Εκλογές στη Βρετανία: Η πρώην πρωθυπουργός Λιζ Τρας χάνει την έδρα της

Εκλογές στη Βρετανία: Η πρώην πρωθυπουργός Λιζ Τρας χάνει την έδρα της

Η πρώην πρωθυπουργός Λιζ Τρας, η οποία είχε την πιο σύντομη θητεία πρωθυπουργού στη Βρετανία, έχασε την έδρα της

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πολιτικές φιλοδοξίες της Λιζ Τρας οδηγήθηκαν σε ταπεινωτικό τέλος, καθώς έχασε τη βουλευτική της έδρα στις εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το αποτέλεσμα έρχεται σε μια εφιαλτική βραδιά για τους Συντηρητικούς, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με το χειρότερο αποτέλεσμα της Ιστορίας τους.

Η πρώην πρωθυπουργός υπερασπιζόταν την έδρα της στο νοτιοδυτικό Νόρφολκ, την οποία κατείχε το 2019 με μεγάλη πλειοψηφία 26.195 ψήφων. Ηττήθηκε από τον υποψήφιο των Εργατικών με μόλις 630 ψήφους διαφορά. Η Τρας εξασφάλισε 11.217 ψήφους, μένοντας πίσω από τον υποψήφιο των Εργατικών Τέρι Τζέρμι που έλαβε 11.847 ψήφους

Αναλαμβάνοντας την πρωθυπουργία από τον Μπόρις Τζόνσον, η 48χρονη Τρας αναγκάστηκε να ανακοινώσει την παραίτησή της μετά από μόλις 44 ημέρες, όταν οι φορολογικές περικοπές της προκάλεσαν αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές, αυξάνοντας το κόστος των ενυπόθηκων δανείων για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Η Τρας είχε μετατραπεί από τα βρετανικά ΜΜΕ σε συνώνυμο του χάους και των αποτυχιών της συντηρητικής κυβέρνησης. Παρέμεινε, ωστόσο, μια σημαίνουσα φωνή ανάμεσα στους βουλευτές του κόμματος.

Δέκα υπουργοί του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης Σούνακ έχουν ήδη χάσει τις έδρες τους, κατά τη διάρκεια μιας καταστροφικής νύχτας για τους Τόρις, συμπεριλαμβανομένων των απερχόμενων υπουργών Αμυνας Γκραντ Σαπς και Παιδείας Τζίλιαν Κίγκαν.

Πρόκειται για νέο ρεκόρ.

Reuters, Politico

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT