Εκλογές στη Βρετανία: Η… Γάζα εξέλεξε τρεις μουσουλμάνους βουλευτές

Εκλογές στη Βρετανία: Η… Γάζα εξέλεξε τρεις μουσουλμάνους βουλευτές

Τον αναβρασμό στο βρετανικό εκλογικό σώμα αναδεικνύει η εκλογή τριών ανεξάρτητων μουσουλμάνων υποψηφίων

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον αναβρασμό στο βρετανικό εκλογικό σώμα αναδεικνύει η εκλογή στις βουλευτικές εκλογές της Πέμπτης τριών ανεξάρτητων μουσουλμάνων υποψηφίων, που επικράτησαν των κομματικών υποψηφίων χάρη στη στάση τους κατά του Ισραήλ για τον πόλεμο στη Γάζα.

Πρόκειται για περιοχές με συμπαγή μουσουλμανικό πληθυσμό που γύρισαν την πλάτη στα κόμματα του Λονδίνου και τη στήριξη στο Ισραήλ και ανέδειξαν για πρώτη φορά ομόδοξους βουλευτές που η ρητορική του βασιζόταν στην υποστήριξη των Παλαιστινίων και στην επίθεσή τους στην κυβέρνηση του Ισραήλ.

Ακόμη και ένα από τα πλέον προβεβλημένα στελέχη των Εργατικών και μέλος του σκιώδους υπουργικού συμβουλίου του σερ Κιρ Στάρμερ, ο Τζόναθαν Ασγουερθ, έχασε την έδρα που ο ίδιος είχε από τις προηγούμενες εκλογές στο Νότιο Λέστερ.

Νικητής στην περιφέρεια αυτή των Ιστ Μίντλαντς ήταν ο Σοκάτ Ανταμ, ο οποίος με το που ανακηρύχθηκε βουλευτής φώναξε: «Αφιερωμένο στη Γάζα!»

Αντίστοιχη ήταν η μοίρα των υποψηφίων του Εργατικού Κόμματος σε δύο ακόμη περιφέρειες, καθώς «πλήρωσαν» τη στάση της παράταξης κατά της Χαμάς και υπέρ του πολέμου που διεξάγει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Παρόμοια ήταν η εικόνα και σε άλλες περιφέρειες, όπου το… κόμμα της Γάζας, δηλαδή οι ανεξάρτητοι μουσουλμάνοι υποψήφιοι, πήγε πάρα πολύ καλά και παρά λίγο να κερδίσει και εκεί έδρες.

Στην πόλη του Μπλάκμπερν, στον αγγλικό Βορρά, όπου εκλεγόταν επί σειρά ετών ο πρώην υπουργός Εσωτερικών των κυβερνήσεων του Τόνι Μπλερ, Τζακ Στρο, η υποψήφια των Εργατικών Κέιτ Χόλερν ηττήθηκε από τον ανεξάρτητο μουσουλμάνο υποψήφιο Αντνάν Χουσάιν.

Εκλογές στη Βρετανία: Η… Γάζα εξέλεξε τρεις μουσουλμάνους βουλευτές-1

Ομοίως στην περιφέρεια Ντιούσμπερι και Μπάτλι η Χέδερ Ικμπαλ ηττήθηκε με μεγάλη διαφορά (σχεδόν 7.000 ψήφων) από τον Ικμπαλ Μοχάμεντ.

Σφοδρά φιλοπαλαιστινιακή στάση τήρησε και ο πρώην ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, που εκδιωγμένος πλέον από το Εργατικό Κόμμα για τις αντισημιτικές του δηλώσεις κατήλθε υποψήφιος ως ανεξάρτητος στο βόρειο Λονδίνο, και συγκεκριμένα στο βόρειο Ισλινγκτον, και επικράτησε σε βάρος και του υποψηφίου των Εργατικών έχοντας τη στήριξη τόσο του Σόκατ Ανταμ όσο και της συμπαγούς μουσουλμανικής παροικίας στη λαϊκή αυτή περιοχή.

Αξιωματούχοι των Εργατικών είχαν προειδοποιήσει καθ’ όλη τη διάρκεια της εκστρατείας ότι πολλοί από τους υποψηφίους τους δέχονταν πίεση από φιλοπαλαιστίνιους υποψηφίους σε όλη τη χώρα. Οι επιτελείς του κόμματος περίμεναν ότι οι περισσότεροι ψηφοφόροι που τους εγκατέλειψαν λόγω του θέματος της Γάζας στις δημοτικές εκλογές θα επέστρεφαν στις βουλευτικές, αλλά φάνηκε να είχαν υπερεκτιμήσει πόσοι θα το έκαναν.

Ο σερ Κιρ Στάρμερ δέχθηκε έντονη κριτική από πολλούς ακτιβιστές για σχόλια στην αρχή της σύγκρουσης στη Γάζα, όταν είπε ότι το Ισραήλ είχε το δικαίωμα να κόψει το ηλεκτρικό και το νερό από τους αμάχους στη Γάζα. Αυτή η οργή επιδεινώθηκε όταν το κόμμα αρνήθηκε να υποστηρίξει μια πρόταση του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας που ζητούσε άμεση κατάπαυση του πυρός στην περιοχή – παρόλο που οι Εργατικοί ψήφισαν τη δική τους παρόμοια πρόταση αμέσως μετά.

Πλέον, η φωνή των φιλοπαλαιστινίων μουσουλμάνων θα ακούγεται στη Βουλή των Κοινοτήτων και δεν αποκλείεται να αποτελέσει πρόκριμα για μια μουσουλμανική παράταξη που θα προσκαλεί τα εκατομμύρια των μεταναστών και τα παιδιά αυτών με δικαίωμα ψήφου στο Ηνωμένο Βασίλειο, γινόμενη έτσι μια λίαν υπολογίσιμη δύναμη για την κεντρική, πια, πολιτική σκηνή στη χώρα.

Πηγή: The Guardian, Sky News

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT