Αύξηση επιθέσεων κατά υποψηφίων στις γαλλικές εκλογές

Αύξηση επιθέσεων κατά υποψηφίων στις γαλλικές εκλογές

Πάνω από 30.000 αστυνομικοί θα αναπτυχθούν την Κυριακή προκειμένου να διασφαλίσουν την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Κορύφωση της έντασης και της πολιτικής οξύτητας καταγράφεται τα τελευταία 24ωρα στη Γαλλία, με την εκπρόσωπο Τύπου της κυβέρνησης Πρισκά Τεβενό να αναφέρει επίθεση εναντίον της την ώρα που κολλούσε αφίσες του προεδρικού κόμματος στο Μεντόν της βόρειας Γαλλίας, όπου είναι υποψήφια.

Στη Σαβοΐα, η υποψήφια της Εθνικής Συσπείρωσης Μαρί Ντοσί κατέθεσε μήνυση μετά την επίθεση που δέχθηκε από έμπορο σε υπαίθρια αγορά της πόλης. Στον νομό της Ιζέρ, στη ΝΑ Γαλλία, ο πρώην υπουργός Ολιβιέ Βεράν κατήγγειλε επίθεση που δέχθηκε από δημοτικό σύμβουλο της Γκρενόμπλ. Στην Αϊν, στη βόρεια Γαλλία, δημοτικός υπάλληλος αλγερινής καταγωγής στο Σεν Κουεντέν κατήγγειλε ότι δέχθηκε φραστική επίθεση με ρατσιστικό περιεχόμενο από τον Φιλίπ Τουρέ, υποψήφιο βουλευτή της Συσπείρωσης στον νομό, στα σύνορα με το Βέλγιο. Την ώρα που ο υπάλληλος του δήμου επισήμανε στον Τουρέ ότι οι αφίσες του ξεπερνούσαν τον προβλεπόμενο χώρο στις προεκλογικές πινακίδες, ο βουλευτής φέρεται να του απάντησε: «Είμαι στη γη μου εγώ, είμαι στην πατρίδα μου. Εγώ, κύριε, είμαι Γάλλος».

Περισσότεροι από 30.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες, 5.000 από αυτούς στο Παρίσι και στα προάστιά του, θα αναπτυχθούν την Κυριακή προκειμένου να διασφαλίσουν την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών. «Η Ακροαριστερά και η Ακροδεξιά δεν θα έχουν την ευκαιρία να διαταράξουν την τάξη», είπε χθες ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανέν.

Στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο πριν από τις εκλογές το βράδυ της Τετάρτης η ατμόσφαιρα ήταν βαριά, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Le Monde. Την κατήφεια ενίσχυσε μάλιστα η είδηση του θανάτου, σε ηλικία 101 ετών, του Ρολάν Ντιμά, πρώην υπουργού Εξωτερικών και στενού συνεργάτη του Φρανσουά Μιτεράν.

Η σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου στην αίθουσα των πρέσβεων του Μεγάρου των Ηλυσίων έδωσε την ευκαιρία στον Μακρόν να επαναλάβει ότι στόχος είναι το κόμμα της Λεπέν να μην εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία, για να διευκρινίσει ότι «δεν υπάρχει περίπτωση» να κυβερνήσει αύριο με την Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν-Λικ Μελανσόν, παρά τις αμοιβαίες αποσύρσεις υποψηφίων των δύο συνασπισμών από ψηφοδέλτια στις λεγόμενες τριγωνικές αναμετρήσεις στον δεύτερο γύρο.

Οι υπουργοί, πολλοί από τους οποίους διαφώνησαν δημόσια με την τακτική για τις τριγωνικές, παρέμειναν σιωπηλοί. Η σύσκεψη είχε διάρκεια μόλις 45 λεπτών και οι συμμετέχοντες υπουργοί δεν προσκλήθηκαν για ένα ποτό, όπως είχε κάνει ο Μιτεράν πριν από 30 χρόνια στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο της σοσιαλιστικής κυβέρνησης Μπερεγκοβουά, πριν παραδώσει την πρωθυπουργία στον γκωλικό Εντουάρ Μπαλαντίρ το 1993.

Κανένα μέλος της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Γκαμπριέλ Ατάλ δεν έλαβε από τον πρόεδρο Μακρόν κατευθυντήριες γραμμές για την επόμενη μέρα των εκλογών. Εάν η Εθνική Συσπείρωση δεν μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, η κυβέρνηση Ατάλ θα πρέπει άραγε να παραμείνει ως υπηρεσιακή, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων;

Στη σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου δεν συζητήθηκε ασφαλώς η ενοχλητική συνέντευξη του πατέρα του προέδρου, Ζαν-Μισέλ Μακρόν, ο οποίος είπε σε τοπικό φύλλο ότι ο γιος του τον είχε ενημερώσει «δύο μήνες νωρίτερα» για τα σχέδιά του να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, καθώς η Εθνοσυνέλευση «ήταν ακυβέρνητη».

Εξερχόμενος από τη σύσκεψη, ο φιλόδοξος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν πέταξε προς τους δημοσιογράφους «γυρνάω στο Τουρκουέν», υπονοώντας ότι η επάνοδος στο πολιτικό του φέουδο σηματοδοτεί την ολοκλήρωση αυτού του πολιτικού κύκλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT