Εκλογές στη Βρετανία – Exit Poll: Τι σημαίνει για την οικονομία η επικράτηση των Εργατικών

Εκλογές στη Βρετανία – Exit Poll: Τι σημαίνει για την οικονομία η επικράτηση των Εργατικών

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επικράτηση των Εργατικών με 410 έδρες έναντι 131 των Συντηρητικών, δείχνει το exit poll στις βρετανικές εκλογές. Πρόκειται για τη χαμηλότερη επίδοση στη μεταπολεμική ιστορία για τους Συντηρητικούς, ενώ ο Κιρ Στάρμερ αναμένεται να γίνει πρωθυπουργός με λίγο λιγότερους βουλευτές από ό,τι είχε ο Τόνι Μπλέρ το 1997.

Όπως δείχνει το πρώτο exit poll:

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες (Liberal Democrats) εξασφαλίζουν 61 έδρες

Η παράταξη Reform UK του Νάιτζελ Φάρατζ συγκεντρώνει 13 έδρες

Το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) 10 έδρες

Το Plaid Cymru 4 έδρες

Οι Πράσινοι 2 έδρες

Εκλογές στη Βρετανία – Exit Poll: Τι σημαίνει για την οικονομία η επικράτηση των Εργατικών-1

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Citi, η σαρωτική νίκη του Κιρ Στάρμερ επαναφέρει στα βρετανικά περιουσιακά στοιχεία τη «σφραγίδα» της σταθερότητας, κάτι που σημαίνει ότι αναμένεται τόνωση της στερλίνας, των μετοχών και γενικά του επενδυτικού κλίματος στη χώρα.

Ο Nuwan Goonetilleke, επικεφαλής περιουσιακών στοιχείων στην Phoenix Group, δήλωσε ότι τα βρετανικά assets προσελκύουν ήδη τεράστιο ενδιαφέρον και επενδύσεις. «Η Βρετανία θεωρείται πια όχι μόνο ένα ασφαλές καταφύγιο, αλλά το ασφαλέστερο καταφύγιο, ιδίως στην Ευρώπη», τόνισε.

Μια κυβέρνηση των Εργατικών αναμένεται να κάνει προσπάθειες για τη βελτίωση των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτιμά η Eurasia Group. Συγκεκριμένα, οι αναλυτές περιμένουν μια αναβάθμιση των εμπορικών διευθετήσεων μετά το Brexit, κάτι που όπως επισημαίνουν αποτελεί μια ελκυστική επιλογή για τη βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης, με δεδομένους τους συνεχιζόμενους δημοσιονομικούς περιορισμούς που θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση.

Αυτό θα μπορούσε τελικά να περιλαμβάνει την επιδίωξη μιας τελωνειακής ένωσης και μιας ενιαίας αγοράς για αγαθά, ενδεχομένως και μέσα στην πρώτη θητεία των Εργατικών.

«Αν και ένα τέτοιο reset θα ήταν αμφιλεγόμενο και σε καμία περίπτωση δεν θα αποτελεί μια γρήγορη αντιστροφή του Brexit, θα μπορούσε να ενισχύσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη και την προθυμία για επενδύσεις και να βελτιώσει τις προοπτικές για το εμπόριο και την οικονομική ανάπτυξη σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα», καταλήγουν οι αναλυτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT