Κιρ Στάρμερ: Οι θέσεις του για Ουκρανία, Γάζα και Γλυπτά του Παρθενώνα

Κιρ Στάρμερ: Οι θέσεις του για Ουκρανία, Γάζα και Γλυπτά του Παρθενώνα

Πρώτος σταθμός για τον νέο Βρετανό πρωθυπουργό θα είναι η Ουάσιγκτον, όπου θα μεταβεί την επόμενη εβδομάδα για τη σύνοδο για τα 75 χρόνια του ΝΑΤΟ

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σημαία της Ουκρανίας, η οποία κυμάτιζε δίπλα από τη σημαία της Βρετανίας στο πρωθυπουργικό γραφείο της Ντάουνινγκ Στριτ, αντικαταστάθηκε σήμερα από αυτήν της Αγγλίας.

Δεν πρόκειται για κάποιο μήνυμα εξωτερικής πολιτικής που θέλει να περάσει η νέα κυβέρνηση, όπως επισημαίνεται σε ανάλυση της DW, αλλά για ένδειξη της αγάπης του νέου Βρετανού πρωθυπουργού Σερ Κιρ Στάρμερ για το ποδόσφαιρο, όπως προστίθεται. Η εθνική Αγγλίας παίζει σήμερα στους προημιτελικούς του Euro 2024 στη Γερμανία.

Ποια είναι όμως η προσέγγιση της νέας βρετανικής κυβέρνησης, που ολοκλήρωσε νωρίτερα σήμερα Σάββατο, το πρώτο της υπουργικό συμβούλιο υπό τον Στάρμερ και με τη συμμετοχή των 22 μελών του, για καίρια ζητήματα εξωτερικής πολιτικής;

Πρώτος σταθμός Ουάσιγκτον για τα 75 χρόνια ΝΑΤΟ

Ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός θα βρεθεί σύντομα αντιμέτωπος με τους εταίρους του στο εξωτερικό, όπου θα έχει την ευκαιρία να τους παρουσιάσει πολλές από τις θέσεις του.

Την επόμενη εβδομάδα θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον για τη Σύνοδο για τα 75 χρόνια του ΝΑΤΟ, η οποία ξεκινά την Τρίτη.

Κατά την προεκλογική εκστρατεία το Εργατικό Κόμμα είχε ξεκαθαρίσει ότι τάσσεται υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο.

Παράλληλα είχε καταστήσει σαφές ότι θα συνεχίσει τη στρατιωτική, οικονομική, διπλωματική και πολιτική στήριξη της χώρας αλλά και τη συνεργασία με τους συμμάχους ώστε να δυσκολέψουν τη Ρωσία στο να συνεχίσει τον πόλεμο, κυρίως μέσω κυρώσεων.

Ως προς τον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς, οι Εργατικοί αναμένεται να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερα προβλήματα.

Η στάση του κόμματος είναι παρόμοια με της προηγούμενης κυβέρνησης, ενώ οι δηλώσεις Στάρμερ περί «δικαιώματος του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του» είχαν προκαλέσει εκνευρισμό σε τμήμα της εκλογικής του βάσης, που προέρχεται από τη μουσουλμανική κοινότητα.

Επισημαίνεται ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός υπήρξε δικηγόρος με ειδίκευση στα ανθρώπινα δικαιώματα, έχει δηλώσει ότι η λύση των δύο κρατών θα επιφέρει μακροχρόνια ασφάλεια, ενώ αναμένεται πως θα πιέσει για άμεση κατάπαυση του πυρός.

Το Brexit και τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Σχετικά με το Brexit και την ενιαία αγορά της Ε.Ε., οι δηλώσεις Στάρμερ μια ημέρα πριν από τη διεξαγωγή των βρετανικών εκλογών προκάλεσαν εντύπωση.

Οπως τόνισε, η Βρετανία δεν θα επιστρέψει στην Ε.Ε. ούτε στην ενιαία αγορά της και την τελωνειακή ένωση όσο ζει, σβήνοντας έτσι τα σενάρια επιστροφής.

Θεωρεί πάντως ότι μπορεί να προβεί σε καλύτερες εμπορικές ρυθμίσεις, ενώ θα αναζητήσει στενότερη σχέση με τους εταίρους αλλά και νέες διμερείς σχέσεις με συμμαχικές χώρες, όπως η Γαλλία και Γερμανία.

Tα βρετανικά μέσα επισημαίνουν πως και τα 22 μέλη του νέου υπουργικού συμβουλίου είχαν ψηφίσει υπέρ της παραμονής της χώρας στους κόλπους της Ε.Ε., στο εν λόγω δημοψήφισμα.

Το Εργατικό Κόμμα έχει ασχοληθεί και με τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Πάγια θέση του κόμματος, αλλά και του Κιρ Στάρμερ προσωπικά, είναι ότι δεν θα εμποδίσει συμφωνία δανεισμού μεταξύ των δύο χωρών, αλλά ούτε και προτίθεται να αλλάξει τον νόμο του βρετανικού κράτους που απαγορεύει την παραχώρηση της ιδιοκτησίας αντικειμένων που ανήκουν στο βρετανικό μουσείο (British Museum Act 1963).

Το νέο «πρόσωπο» της εξωτερικής πολιτικής

Ποιος θα εκπροσωπήσει όμως τη Βρετανία στο εξωτερικό; Ονομάζεται Ντέιβιντ Λάμι και είναι γεννημένος στο Λονδίνο με καταγωγή από τη Γουιάνα. Εγινε ο πρώτος μαύρος Βρετανός ο οποίος έκανε μεταπτυχιακό στη Νομική του Χάρβαρντ.

Στα 27 του χρόνια, δηλαδή το 2000, έγινε ο νεότερος βουλευτής στο βρετανικό κοινοβούλιο, ενώ συμμετείχε στις κυβερνήσεις του Τόνι Μπλερ και του Γκόρντον Μπράουν.

Παρά το βιογραφικό του όμως, υπάρχουν ήδη κάποια επικριτικά σχόλια για τη θέση που αναλαμβάνει, σύμφωνα με την DW.

Χαρακτηριστικό είναι το άρθρο γνώμης της Telegraph με τίτλο: «Πώς ο μη διπλωματικός διπλωμάτης Ντέιβιντ Λάμι σχολίαζε τους παγκόσμιους ηγέτες (…) Τώρα πρέπει να συνεργαστεί με αυτούς, στους οποίους επιτέθηκε».

Ο Λάμι είχε χαρακτηρίσει τον Ντόναλντ Τραμπ το 2018 «φιλονεοναζί κοινωνιοπαθή», ενώ το 2021 τον είχε αποκαλέσει «εχθρό της δημοκρατίας». 

Ως προς τη Μαρίν Λεπέν, το κόμμα της οποίας πέτυχε νίκη στον πρώτο γύρο των γαλλικών εκλογών, την έχει παρομοιάσει με τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Νάιτζελ Φάρατζ, ενώ την έχει κατηγορήσει επίσης για «ξενοφοβία και τοξικές απόψεις».

Πηγή: DW

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT