Νέος πρωθυπουργός ο Κιρ Στάρμερ – «Η Βρετανία πρέπει να ξαναβρεί την ταυτότητά της»

Νέος πρωθυπουργός ο Κιρ Στάρμερ – «Η Βρετανία πρέπει να ξαναβρεί την ταυτότητά της»

Ο νέος πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, στις πρώτες του δηλώσεις έξω από το νέο του γραφείο στην Ντάουνινγκ Στριτ 10, είπε ότι η Βρετανία πρέπει να ξαναβρεί την ταυτότητά της και να προχωρήσει σε μια επανεκκίνηση, υποσχόμενος να αγωνιστεί για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην πολιτική

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Κιρ Στάρμερ είναι και επίσημα πρωθυπουργός μετά την ακρόασή του από τον βασιλιά Κάρολο στο παλάτι του Μπάκιγχαμ. Λίγο μετά τις 14:30 αποχώρησε από το παλάτι με προορισμό την Ντάουνινγκ Στριτ, όπου έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από εκατοντάδες φίλους των Εργατικών.

Μετά τη σαρωτική εκλογική νίκη των Εργατικών, που εξασφάλισαν 412 έδρες, ο ηγέτης του κόμματος ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα και έδωσε το στίγμα των προθέσεών του με την πρώτη του ομιλία έξω από τη μαύρη πόρτα με το νούμερο 10: «Είτε ψηφίσατε τους Εργατικούς είτε όχι –ειδικά αν δεν το κάνατε– σας λέω ευθέως ότι η κυβέρνησή μου θα σας υπηρετήσει».


Οι δηλώσεις Στάρμερ έξω από το ν. 10


Ξεκίνησε τη δήλωσή του ευχαριστώντας τον προκάτοχό του Ρίσι Σούνακ, προσθέτοντας ότι το επίτευγμά του ως ο πρώτος Βρετανός Ασιάτης πρωθυπουργός αυτής της χώρας δεν πρέπει να «υποτιμηθεί από κανέναν».

«Η χώρα μας ψήφισε για αλλαγή», είπε και πρόσθεσε: «Ψήφισε αποφασιστικά για αλλαγή και επιστροφή της πολιτικής». «Είναι σίγουρα ξεκάθαρο σε όλους ότι η χώρα μας χρειάζεται μια μεγαλύτερη επανεκκίνηση, μια εκ νέου ανακάλυψη του ποιοι είμαστε, διότι, ανεξάρτητα από το πόσο σφοδρές ήταν οι καταιγίδες της ιστορίας, ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα αυτού του έθνους ήταν πάντα η ικανότητά μας να πλοηγούμαστε σε πιο ήρεμα νερά», σημείωσε και πρόσθεσε: «Αυτό εξαρτάται από τους πολιτικούς, ιδίως εκείνους που υποστηρίζουν τη σταθερότητα και τη μετριοπάθεια, όπως εγώ».

Αναγνώρισε ότι υπάρχει μια κόπωση στο έθνος, λέγοντας ότι η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί μια νέα εποχή. «Η έλλειψη εμπιστοσύνης μπορεί να θεραπευτεί μόνο με πράξεις και όχι με λόγια. Μπορούμε να κάνουμε μια αρχή σήμερα με την απλή αναγνώριση ότι είναι προνόμιο να υπηρετείς το δημόσιο συμφέρον». Υπογράμμισε δε τη δέσμευσή του, ότι η νέα κυβέρνηση θα συμπεριφέρεται σε όλους με σεβασμό.

«Η κυβέρνησή μου θα αγωνίζεται κάθε μέρα μέχρι να πιστέψετε ξανά. Από τώρα και στο εξής, έχετε μια κυβέρνηση απαλλαγμένη από δόγματα, που καθοδηγείται μόνο από την αποφασιστικότητα να υπηρετήσει το συμφέρον σας. Να αψηφήσουμε αθόρυβα εκείνους που έχουν ξεγράψει τη χώρα μας. Μας δώσατε μια ξεκάθαρη εντολή και θα τη χρησιμοποιήσουμε για να φέρουμε την αλλαγή», τόνισε.

Και κατέληξε: «Η πολιτική μπορεί να είναι μια δύναμη για το καλό. Αλλάξαμε το Εργατικό Κόμμα, επιστρέψαμε στη διακυβέρνηση της χώρας – έτσι θα κυβερνήσουμε. Πρώτα η χώρα, μετά το κόμμα».

Νέος πρωθυπουργός ο Κιρ Στάρμερ – «Η Βρετανία πρέπει να ξαναβρεί την ταυτότητά της»-1
Νέος πρωθυπουργός ο Κιρ Στάρμερ – «Η Βρετανία πρέπει να ξαναβρεί την ταυτότητά της»-2
Νέος πρωθυπουργός ο Κιρ Στάρμερ – «Η Βρετανία πρέπει να ξαναβρεί την ταυτότητά της»-3
Νέος πρωθυπουργός ο Κιρ Στάρμερ – «Η Βρετανία πρέπει να ξαναβρεί την ταυτότητά της»-4


Εικόνα από τη συνάντησή του με τον βασιλιά Κάρολο


Η παραίτηση Σούνακ

Λίγη ώρα νωρίτερα, από το πρωθυπουργικό γραφείο στην Ντάουνινγκ Στριτ αναχώρησε ο μεγάλος ηττημένος των εκλογών Ρίσι Σούνακ, ο οποίος στην αποχαιρετιστήρια δήλωσή του, ανακοίνωσε την απόφασή του να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος των Συντηρητικών. Υπογράμμισε πάντως ότι θα παραμείνει στην ηγεσία μέχρι να γίνουν διευθετήσεις για την επιλογή του διαδόχου του. «Είναι σημαντικό ύστερα από 14 χρόνια στην κυβέρνηση, το Συντηρητικό Κόμμα να ανασυγκροτηθεί, αλλά και να αναλάβει τον κρίσιμο ρόλο του στην αντιπολίτευση με επαγγελματισμό και αποτελεσματικότητα».

«Ακουσα τον θυμό σας, την απογοήτευσή σας και αναλαμβάνω την ευθύνη για αυτή την ήττα», είπε και ευχαρίστησε όλους τους υποψηφίους των Τόρις για τις προσπάθειές τους, σημειώνοντας ότι πονάει «για το πόσοι συνάδελφοι δεν θα έχουν πλέον θέση στη Βουλή των Κοινοτήτων».

«Εδωσα τα πάντα σε αυτή τη δουλειά, αλλά στείλατε ένα σαφές μήνυμα ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να αλλάξει – η δική σας κρίση είναι η μόνη που μετράει», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στον νικητή των εκλογών, σερ Κιρ Στάρμερ, είπε ότι πρόκειται για έναν «αξιοπρεπή άνθρωπο με δημόσιο φρόνημα, τον οποίο σέβομαι».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT