Οργή Ε.Ε. για τον «κατευνασμό» Πούτιν

Ο Ορμπαν στη Ρωσία κόντρα σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ

4' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Με κακούς «οιωνούς» αρχίζει η εξάμηνη προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης από την Ουγγαρία με την επίσκεψη του Βίκτορ Ορμπαν στη Μόσχα, που προκάλεσε την οργή των Βρυξελλών. Λίγες μόνο ημέρες μετά την αιφνιδιαστική συνάντησή του με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι –ύστερα από παραινέσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ– ο Ορμπαν γίνεται μάλιστα ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που επισκέπτεται τη Μόσχα, μετά τον Αυστριακό καγκελάριο Καρλ Νεχάμερ το 2022.

Οι φήμες περί άφιξης του Ούγγρου πρωθυπουργού στη ρωσική πρωτεύουσα άρχισαν από την Πέμπτη, ωστόσο εκπρόσωποι της ουγγρικής προεδρίας αρνούνταν πεισματικά έως την τελευταία στιγμή να επιβεβαιώσουν την είδηση στην «Κ» αλλά και σε άλλους ανταποκριτές από τις Βρυξέλλες, που βρέθηκαν στη Βουδαπέστη στο πλαίσιο της καθιερωμένης επίσκεψής τους στην πρωτεύουσα που αναλαμβάνει την προεδρία του Συμβουλίου.

«Ειρηνευτική αποστολή»

Ο ίδιος ο Βίκτορ Ορμπαν ισχυρίστηκε με ανάρτησή του στην πλατφόρμα X ότι πραγματοποιεί «ειρηνευτική αποστολή», δεύτερος σταθμός της οποίας ήταν η Μόσχα, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που ανταπάντησε ότι «ο κατευνασμός δεν θα σταματήσει τον Πούτιν. Μόνο η ενότητα και η αποφασιστικότητα θα ανοίξουν τον δρόμο για συνολική, δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη στην Ουκρανία». Η πρόεδρος της Κομισιόν θα πρέπει να νιώθει μάλιστα δικαιωμένη για την επιλογή της να μην επισκεφθεί αυτή την εβδομάδα τη Βουδαπέστη – ως είθισται με την έναρξη κάθε προεδρίας. Είχαν προηγηθεί αντίστοιχες «παρεμβάσεις» τόσο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, όσο και του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ που υπενθύμιζαν στον Ορμπαν ότι «δεν έχει λάβει εντολή από το Συμβούλιο της Ε.Ε. να επισκεφθεί τη Μόσχα. Η θέση της Ε.Ε. σχετικά με τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας αντικατοπτρίζεται σε πολλά συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η θέση αυτή αποκλείει τις επίσημες επαφές μεταξύ της Ε.Ε. και του προέδρου Πούτιν».

«Ταξιδεύει με την ιδιότητα του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας και δεν εκπροσωπεί τη Βορειοατλαντική Συμμαχία, της οποίας αποτελεί μέλος», τόνισε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Τέλος στη σύγκρουση

Η επίσκεψη, πάντως, «επισκιάζει» τις όποιες προσπάθειες της Ουγγαρίας να προωθήσει τις προτεραιότητές της το επόμενο εξάμηνο, από την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας έως την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής στρατηγικής και την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Μέλη της ουγγρικής κυβέρνησης στη Βουδαπέστη –όπου βρέθηκε η «Κ»– ισχυρίζονταν ότι έχουν «εντολή» από τον ουγγρικό λαό να επιδιώξουν ειρήνη στην Ουκρανία και ότι επείγει μια διαπραγμάτευση για το «τέλος της σύγκρουσης» και δεν υπάρχει «περιθώριο στρατιωτικής λύσης». Σε κάθε συνάντηση, Ούγγροι αξιωματούχοι επιχειρούσαν μάλιστα να διασκεδάσουν την άρνηση της Βουδαπέστης να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της έναντι της Ουκρανίας τόσο σε επίπεδο Ε.Ε. όσο και στο ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας, ωστόσο «οι δύο πλευρές πρέπει να επιλύσουν το ζήτημα».

Ξεπέρασε τα όρια

Και ενώ η Βορειοατλαντική Συμμαχία ήδη υποχώρησε στο επίμονο αίτημα του Ορμπαν να μην ανταποκριθεί στις συμβατικές υποχρεώσεις έναντι του Κιέβου, η επίσκεψη του Ούγγρου πρωθυπουργού στη Μόσχα ξεπέρασε τα όρια υπομονής που συνήθως επιδεικνύει ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. «Ο Ορμπαν ταξιδεύει με την ιδιότητα του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας και δεν εκπροσωπεί το ΝΑΤΟ, του οποίου αποτελεί μέλος», τόνισε ο γ.γ. της Συμμαχίας, ο οποίος στη συνέντευξη Τύπου –ενόψει της συνόδου κορυφής στην Ουάσιγκτον την ερχόμενη εβδομάδα– εκτίμησε παράλληλα ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Πούτιν είναι έτοιμος για ειρήνη».

Από την πλευρά τους οι Ούγγροι αξιωματούχοι στη Βουδαπέστη ανέφεραν ότι δεν προτίθενται να μετάσχουν σε καμία αποστολή στρατιωτικού υλικού προς το Κίεβο, καθώς προτεραιότητά τους αποτελεί μόνο η παροχή ασφάλειας αλλά και η προστασία της εθνικής κυριαρχίας της Ουγγαρίας.

Με δικούς του όρους θέλει ειρήνη ο Πούτιν

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι Βλαντιμίρ Πούτιν και Βίκτορ Ορμπαν, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι συζήτησε με τον Ούγγρο πρωθυπουργό την κατάσταση στην Ουκρανία, αλλά επανέλαβε την πεποίθησή του ότι οι προτάσεις της Ρωσίας πρέπει να είναι το κλειδί για την επίλυση της σύγκρουσης. Ο Πούτιν τόνισε ότι είναι ευγνώμων στον Ορμπαν για την προσπάθεια αποκατάστασης του διαλόγου μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης, αλλά το Κίεβο εξακολουθεί να μην είναι πρόθυμο να σταματήσει τον πόλεμο. Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι για την επίλυση της «κρίσης» στην Ουκρανία, το Κίεβο πρέπει να αποσύρει τις δυνάμεις του από τις ουκρανικές επαρχίες που η Ρωσία ισχυρίζεται ότι είναι εδάφη της και μέρος της επικράτειάς της. Αναφερόμενος στα μέσα «επίλυσης της κρίσης» στην Ουκρανία και σε μια «ειλικρινή και χρήσιμη» συζήτηση, ο Πούτιν υπενθύμισε ότι είχε ανακοινώσει τον Ιούνιο το όραμά του για ειρήνη, «δηλαδή την πλήρη αποχώρηση όλων των Ουκρανών στρατιωτών από τις Λαϊκές Δημοκρατίες Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα». Από την πλευρά του ο Ορμπαν τόνισε ότι θεωρεί την εξάμηνη εκ περιτροπής προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ενωση ως μια ειρηνευτική αποστολή. «Χρειάζονται πολλά βήματα για να τερματιστεί ο πόλεμος, αλλά κάναμε το πρώτο βήμα με την αποκατάσταση του διαλόγου», τόνισε, προσθέτοντας ότι «οι απόψεις Μόσχας – Κιέβου παραμένουν μακριά η μία από την άλλη». Η Ουκρανία βλέπει το ειρηνευτικό της σχέδιο 10 σημείων και μια πρόσφατη διεθνή σύνοδο κορυφής που βασίζεται σε αυτό ως τη μόνη ρεαλιστική πορεία για τερματισμό του πολέμου, λέγοντας ότι το ταξίδι Ορμπαν στη Μόσχα δεν έγινε σε συντονισμό με το Κίεβο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT