Πιέζουν για απόσυρση Μπάιντεν οι χορηγοί

Πιέζουν για απόσυρση Μπάιντεν οι χορηγοί

Οι προτιμήσεις τους μοιράζονται ανάμεσα στην Κάμαλα Χάρις και στους κυβερνήτες Γκάβιν Νιούσομ και Γκρέτσεν Γουίτμερ

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ ο Τζο Μπάιντεν έχει αποδυθεί σε επικοινωνιακή εκστρατεία για την αναστήλωση της υποψηφιότητάς του ύστερα από το σοβαρό πλήγμα που δέχθηκε στο ντιμπέιτ της 27ης Ιουνίου με τον Ντόναλντ Τραμπ, μεγάλοι χρηματοδότες των Δημοκρατικών φέρονται αποκαρδιωμένοι από τη δημόσια εικόνα του Αμερικανού προέδρου και αναζητούν εναλλακτικές λύσεις. Αυτό υποστηρίζουν παράλληλα ρεπορτάζ αρκετών αμερικανικών και διεθνών μέσων ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τους Financial Times, αρκετοί από τους ισχυρούς χρηματοδότες του κόμματος εμφανίζονται άκρως ανήσυχοι για τις φυσικές και πνευματικές αντοχές του Μπάιντεν, όπως και για το άνοιγμα της δημοσκοπικής ψαλίδας υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ, στον απόηχο του αποκαρδιωτικού ντιμπέιτ. Οι περισσότεροι από αυτούς, πάντα κατά τη βρετανική εφημερίδα, κατευθύνονται προς τον κυβερνήτη της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ και την κυβερνήτη του Μίσιγκαν Γκρέτσεν Γουίτμερ.

Και οι δύο κυβερνήτες συμμετείχαν, μέσω τηλεδιάσκεψης, στην προχθεσινή σύσκεψη με τον Μπάιντεν, όπου του εξέφρασαν την ανεπιφύλακτη υποστήριξή τους, χωρίς αυτό να αποκλείει να θέσουν υποψηφιότητα για το χρίσμα εάν τελικά αποσυρθεί ο πρόεδρος. Μια άλλη κατηγορία χρηματοδοτών φαίνεται να προτιμά την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις, η οποία θα αντιπροσώπευε μια πιο ομαλή μεταβίβαση της σκυτάλης, σε περίπτωση απόσυρσης του Μπάιντεν.

Ανάλογα ρεπορτάζ δημοσιοποίησαν τα μεγάλα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Οπως αναφέρει το Reuters, η Αμπιγκέιλ Ντίσνεϊ, δισέγγονη του ιδρυτή της βιομηχανίας του θεάματος που φέρει το επώνυμό του και υπήρξε μεγάλη χρηματοδότρια των Δημοκρατικών, ζήτησε την απόσυρση της υποψηφιότητας Μπάιντεν, διακόπτοντας τις δωρεές της μέχρι να βρεθεί αντικαταστάτης του.

Νέο φραστικό ολίσθημα του προέδρου – Δήλωσε «υπερήφανος που είμαι η πρώτη μαύρη γυναίκα που υπηρέτησε μαύρο πρόεδρο».

Δύο βουλευτές των Δημοκρατικών έχουν ήδη ζητήσει δημοσίως την απόσυρση του προέδρου από τον εκλογικό αγώνα και πολύ περισσότεροι έχουν εκφράσει επιφυλάξεις. Ωστόσο ο ίδιος ο Αμερικανός ηγέτης έχει άλλη γνώμη. Την Πέμπτη, με αφορμή την εθνική εορτή, φιλοξένησε οικογένειες στρατιωτικών σε μπάρμπεκιου, στον κήπο του Λευκού Οίκου. Στην ομιλία του, όπου διάβαζε έτοιμο κείμενο από οθόνη, δεν υπήρξε κάποιο σοβαρό πρόβλημα, ενώ στη συνέχεια, όταν κάποιος εκ των προσκεκλημένων του φώναξε «συνέχισε τον αγώνα σου», του απάντησε: «Με έχεις καταλάβει σωστά. Δεν πάω πουθενά».

Χθες το βράδυ (σήμερα τα χαράματα, ώρα Ελλάδος) επρόκειτο να προβληθεί συνέντευξη του Τζο Μπάιντεν στον δημοσιογράφο Τζορτζ Στεφανόπουλος στο ABC, ενώ νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος είχε προγραμματίσει προεκλογική ομιλία στο Μάντισον του Ουισκόνσιν. Βουλευτές, γερουσιαστές και χρηματοδότες των Δημοκρατικών αναμενόταν να παρακολουθήσουν εξονυχιστικά κάθε στιγμιότυπο αυτών των δύο δημοσίων εμφανίσεων του προέδρου, με οποιαδήποτε εκδήλωση αδυναμίας του να κινδυνεύει να αποβεί μοιραία για την υποψηφιότητά του.

Η επικοινωνιακή καταιγίδα του προέδρου ξεκίνησε από την Πέμπτη με συνεντεύξεις του σε δύο τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, που απευθύνονται κυρίως στη μαύρη κοινότητα. Σε μία από αυτές δεν απέφυγε, ωστόσο, ένα καινούργιο ολίσθημα. Μιλώντας στον ραδιοσταθμό WURD της Φιλαδέλφειας, ο Τζο Μπάιντεν είπε κάποια στιγμή τα εξής: «Με την ευκαιρία, είμαι υπερήφανος που υπήρξα, όπως έχω πει, ο πρώτος αντιπρόεδρος, η πρώτη μαύρη γυναίκα, που υπηρέτησε έναν μαύρο πρόεδρο». Κατά τα φαινόμενα, ο Μπάιντεν σκεφτόταν ότι υπηρέτησε ως αντιπρόεδρος του πρώτου μαύρου προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, και ότι η αντιπρόεδρός του, Κάμαλα Χάρις, είναι η πρώτη μαύρη σε αυτό το αξίωμα. Πιθανότατα ήταν η μείξη αυτών των δύο σκέψεων που δημιούργησε τη φραστική παραδρομή.

Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να κρατάει χαμηλό προφίλ, προφανώς θεωρώντας ότι όσο οι φακοί εστιάζουν στον Τζο Μπάιντεν και στις φυσικές του αδυναμίες, τα πράγματα εξελίσσονται προς όφελός του. Ωστόσο οι Ρεπουμπλικανοί έχουν πυκνώσει τις τελευταίες ημέρες τα «προληπτικά πλήγματα» εναντίον της Κάμαλα Χάρις, με πληρωμένα μηνύματα στα μέσα ενημέρωσης, καθώς το επιτελείο της εκστρατείας τους θεωρεί πιθανό να πάρει τη θέση του Μπάιντεν στον εκλογικό αγώνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT