Μπάιντεν: Στα ύψη αυτοπεποίθηση και αμφισβήτηση

Μπάιντεν: Στα ύψη αυτοπεποίθηση και αμφισβήτηση

Στην πιο δύσκολη στιγμή της προεδρίας του, η αυτοπεποίθηση, που κάποτε βοήθησε τον Τζο Μπάιντεν να πετύχει αυτό που πολλοί θεωρούσαν ακατόρθωτο, τον απομονώνει ολοένα και περισσότερο από το ίδιο του το κόμμα

μπάιντεν-στα-ύψη-αυτοπεποίθηση-και-αμ-563114419

Ούτε το καταστροφικό ντιμπέιτ ούτε τα θλιβερά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις ούτε η πίεση που ασκούν εχθροί και φίλοι στον Τζο Μπάιντεν να παραιτηθεί είναι αρκετά για να πείσουν τον Αμερικανό πρόεδρο ότι κάτι δεν έχει πάει καλά με την προεκλογική του εκστρατεία, αναφέρει ο Πίτερ Μπέικερ στους Νew York Times.

Οπως τονίζει σε ανάλυσή του σχετικά με την τηλεοπτική συνέντευξη του Μπάιντεν στο δίκτυο ABC News το βράδυ της Παρασκευής και τον πολιτικό της αντίκτυπο ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, «όλα ακούγονται καλά στον κόσμο του προέδρου».

«Για μεγάλο μέρος της μακράς και ιστορικής πολιτικής του καριέρας, ο Μπάιντεν πέτυχε με την απόλυτη δύναμη της θέλησης και αψηφώντας αμφισβητίες και σκεπτικιστές να αποδείξει ότι μπορούσε να κάνει αυτό που κανείς δεν περίμενε. Ομως τώρα, στην πιο δύσκολη στιγμή της προεδρίας του, αυτή η αυτοπεποίθηση τον απομονώνει ολοένα περισσότερο από το ίδιο του το κόμμα», επισημαίνει ο Μπέικερ.

«Πρόεδρος σε φούσκα»

«Βλέπεις πραγματικά έναν πρόεδρο σε άρνηση και σε μια φούσκα», ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του ο Τζουλιάν Κάστρο, πρώην υπουργός Στέγασης, ο οποίος είχε θέσει υποψηφιότητα για το χρίσμα των Δημοκρατικών το 2020.

Ο Ντέιβιντ Αξελροντ, πρώην ανώτερος σύμβουλος του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος έχει εκφράσει εδώ και καιρό ανησυχία για την απόφαση του Μπάιντεν να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα, αναγνώρισε ότι «ο πρόεδρος είναι δικαίως υπερήφανος για την πολιτική του ιστορία».

Ωστόσο, πρόσθεσε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως «είναι επικίνδυνα εκτός πραγματικότητας ως προς τις ανησυχίες που έχει ο κόσμος σχετικά με τις ικανότητές του να προχωρήσει και να συνεχίσει σε αυτή την εκλογική εκστρατεία».

Η απόδοση του Μπάιντεν στην 22λεπτη συνέντευξη με τον Τζορτζ Στεφανόπουλο δεν θεωρήθηκε τόσο καταστροφική όσο το ντιμπέιτ με τον Τραμπ οκτώ ημέρες νωρίτερα, όπως επισημαίνουν ευρέως πολιτικοί αναλυτές.

«Παρόλο όμως που οι πιο πιστοί υποστηρικτές του βρήκαν προφανώς αρκετούς λόγους για να παραμείνουν μαζί του, εκείνοι που έχουν στραφεί εναντίον του ή ήταν στα πρόθυρα να το πράξουν δεν φάνηκαν να βρήκαν παρηγοριά στα λόγια του», τονίζει ο Μπέικερ. Εν τω μεταξύ, ο χρόνος τελειώνει αν το κόμμα πρόκειται να αλλάξει υποψήφιο, όπως θα ήθελαν κάποιοι.

Οργή και οι ανησυχία

Ο Αμερικανός πρόεδρος, στη διάρκεια της συνέντευξης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις ικανότητές του που αμφισβητούνται, λόγω της ηλικίας του. «Κάθε μέρα είναι και ένα γνωστικό τεστ όταν διοικείς τον κόσμο» τόνισε, ενώ πρόσθεσε πως θα έκανε στην άκρη ως υποψήφιος «μόνο αν ο Παντοδύναμος Κύριος κατέβαινε και έλεγε: “Τζο, βγες από την κούρσα”».

Πιθανότατα η ατάκα που προκάλεσε τον μεγαλύτερο εκνευρισμό στους Δημοκρατικούς ήταν η απάντησή του όταν ο Στεφανόπουλος τον ρώτησε πώς θα αισθανθεί τον Ιανουάριο αν χάσει από τον Τραμπ και πρέπει να παραδώσει τον Λευκό Οίκο ξανά στον πρώην πρόεδρο.

«Θα αισθάνομαι καλά αν τα έχω δώσει όλα και έχω κάνει την καλύτερη δουλειά που ξέρω ότι μπορώ να κάνω, αυτό είναι το ζητούμενο», απάντησε ο Μπάιντεν.

Πολλοί Δημοκρατικοί εξέφρασαν εκ των υστέρων την αγανάκτησή τους για αυτή τη δήλωση, τονίζοντας πως οι εκλογές δεν αφορούν την απόκτηση επάθλου συμμετοχής, αλλά το να μην επιστρέψει στην προεδρία ένας καταδικασμένος εγκληματίας που προσπάθησε να ανατρέψει ένα εκλογικό αποτέλεσμα όπου ηττήθηκε, και που ορκίστηκε να αφιερώσει την επόμενη θητεία του στην «τιμωρία» των αντιπάλων του.

Δημοκρατικός που εργάζεται για το κόμμα, τον οποίο επικαλείται ο αναλυτής των ΝΥΤ, φέρεται να προέβλεψε ότι θα αυξηθούν τα μέλη του κόμματος που θα ζητήσουν από τον πρόεδρο να παραμερίσει.

Αλλος Δημοκρατικός, τον οποίο επίσης επικαλείται ο Μπέικερ, ανέφερε ότι η συνέντευξη δεν έλυσε το πρόβλημα, αντίθετα, «ισοδυναμεί με αναστολή εκτέλεσης για τον Μπάιντεν».

«Αυτή η συνέντευξη ήταν απαραίτητη αλλά όχι επαρκής», δήλωσε από την πλευρά του ο Πολ Μπίγκαλα, κορυφαίος στρατηγικός σύμβουλος των Δημοκρατικών. «Δεν θα καταπνίξει την αυξανόμενη οργή και δυσαρέσκεια στου κόλπους των Δημοκρατικών», πρόσθεσε ο ίδιος. 

Ηδη κάποιοι Δημοκρατικοί βουλευτές και μεγάλοι δωρητές συντονίζουν τις προσπάθειές του ώστε να αυξήσουν την πίεση προς τον πρόεδρο να εγκαταλείψει την κούρσα ή να επανεξετάσει τη στάση του.

«Δεν μπορώ να φανταστώ ότι η τηλεοπτική συνέντευξη θα κάνει πολλά, αν όχι τίποτα, για να ηρεμήσει τους εκνευρισμένους Δημοκρατικούς», δήλωσε ο Τζιμ Μάνλεϊ, πρώην κορυφαίος σύμβουλος των Δημοκρατικών προσθέτοντας: «Μας περιμένουν δύσκολες μέρες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT