Κλιματική κρίση και ενέργεια: Ο δρόμος προς την πράσινη μετάβαση

Κλιματική κρίση και ενέργεια: Ο δρόμος προς την πράσινη μετάβαση

Για την επίτευξη του στόχου των μηδενικών εκπομπών έως το 2030, απαιτείται τριπλασιασμός της παγκόσμιας δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενίσχυση και βελτίωση των ηλεκτρικών δικτύων και γρηγορότερη ανάπτυξη μπαταριών, με διπλασιασμό των επενδύσεων στους τομείς αυτούς.

Eρευνα – Ανάλυση: καθ. Γιάννης Μανιάτης
Με τη συνεργασία των μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών: Ι. Βούλγαρη, Ν. Δημητρακόπουλου, Χρ. Ζαγοριανάκου, Λ. Σπανού

Για την επίτευξη του στόχου των μηδενικών εκπομπών έως το 2030, απαιτείται τριπλασιασμός της παγκόσμιας δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενίσχυση και βελτίωση των ηλεκτρικών δικτύων –που είναι και το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό «αγκάθι» στην πορεία προς την πράσινη μετάβαση– και γρηγορότερη ανάπτυξη μπαταριών, με διπλασιασμό των επενδύσεων στους τομείς αυτούς (καλύπτοντας επενδυτικό κενό 1 δισ. δολαρίων από το 2023). Ενώ για τον διπλασιασμό της αποδοτικότητας σε κτίρια, βιομηχανίες και μεταφορές, απαιτείται επιπλέον τριπλασιασμός των επενδύσεων (καλύπτοντας επενδυτικό κενό περίπου 1,3 δισ. δολαρίων).

Αυξάνονται τα ηλεκτρονικά απόβλητα

Βιντεοκάμερες, φούρνοι μικροκυμάτων, ηλεκτρονικά τσιγάρα και άλλος μικρός εξοπλισμός αποτελούν τη μεγαλύτερη κατηγορία ηλεκτρονικών αποβλήτων, αντιπροσωπεύοντας σε βάρος το 1/3 του παγκόσμιου συνόλου. Ακολουθούν οθόνες, εξοπλισμός πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών (κινητά, συσκευές GPS κ.ά.) και λαμπτήρες, που εντάσσονται στην κατηγορία του μεγάλου εξοπλισμού. Το 2022, τα φωτοβολταϊκά πάνελ (εντός και εκτός δικτύου) παρήγαγαν απόβλητα που προσέγγισαν τα 0,6 δισ. κιλά και αναμένεται έως το 2030 να τετραπλασιαστούν. Συνολικά, μόνο το 22% των παγκόσμιων ηλεκτρονικών αποβλήτων ανακυκλώθηκε σωστά το 2022.

Κλιματική κρίση και ενέργεια: Ο δρόμος προς την πράσινη μετάβαση-1
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT