Νάιτζελ Φάρατζ: Ο ευρωσκεπτικιστής «ταραξίας» εκλέγεται βουλευτής για πρώτη φορά

Νάιτζελ Φάρατζ: Ο ευρωσκεπτικιστής «ταραξίας» εκλέγεται βουλευτής για πρώτη φορά

Επειτα από επτά αποτυχημένες απόπειρες - Το πολιτικό στίγμα, η διαδρομή και το «νέο σχέδιο» του αμφιλεγόμενου Νάιτζελ Φάρατζ

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υποστηρικτής του τέως προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ορκισμένος ευρωσκεπτικιστής και κινητήριος δύναμη πίσω από το Brexit, ένας από τους πιο γνωστούς «ταραξίες» του βρετανικού πολιτικού συστήματος, ο Νάιτζελ Φάρατζ, επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Reform UK, κέρδισε για πρώτη φορά μία θέση στο βρετανικό Κοινοβούλιο, εξασφαλίζοντας την έδρα του Κλάκτον, στο Eσεξ της Αγγλίας.

Και μπορεί ο Φάρατζ να μην είχε καταφέρει σε επτά διαφορετικές απόπειρες να εκλεγεί βουλευτής, η παρουσία και επίδρασή του, όμως, όλα αυτά τα χρόνια στη βρετανική πολιτική σκηνή ήταν σημαντική. 

Συγκεκριμένα, είχε ηγηθεί του Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP), το οποίο είχε γίνει γνωστό τη δεκαετία του 2010 προωθώντας το Brexit, τη μείωση της μετανάστευσης και την εναντίωση στην πολυπολιτισμικότητα. 

Παρ’ όλα αυτά, το UKIP δεν κατάφερε ποτέ να κερδίσει έδρες στις βρετανικές εκλογές και ο Φάρατζ απέτυχε να γίνει βουλευτής παρότι έθεσε πολλές φορές υποψηφιότητα.

Το νέο σχέδιο του Φάρατζ

«Το κατεστημένο είναι τρομοκρατημένο, οι Συντηρητικοί είναι τρομοκρατημένοι», δήλωνε περιχαρής ο ηγέτης του Reform UK σε ομιλία που πραγματοποίησε τον περασμένο μήνα, ασκώντας δριμεία επίθεση στο μέχρι χθες κυβερνών κόμμα και δείχνοντας εκ νέου την πρόθεσή του να διεμβολίσει τους Τόρις. 

Ο Φάρατζ, αναμφίβολα χαρισματικός στην επικοινωνία, αλλά συνάμα αμφιλεγόμενη πολιτικά φιγούρα που προκαλεί διαχρονικά πόλωση, είχε βοηθήσει τους Συντηρητικούς να επιτύχουν μια συντριπτική νίκη στις τελευταίες γενικές εκλογές, καθώς επέλεξε να μην κατεβάσει υποψηφίους από το κόμμα του σε πολλές περιοχές-κλειδιά.

Σε αυτήν, όμως, την εκλογική αναμέτρηση το σχέδιό του ήταν διαφορετικό. Στόχευσε στην αποδυνάμωση των Τόρις, σχεδιάζοντας να αποσπάσει μεγάλο μέρος του εκλογικού τους σώματος, και στη συνέχεια πιθανώς να ηγηθεί των κομματιών του που θα έχουν «απομείνει» από τη βάση των Συντηρητικών, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ανάλυση των New York Times. 

Νάιτζελ Φάρατζ: Ο ευρωσκεπτικιστής «ταραξίας» εκλέγεται βουλευτής για πρώτη φορά-1
AP Photo/Vadim Ghirda

«Θα εκπλαγώ εάν δεν είμαι ο ηγέτης των Συντηρητικών μέχρι το 2026», δήλωνε ο ίδιος στον ιστοχώρο PoliticsHome τον Οκτώβριο του 2023. Το Politico τότε έδινε ελάχιστες πιθανότητες σε αυτό το σενάριο, δεν το χαρακτήριζε, όμως, αδύνατο. 

Ο Φάρατζ, άλλωστε, είχε πάρει μέρος στο συνέδριο των Συντηρητικών τον Οκτώβριο στο Μάντσεστερ, όπου είχε γίνει δεκτός ως «ήρωας» από πολλούς Τόρις

«Υπάρχει ένα τεράστιο κενό στον χώρο της Κεντροδεξιάς, στη βρετανική πολιτική σκηνή, και δουλειά μου είναι να το καλύψω. Και αυτό ακριβώς θα κάνω», δήλωσε ο Φάρατζ –χθες–μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στην εκλογική του περιφέρεια.

«Σκοπεύω να δημιουργήσω ένα μαζικό κίνημα σε εθνικό επίπεδο, κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών, ελπίζω αρκετά μεγάλο για να στοχεύσει ψηλά στις εκλογές του 2029», συμπλήρωσε.

Κριτική

Η Reform UK, πάντως, έχει δεχτεί έντονη κριτική τις τελευταίες εβδομάδες, αφού καταγράφηκαν στον δημόσιο λόγο σειρά εμπρηστικών δηλώσεων από ορισμένους υποψηφίους του.

Ενας δήλωσε ότι η Βρετανία θα έπρεπε να είχε παραμείνει ουδέτερη στον πόλεμο κατά των ναζί. Ενας άλλος χρησιμοποίησε αντισημιτική ρητορική υποστηρίζοντας ότι οι «εβραϊκές ομάδες θέλουν τη μαζική εισαγωγή μουσουλμάνων στην Αγγλία».

Σημειώνεται ότι λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, σφοδρές αντιδράσεις είχαν προκαλέσει δηλώσεις του ίδιου του Φάρατζ ο οποίος είχε πει ότι «η διεύρυνση προς Ανατολάς της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ προκάλεσε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Ερωτηθείς στην εκπομπή Panorama Interviews του BBC, ποια είναι η γνώμη του για τον Πούτιν, απάντησε: «Είπα ότι τον αντιπαθώ ως άτομο, αλλά ότι τον θαυμάζω ως πολιτικό διαχειριστή, γιατί έχει καταφέρει να πάρει τον έλεγχο της διακυβέρνησης της Ρωσίας».

Το πρώτο exit poll όταν έκλεισαν οι κάλπες προέβλεπε 13 έδρες για το Reform UK, αλλά η αναθεωρημένη πρόβλεψη του BBC δίνει πλέον 4 έδρες στο κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ. «Πιστέψτε με, φίλοι, αυτό είναι μόνο το πρώτο βήμα του κινήματος, που θα σας καταπλήξει όλους», ισχυρίστηκε.

Με πληροφορίες από New York Times, Politico, Reuters και Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT