Γερμανία: Bουλευτής-σύμβολο θύμα ρατσισμού

Γερμανία: Bουλευτής-σύμβολο θύμα ρατσισμού

Ο Καραμπά Ντιαμπί, ο πρώτος γεννημένος στην Αφρική εκλεγμένος στην Μπούντενσταγκ, δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Καραμπά Ντιαμπί, ο πρώτος γεννημένος στην Αφρική βουλευτής του γερμανικού κοινοβουλίου, ανακοίνωσε πως δεν θα είναι υποψήφιος στις ομοσπονδιακές εκλογές του επόμενου χρόνου. Πριν από λίγες εβδομάδες, ο 62χρονος βουλευτής είχε δώσει στη δημοσιότητα επιστολές και e-mails που λαμβάνουν εδώ και καιρό ο ίδιος και η ομάδα του, και στα οποία μεταξύ άλλων περιέχονται ρατσιστικές ύβρεις και απειλές για τη ζωή τους.

Oταν εξελέγη μέλος της Μπούντενσταγκ το 2013, η στιγμή είχε χαιρετιστεί ως ιστορική από τους υποστηρικτές της ισότητας εντός και εκτός Γερμανίας. Ο ίδιος δήλωσε πως πλέον επιθυμεί να περάσει χρόνο με την οικογένειά του και να «κάνει χώρο» για τη νέα γενιά πολιτικών.

Oπως ξεκαθάρισε, οι απειλές για τη ζωή του και τα υβριστικά σχόλια δεν είναι ο μόνος λόγος που τον κάνουν να αφήσει την πολιτική, αφού ποτέ στη ζωή του «δεν δείλιασε μπροστά στις απειλές». Ωστόσο, γίνεται εύκολα κατανοητό ότι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο.

Σε αρκετές συνεντεύξεις ο Ντιαμπί έχει αναφερθεί στην αυξανόμενη επιθετικότητα της γερμανικής κοινωνίας, που εκφράζεται πλέον και εντός του κοινοβουλίου. Ως ορόσημο αναφέρει την είσοδο της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) για πρώτη φορά στο κοινοβούλιο το 2017. «Από τότε το κλίμα στη Βουλή έχει γίνει σκληρό», είχε δηλώσει σε podcast για λογαριασμό του Politico. «Ακούμε βίαιους λόγους από συναδέλφους της AfD. Ακούμε υποτιμητικά και επίπονα λόγια στις συνεδριάσεις. Αυτή είναι μια εντελώς νέα κατάσταση σε σχέση με την περίοδο 2013-2017. Αυτός ο επιθετικός τρόπος ομιλίας αποτελεί εύφορο έδαφος για την ανάπτυξης της βίας στους δρόμους. Το μίσος που σπέρνει καθημερινά η AfD με τα μισανθρωπικά της αφηγήματα αντανακλάται πλέον σε φυσική βία. Αυτό θέτει σε κίνδυνο τη συνοχή της κοινωνίας μας. Δεν μπορούμε απλά να το δεχτούμε». Ο Ντιαμπί, μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), είχε μπει στο κοινοβούλιο την ίδια χρονιά με τον Τσαρλς Χούμπερ, Χριστιανοδημοκράτη, που δεν έκανε άλλη θητεία. Μαζί ήταν οι πρώτοι μαύροι βουλευτές στην ιστορία της χώρας, αν και ο Χούμπερ είναι γεννημένος στη Γερμανία.

Ο Ντιαμπί, ο οποίος κατέχει διδακτορικό δίπλωμα στη χημεία, γεννήθηκε στη Σενεγάλη και ήρθε στην Ανατολική Γερμανία το 1985. Τα τελευταία χρόνια έχει αντιμετωπίσει σειρά από ειδεχθείς επιθέσεις, που περιλαμβάνουν τον εμπρησμό του πολιτικού του γραφείου στο Χάλε της Σαξονίας και μία επίθεση με πυροβόλο όπλο στην πρόσοψη του σπιτιού του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT