Εκλογές στη Γαλλία: 51 υποψήφιοι, βουλευτές και ακτιβιστές έχουν δεχθεί σωματικές επιθέσεις

Εκλογές στη Γαλλία: 51 υποψήφιοι, βουλευτές και ακτιβιστές έχουν δεχθεί σωματικές επιθέσεις

Οι επιθέσεις ήταν «κάποιες φορές εξαιρετικά σοβαρές, οδηγώντας ανθρώπους στο νοσοκομείο», όπως δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Ζεράλ Νταρμανέν, με δηλώσεις του σήμερα, Παρασκευή, επιβεβαίωσε προηγούμενες αναφορές σύμφωνα με τις οποίες οι επιθέσεις εναντίον υποψηφίων και πολιτικών ακτιβιστών έχουν πολλαπλασιαστεί στη Γαλλία, ενόψει των εκλογών της Κυριακής.

Οπως δήλωσε ο Νταρμανέν, μιλώντας στο ειδησεογραφικό δίκτυο BFM-TV/RMC, συνολικά «51 υποψήφιοι, βουλευτές ή πολιτικοί ακτιβιστές έχουν δεχθεί σωματικές επιθέσεις» κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

«Η προεκλογική εκστρατεία είναι σύντομη, δεν ξεπερνάει τις τρεις εβδομάδες, και όμως έχουμε ήδη 51 υποψηφίους, βουλευτές ή ακτιβιστές που έχουν δεχθεί σωματική επίθεση, και δεν αναφέρομαι καν στις λεκτικές επιθέσεις», δήλωσε ο υπουργός το πρωί της Παρασκευής.

Τόνισε ακόμη ότι οι επιθέσεις ήταν «κάποιες φορές εξαιρετικά σοβαρές, οδηγώντας ανθρώπους στο νοσοκομείο».

Χωρίς «τυπικό προφίλ» οι δράστες

Ο Γάλλος υπουργός επισήμανε ότι έχουν γίνει «περισσότερες από 30 συλλήψεις», με «εξαιρετικά διαφορετικά προφίλ [των δραστών]».

«Πρόκειται είτε για ανθρώπους που είναι οργισμένοι είτε για πολιτικούς ακτιβιστές (…) από την Ακροαριστερά ή άλλες πολιτικές ομάδες», ανέφερε, τονίζοντας ότι δεν είναι ακόμη σε θέση να καταρτίσει «τυπικό προφίλ» των δραστών.

Πρόσθεσε ακόμη ότι έχουν δεχθεί επιθέσεις υποψήφιοι από όλα τα πολιτικά κόμματα.

Κίνδυνος ταραχών το βράδυ του β’ γύρου

Ο Γάλλος υπουργός επανέλαβε ότι 30.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες θα κινητοποιηθούν την Κυριακή, ανήμερα των εκλογών, εκ των οποίων οι 5.000 στο Παρίσι.

«Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος ταραχών» το βράδυ του δεύτερου γύρου σε ολόκληρη τη χώρα, όπως τόνισε.

Ο Νταρμανέν επιβεβαίωσε ότι ζήτησε από τις αστυνομικές αρχές του Παρισιού να απαγορεύσουν αντιφασιστική συγκέντρωση που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί μπροστά από την Εθνοσυνέλευση.

Ο υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος θέτει υποψηφιότητα διεκδικώντας την επανεκλογή του, επανέλαβε την επιθυμία του να επιστρέψει στην Εθνοσυνέλευση και να αποχωρήσει από την κυβέρνηση μετά τις εκλογές.

«Αν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας μου ζητήσει να παραμείνω για λίγες ώρες, λίγες ημέρες ακόμη, για να σχηματίσω κυβέρνηση, θα το κάνω, ιδίως για να διαχειριστώ την κατάσταση ασφαλείας τις επόμενες ημέρες», όπως εξήγησε.

Με πληροφορίες από Le Monde

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT