Ιράν: Σε εξέλιξη οι επαναληπτικές προεδρικές εκλογές

Ιράν: Σε εξέλιξη οι επαναληπτικές προεδρικές εκλογές

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ιρανοί άρχισαν να ψηφίζουν σήμερα στις επαναληπτικές προεδρικές εκλογές, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Αχμάντ Βαχίντι στην κρατική τηλεόραση του Ιράν.

Οι εκλογές διεξάγονται εν μέσω απάθειας του εκλογικού σώματος, αλλά και κλιμάκωσης των περιφερειακών εντάσεων.

Ο επαναληπτικός γύρος ακολουθεί την ψηφοφορία της 28ης Ιουνίου με ιστορικά χαμηλή συμμετοχή, όταν πάνω από το 60% των Ιρανών ψηφοφόρων απείχαν από τις πρόωρες εκλογές για την ανάδειξη του διαδόχου του Εμπραχίμ Ραϊσί, μετά τον θάνατό του σε συντριβή ελικοπτέρου. Η χαμηλή συμμετοχή θεωρείται από τους επικριτές ως ψήφος δυσπιστίας προς την Ισλαμική Δημοκρατία.

Η σημερινή ψηφοφορία είναι μια αμφίρροπη κούρσα μεταξύ του χαμηλών τόνων βουλευτή Μασούντ Πεζεσκιάν, του μοναδικού μετριοπαθούς στο αρχικό πεδίο των τεσσάρων υποψηφίων, και του σκληροπυρηνικού πρώην διαπραγματευτή για τα πυρηνικά Σαΐντ Τζαλίλι.

Οι κάλπες κλείνουν στις 6 μ.μ., αλλά συνήθως παρατείνονται μέχρι και τα μεσάνυχτα. Το τελικό αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί το Σάββατο, αν και τα πρώτα στοιχεία ενδέχεται να ανακοινωθούν νωρίτερα.

Αν και η εκλογή θα έχει μικρό αντίκτυπο στις πολιτικές της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ο πρόεδρος θα εμπλακεί στενά στην επιλογή του διαδόχου του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, του 85χρονου ανώτατου ηγέτη του Ιράν, ο οποίος αποφασίζει για όλα τα κορυφαία κρατικά θέματα.

Ο Χαμενεΐ αναγνώρισε τη «χαμηλότερη από την αναμενόμενη συμμετοχή», αλλά δήλωσε ότι «είναι λάθος να υποθέσουμε ότι όσοι απείχαν από τον πρώτο γύρο είναι αντίθετοι με την ισλαμική κυριαρχία».

Η προσέλευση των ψηφοφόρων έχει πέσει κατακόρυφα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, γεγονός που σύμφωνα με τους επικριτές δείχνει ότι η υποστήριξη προς το σύστημα έχει διαβρωθεί εν μέσω της αυξανόμενης δημόσιας δυσαρέσκειας για τις οικονομικές δυσκολίες και τον περιορισμό των πολιτικών και κοινωνικών ελευθεριών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT