Εκλογές στη Βρετανία: Πρώτη δύναμη στη Βόρεια Ιρλανδία το Σιν Φέιν

Εκλογές στη Βρετανία: Πρώτη δύναμη στη Βόρεια Ιρλανδία το Σιν Φέιν

Οι εκλογές της 4ης Ιουλίου αποτελούν σταθμό για το εθνικιστικό κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέρα από τον κοινοβουλευτικό θρίαμβο των Εργατικών, που με το ένα τρίτο των ψήφων έχουν εκλέξει σχεδόν τα δύο τρίτα των βουλευτών, οι εκλογές της 4ης Ιουλίου αποτελούν σταθμό για το εθνικιστικό κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας, το Σιν Φέιν, που για πρώτη φορά είναι η πρώτη δύναμη στην περιοχή που οι Βρετανοί αποκαλούν Ολστερ.

Το Σιν Φέιν, ιστορικά η πολιτική πτέρυγα του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (ΙΡΑ) και για χρόνια απαγορευμένο στη Μεγάλη Βρετανία, μετεξελίχθηκε σε κανονική πολιτική παράταξη, χωρίς να εγκαταλείπει ποτέ τη ρητορική του υπέρ της ένωσης της Βόρειας Ιρλανδίας με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Στις εκλογές της Πέμπτης στις περιφέρειες της Βόρειας Ιρλανδίας για τη Βουλή των Κοινοτήτων στο Λονδίνο (υπάρχει και η Βορειοϊρλανδική Συνέλευση) το Σιν Φέιν ανέδειξε και πάλι επτά βουλευτές, αλλά πέρασε στην πρώτη θέση λόγω της καταβαράθρωσης του φιλοβρετανικού Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP), που έχασε το ένα τέταρτο των ψήφων του και τους τρεις από τους οκτώ βουλευτές του. Την ίδια ώρα ανέδειξαν από έναν βουλευτή δύο μικρότερα φιλοβρετανικά κόμματα, το UUP και το TUV.

Με 211.000 ψήφους περίπου έναντι 172.000 του ηττημένου DUP, το Σιν Φέιν είναι με άνεση η πρώτη δύναμη στη Βόρεια Ιρλανδία, πράγμα που αναμένεται να επηρεάσει τις ισορροπίες σε μια περιοχή που είχε κεντρικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση και απολαμβάνει ειδικού καθεστώτος για το οποίο υπάρχουν πάρα πολλές διαμαρτυρίες.

Αλλωστε, ήδη από το 2022 το Σιν Φέιν ήταν το πρώτο κόμμα στις εκλογές για τη Βορειοϊρλανδική Συνέλευση, ενώ πρώτη υπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας είναι η αντιπρόεδρος του κόμματος, Μισέλ Ο’Νιλ.

«Δεν χωρά αμφιβολία ότι το τοπίο αλλάζει στο νησί μας», δήλωσε στο BBC η κ. Ο’Νιλ. Πρόσθεσε ότι η νίκη των Εργατικών συνιστά ευκαιρία για μια νέα σελίδα στις σχέσεις του Λονδίνου με το Μπέλφαστ και το Δουβλίνο.

Αποχή

Υπενθυμίζεται ότι το Σιν Φέιν επιμένει στην πολιτική της αποχής του από τη Βουλή των Κοινοτήτων στο Λονδίνο και δεν αναμένεται να είναι παρόν ούτε και στη νέα κοινοβουλευτική περίοδο, ακόμη κι αν είναι πια η κύρια πολιτική δύναμη στη Βόρεια Ιρλανδία.

Ιδεολογικά το Σιν Φέιν τοποθετείται στην Κεντροαριστερά, και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο –στο οποίο συμμετέχει κανονικά– ανήκει στην παράταξη της Αριστεράς.

Πηγή: BBC, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT