Η UEFA τιμωρεί τον Ντεμιράλ για τον χαιρετισμό των «γκρίζων λύκων»

Η UEFA τιμωρεί τον Ντεμιράλ για τον χαιρετισμό των «γκρίζων λύκων»

Ο Τούρκος ποδοσφαιριστής τιμωρείται με αποκλεισμό από δύο ματς για πολιτικά φορτισμένο πανηγυρισμό στη διάρκεια αγώνα του Euro 2024

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου UEFA αποφάσισε να «τιμωρήσει» τον Τούρκο ποδοσφαιριστή Μερίχ Ντεμιράλ για τον χαιρετισμό των «γκρίζων λύκων» στον οποίο προέβη πανηγυρίζοντας για γκολ σε αγώνα του Euro 2024 κατά της Αυστρίας.

Ο Ντεμιράλ τιμωρείται για τον πολιτικά φορτισμένο πανηγυρισμό με αποκλεισμό από δύο ματς.

Παράλληλα, η UEFA επέβαλε πρόστιμο 30.000 ευρώ στον Αγγλο Τζουντ Μπέλινγκχαμ για άσεμνη χειρονομία του στο Euro 2024.

Στον Μπέλινγκχαμ επιβλήθηκε επίσης καταρχήν ποινή αποκλεισμού μιας αγωνιστικής, αλλά η UEFA διευκρίνισε ότι αυτή δεν θα εφαρμοστεί άμεσα, καθώς και ότι η εφαρμογή της υπόκειται σε δοκιμαστική περίοδο ενός έτους.

Οργή Ερντογάν για την απόφαση 

Αντιδρώντας στην απόφαση για τον Ντεμιράλ, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχολίασε ότι και «οι Γερμανοί έχουν αετό στη φανέλα τους», ενώ αναφέρθηκε επίσης στον «κόκορα στη φανέλα» των Γάλλων.

«Ο Μερίχ εξέφρασε τον ενθουσιασμό του με τη χειρονομία», πρόσθεσε ο Ερντογάν, εκφράζοντας παράλληλα την ευχή ότι «όλα θα πανε καλά το Σάββατο».

«Ας φύγουμε με νίκη από το γήπεδο και ας περάσουμε στον επόμενο γύρο. Αν δεν συμβεί κάτι εξαιρετικό, αποφασίσαμε να πάμε στον αγώνα», ανέφερε.

Αμεση ήταν η αντίδραση και του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης, Τζεβντέτ Γιλμάζ, ο οποίος αντέδρασε άμεσα, ζητώντας από την UEFA να ανακαλέσει την απόφαση για αποκλεισμό του παίκτη. Χαρακτήρισε ακόμη την απόφαση «απαράδεκτη», τονίζοντας ότι θα πρέπει να διορθωθεί.

«Η ομορφιά και ο ενθουσιασμός του ποδοσφαίρου δεν πρέπει να επισκιάζονται από πολιτικές αποφάσεις», δήλωσε ο Γιλμάζ σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

Διπλωματική κρίση

Σημειώνεται ότι πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα βρίσκεται το Σάββατο στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου, προκειμένου να στηρίξει την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της χώρας του στον αγώνα εναντίον της Ολλανδίας για την προημιτελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου.

Η απόφαση ελήφθη μετά τη διπλωματική κρίση μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας, η οποία προκλήθηκε από τον πανηγυρισμό του Τούρκου ποδοσφαιριστή Μερίχ Ντεμιράλ με τον χαρακτηριστικό χαιρετισμό των «Γκρίζων Λύκων» στον αγώνα εναντίον της Αυστρίας.

Η επίσκεψη του Ερντογάν στο Βερολίνο ανακοινώθηκε την Πέμπτη, τη στιγμή που το γερμανικό πρακτορείο Τύπου dpa μετέδιδε ότι ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος επρόκειτο το Σάββατο να μεταβεί στο Αζερμπαϊτζάν, αποφάσισε να στηρίξει διά ζώσης το εθνικό συγκρότημα της Τουρκίας, ακριβώς λόγω των αντιδράσεων που έχει προκαλέσει στη Γερμανία η χειρονομία του ποδοσφαιριστή.

Νωρίτερα την Πέμπτη, ο πρέσβης της Τουρκίας στο Βερολίνο κλήθηκε στο ομοσπονδιακό υπουργείο Εξωτερικών, σε απάντηση αντίστοιχης ενέργειας, προχθές, Τετάρτη, του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών σε βάρος του Γερμανού πρέσβη στην Αγκυρα. Προηγουμένως, η τουρκική κυβέρνηση είχε κατηγορήσει τη Γερμανία για «ξενοφοβία».

«Σύμβολα εξτρεμισμού δεν έχουν θέση στα γήπεδα»

Η οργάνωση «Γκρίζοι Λύκοι» θεωρείται από τις γερμανικές αρχές «δεξιά εξτρεμιστική» και παρακολουθείται από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος, με πολλούς πολιτικούς να ζητούν επίμονα την απαγόρευσή της, όπως συνέβη στην Αυστρία το 2019.

Η ομοσπονδιακή υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ τόνισε ότι «τα σύμβολα των Τούρκων δεξιών εξτρεμιστών δεν έχουν θέση στα γήπεδά μας» και προειδοποίησε ότι «η χρήση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου ως πλατφόρμας ρατσισμού δεν θα γίνει αποδεκτή».

Επιβεβαίωσε μάλιστα ότι οι γερμανικές αρχές ασφαλείας παρακολουθούν στενά τους Τούρκους δεξιούς εξτρεμιστές στη Γερμανία. Ο υπουργός Ανάπτυξης της Αγροτικής Οικονομίας Τζεμ Εζντεμιρ περιέγραψε τον χαιρετισμό ως «σύμβολο ακροδεξιάς τρομοκρατίας και φασισμού».

Η UEFA απαγορεύει την πολιτικοποίηση των ποδοσφαιρικών αγώνων, ενώ τον αποκλεισμό του ποδοσφαιριστή από το Euro 2024 ζήτησε ο πρόεδρος της κουρδικής κοινότητας στη Γερμανίας Αλί Ερτάν Τοπράκ

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT