι ασκεί πίεση στη δικαιοσύνη για να τα φιμώσει

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο επικεφαλής κόμματος της τυνησιακής αντιπολίτευσης, ο Λότφι Μπραϊχί, ο οποίος ανακοίνωσε την πρόθεσή του να κατέβει στις προεδρικές εκλογές που έχουν οριστεί για τον Οκτώβριο, συνελήφθη από την αστυνομία ως ύποπτος για ξέπλυμα χρήματος.

Ο Μπραϊχί, επικεφαλής του Κόμματος της Ρεπουμπλικανικής Ενωσης και ένας από τους γνωστότερους επικριτές του προέδρου Καΐς Σαΐντ, συνελήφθη αργά την Τετάρτη, όπως ανέφεραν πολιτικοί και τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Εκπρόσωπος δικαστηρίου της Τύνιδας είχε δηλώσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι ο Μπραϊχί αντιμετωπίζει κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος και άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών στο εξωτερικό χωρίς άδεια από την κεντρική τράπεζα.

Πίεση στη δικαιοσύνη

Η σύλληψη έρχεται καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πολλά από τα ηγετικά στελέχη των οποίων βρίσκονται ήδη στη φυλακή, κατηγορούν την κυβέρνηση ότι ασκεί πίεση στη δικαιοσύνη για να «επιτεθεί» στους αντιπάλους του Σαΐντ ενόψει των εκλογών του 2024.

Ο Σαΐντ, που εξελέγη πρόεδρος το 2019, δεν έχει ανακοινώσει επισήμως την υποψηφιότητά του στις εκλογές που αναμένονται στις 6 Οκτωβρίου, αλλά θεωρείται ευρέως πολύ πιθανό ότι θα διεκδικήσει δεύτερη θητεία. Πέρυσι είχε δηλώσει ότι δεν θα παραδώσει την εξουσία «μη πατριώτες».

Ο Αμπίρ Μούσι, ηγέτης του Ελεύθερου Συνταγματικού Κόμματος και υποψήφιος, βρίσκεται στη φυλακή από πέρυσι με την κατηγορία ότι έβλαψε τη δημόσια ασφάλεια.

Το κόμμα του Μούσι ισχυρίζεται ότι φυλακίστηκε στο πλαίσιο προσπάθειας να απομακρυνθεί από την εκλογική κούρσα και να αποφευχθεί η συμμετοχή ενός ισχυρού πολιτικού αντιπάλου στη διαδικασία. Οι αρχές το αρνούνται αυτό.

Διώξεις υποψηφίων

Αλλοι υποψήφιοι αντιμετωπίζουν διώξεις για φερόμενα εγκλήματα όπως απάτη και ξέπλυμα χρήματος.

Η αντιπολίτευση έχει επισημάνει ότι δίκαιες και αξιόπιστες εκλογές δεν μπορούν να διεξαχθούν αν δεν απελευθερωθούν οι πολιτικοί κρατούμενοι και αν δεν επιτραπεί στα μέσα ενημέρωσης να κάνουν τη δουλειά τους χωρίς πίεση από την κυβέρνηση.

Ο Σαΐντ κατέλαβε σχεδόν όλες τις εξουσίες το 2021, διέλυσε το κοινοβούλιο και άρχισε να κυβερνά με διάταγμα. Η αντιπολίτευση έκανε λόγο για πραξικόπημα. Ο ίδιος απάντησε ότι οι κινήσεις του ήταν νόμιμες και αναγκαίες για να δοθεί τέλος στη μακρά περίοδο «ανεξέλεγκτης διαφθοράς» στους κόλπους της πολιτικής ελίτ.

Πλήθος συλλήψεις έχουν καταγραφεί από πέρυσι και με την κατηγορία της συνωμοσίας κατά της κρατικής ασφάλειας, σε ευρεία επιχείρηση καταστολής στο στόχαστρο της οποίας βρέθηκαν επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι και πολιτικοί της αντιπολίτευσης.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT