Βουλγαρία: Στο «φως» καλοδιατηρημένο μαρμάρινο άγαλμα του θεού Ερμή

Βουλγαρία: Στο «φως» καλοδιατηρημένο μαρμάρινο άγαλμα του θεού Ερμή

Σύμφωνα με τον καθηγητή αρχαιολογίας που ηγείται των ερευνών, μετά από σεισμό που κατέστρεψε την πόλη Ηράκλεια Σιντική, περίπου το 388 μ.Χ., το άγαλμα τοποθετήθηκε προσεκτικά στους υπονόμους και καλύφθηκε με χώμα

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρχαιολόγοι στη Βουλγαρία ανακάλυψαν ένα καλοδιατηρημένο, μαρμάρινο άγαλμα, ύψους 2 μέτρων, που απεικονίζει τον θεό Ερμή, τον αγγελιαφόρο των θεών της ελληνικής μυθολογίας.

Η ανακάλυψη πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφής σε ρωμαϊκό αποχετευτικό δίκτυο, στην τοποθεσία της αρχαίας πόλης Ηράκλειας Σιντικής στη νοτιοδυτική Βουλγαρία, κοντά στα ελληνικά σύνορα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή αρχαιολογίας, Λουντμίλ Βαγκαλίνσκι, που ηγείται των ερευνών, μετά από σεισμό που κατέστρεψε την πυκνοκατοικημένη πόλη, περίπου το 388 μ.Χ., το άγαλμα τοποθετήθηκε προσεκτικά στους υπονόμους και καλύφθηκε με χώμα.

Βουλγαρία: Στο «φως» καλοδιατηρημένο μαρμάρινο άγαλμα του θεού Ερμή-1
Reuters

«Το κεφάλι είναι καλοδιατηρημένο. Είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Υπάρχουν ορισμένες ρωγμές στα χέρια», δήλωσε ο Βαγκαλίνσκι, προσθέτοντας ότι το άγαλμα αποτελεί ρωμαϊκό αντίγραφο ενός αρχαίου ελληνικού πρωτότυπου αγάλματος. «Το άγαλμα θα μεταφερθεί στο Ιστορικό Μουσείο στο Πέτριτς», πρόσθεσε ο καθηγητής.

Βουλγαρία: Στο «φως» καλοδιατηρημένο μαρμάρινο άγαλμα του θεού Ερμή-2
Reuters

Η Ηράκλεια Σιντική ήταν μια μεγάλη πόλη που ιδρύθηκε από τον Ελληνα βασιλιά του Βασιλείου της Μακεδονίας, Φίλιππο Β΄, μεταξύ 356 π.Χ. και 339 π.Χ.

Αρχαιολόγοι δηλώνουν ότι οι κάτοικοι της Ηράκλειας Σιντικής πιθανότατα προσπάθησαν να διατηρήσουν το άγαλμα, ακόμη και μετά την εγκαθίδρυση του Χριστιανισμού ως επίσημης θρησκείας στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Βουλγαρία: Στο «φως» καλοδιατηρημένο μαρμάρινο άγαλμα του θεού Ερμή-3
Reuters

Μετά τον σεισμό, η Ηράκλεια Σιντική έπεσε σε ταχεία παρακμή και εγκαταλείφθηκε γύρω στο 500 μ.Χ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT