Γαλλία – Εκλογές: Ο Εμανουέλ Μακρόν «ίσως απευθυνθεί» στους πολίτες απόψε

Γαλλία – Εκλογές: Ο Εμανουέλ Μακρόν «ίσως απευθυνθεί» στους πολίτες απόψε

Το περιβάλλον του Γάλλου προέδρου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο Μακρόν να απευθυνθεί στους πολίτες, τονίζοντας πως «όλα θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα»

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τίποτα δεν έχει αποφασιστεί» προς το παρόν, «όλα θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα», ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγές από το περιβάλλον του Γάλλου προέδρου, όταν ρωτήθηκαν σχετικά με το αν ο Εμανουέλ Μακρόν θα απευθυνθεί στους πολίτες απόψε.

Ο Γάλλος πρόεδρος έφτασε στο εκλογικό του κέντρο στο Λε Τουκέ, όπου και ψήφισε, γύρω στις 12.30 μ.μ., συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μπριζίτ. 

Ο Μακρόν αναμένεται να επιστρέψει στο Μέγαρο των Ηλυσίων αργά το απόγευμα από όπου θα ενημερώνεται για τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών.

Το τέλος μιας εποχής;

Μετά τη θριαμβευτική «έφοδο» στην εξουσία το 2017, το «στρατόπεδο» του Γάλλου προέδρου αντιμετωπίζει τον κίνδυνο είτε να αναγκαστεί να παραμερίσει μετά το τέλος του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών που διεξάγονται σήμερα Κυριακή είτε να παραμείνει στο κέντρο του παιχνιδιού συμμετέχοντας σε έναν αβέβαιο «συνασπισμό μετριοπαθών», όπως αναφέρουν αναλυτές στη Figaro.

Υπάρχουν χίλιες επιλογές στο τραπέζι, όλα εξαρτώνται από τον συσχετισμό δυνάμεων, όπως προσθέτουν.

Στο περιβάλλον του Εμανουέλ Μακρόν υπάρχει αναπόφευκτα ασάφεια ως προς τα σενάρια για την επόμενη ημέρα.

Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι ο Γάλλος πρωθυπουργός, Γκαμπριέλ Αττάλ και η κυβέρνησή του θα παραμείνουν στη θέση τους τη Δευτέρα, ακόμη και αν παραιτηθούν, μέχρι να βρεθεί πολιτική λύση.

Ο Γάλλος πρόεδρος είναι πιθανό να δει το μεγαλύτερο μέρος των μοχλών ελέγχου του να εξαφανίζεται το βράδυ της Κυριακής.

«Ο Μακρόν δεν έχει καταλάβει ότι η εξουσία δεν θα βρίσκεται πλέον στο Μέγαρο των Ηλυσίων αλλά στο κοινοβούλιο και ότι επομένως θα δώσει στους βουλευτές τα κλειδιά της χώρας», ανέφερε υποστηρικτής του πρωθυπουργού, τον οποίο επικαλείται η Figaro.

Στην πραγματικότητα, η «επιλογή» που έχει ήδη αποκλειστεί είναι εκείνη της διατήρησης έστω και μιας σχετικής πλειοψηφίας στην Εθνοσυνέλευση, σύμφωνα με την ανάλυση του γαλλικού Μέσου με τίτλο «Το τέλος μιας εποχής: Η πλειοψηφία του Εμανουέλ Μακρόν οδεύει προς την προεδρική μειοψηφία».

Κίνδυνος θεσμικού αδιεξόδου

Εάν δεν υπάρξει απόλυτη πλειοψηφία στη γαλλική Εθνοσυνέλευση απόψε ή τις επόμενες ημέρες, «υπάρχει πραγματικός κίνδυνος θεσμικού αδιεξόδου», αναφέρει από την πλευρά της η Monde στην ηλεκτρονική της έκδοση.

Οι θεσμοί δεν επιβάλλουν χρονοδιάγραμμα για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ωστόσο κανένα νομοσχέδιο δεν μπορεί να υιοθετηθεί μέχρι να σχηματιστεί. Τις τελευταίες ημέρες έχουν συζητηθεί διάφορες επιλογές:

  • ο σχηματισμός «κυβέρνησης εθνικής ενότητας» που υποστηρίζεται από συνασπισμό από όλο το πολιτικό φάσμα,
  • ο διορισμός κυβέρνησης τεχνοκρατών για τη διαχείριση της χώρας, με υπουργούς χωρίς κομματική ένταξη, κατά τα πρότυπα της κυβέρνησης υπό τον Μάριο Ντράγκι στην Ιταλία από το 2021 έως το 2022,
  • κυβέρνηση μειοψηφίας στην Εθνοσυνέλευση, η οποία όμως θα επιδιώκει συμβιβασμούς για την ψήφιση της νομοθεσίας κατά περίπτωση.

Ελλείψει μιας σαφούς και σταθερής πλειοψηφίας πάντως, κυβέρνηση αυτού του τύπου θα ενεργούσε υπό την απειλή της ψήφου δυσπιστίας, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε ταχεία διαδοχή κυβερνήσεων.

«Δεν θα υπακούσουμε»

Εν τω μεταξύ, το μήνυμα ότι «δεν θα υπακούσου» έστειλαν περίπου 40 διευθυντές στη δημόσια εκπαίδευση – διευθυντές σχολείων και γενικοί επιθεωρητές διοίκησης – σε ψήφισμα που άρχισε να κυκλοφορεί στις 14 Ιουνίου.

Η πρωτοβουλία αντανακλά τα ερωτήματα που απασχολούν χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους όπως αναφέρει η ηλεκτρονική έκδοση της Monde: «Αν η Ακροδεξιά αναλάβει τον έλεγχο της χώρας, θα είναι δυνατόν να αγνοηθούν οι οδηγίες που θα εκδίδει προς τους υπαλλήλους στον δημόσιο τομέα;».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT