Καταδικάζει η Ε.Ε. την παρουσία του Βίκτορ Ορμπαν στη σύνοδο Τουρκογενών κρατών

Καταδικάζει η Ε.Ε. την παρουσία του Βίκτορ Ορμπαν στη σύνοδο Τουρκογενών κρατών

«Δεν έχει λάβει εντολή να εκπροσωπεί την Ένωση» τονίζει ο Ζοζέπ Μπορέλ που υπενθυμίζει ότι η Ε.Ε αναγνωρίζει μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Την έντονη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ενωσης προκάλεσε η συμμετοχή του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν – η χώρα του οποίου ασκεί την εξάμηνη προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε – στη σύνοδο του οργανισμού Τουρκογενών κρατών στη Σούσα στο Καραμπάχ, 5-6 Ιουλίου και ενώ είχε προηγηθεί η επίσκεψή του στη Μόσχα, γεγονός που προκάλεσε την οργή Ευρωπαίων αξιωματούχων.

Σε ανακοίνωσή του, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ σημείωσε ότι η παρουσία του Βίκτορ Ορμπαν στη Σούσα έγινε «αποκλειστικά στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων μεταξύ Ουγγαρίας και του οργανισμού».

Με δεικτικό τρόπο στην ίδια ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι η «Ουγγαρία είναι τώρα το κράτος μέλος της Ε.Ε που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024. Αυτή (η εντολή) δεν περιλαμβάνει καμία εξωτερική εκπροσώπηση της Ενωσης, που είναι ευθύνη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και του ύπατου εκπροσώπου της Ένωσης για την εξωτερική και πολιτική ασφάλειας σε υπουργικό επίπεδο».

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ διευκρινίζει μάλιστα ότι «η Ουγγαρία δεν έλαβε καμία εντολή από το Συμβούλιο της Ε.Ε να αναβαθμίσει τις σχέσεις με τον οργανισμό Τουρκογενών κρατών».

Τονίζει, μάλιστα, ότι «η Ε.Ε απορρίπτει τις προσπάθειες του οργανισμού των τουρκογενών κρατών να νομιμοποιήσουν την λεγόμενη τουρκοκυπριακή αποσχιστική οντότητα – που δεν είναι αναγνωρισμένη διεθνώς- «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» ως παρατηρητή του οργανισμού Τουρκογενών κρατών. Η απόφαση αυτή, εν αναμονή της επικύρωσης των μελών του οργανισμού, είναι λυπηρή και έρχεται σε αντίθεση με το γεγονός ότι αρκετά μέλη του Οργανισμού εξέφρασαν ισχυρή υποστήριξη στην αρχή της εδαφικής ακεραιότητας και στον χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Η ανακοίνωση καταλήγει με την επισήμανση ότι «η Ε.Ε έχει ξεκαθαρίσει επανειλημμένα – και σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο – ότι η Ε.Ε αναγνωρίζει μόνο τη Δημοκρατία της Κύπρου ως υποκείμενο του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με τα αντίστοιχα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή η επίσκεψη του Βίκτορ Ορμπαν την οποία ο ίδιος χαρακτήρισε «ειρηνευτική αποστολή» στη Μόσχα προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις τόσο της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν όσο και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, που υπενθύμισαν στον Ούγγρο πρωθυπουργό ότι δεν έχει λάβει εντολή για συνομιλίες με τη Ρωσία εξ ονόματος της Ε.Ε.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν άφησε, μάλιστα, ανοιχτό το ενδεχόμενο την Παρασκευή να μην γίνει τελικά η καθιερωμένη επίσκεψη του Κολλεγίου των Επιτρόπων και της προέδρου – που αναβλήθηκε για τον Σεπτέμβριο – στην Ουγγαρία, που ασκεί αυτό το εξάμηνο την προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT