Βρετανία: Οι συμβουλές του Μπλερ προς τον Στάρμερ

Βρετανία: Οι συμβουλές του Μπλερ προς τον Στάρμερ

Μέσω άρθρο που υπογράφει στους Sunday Times, ο Τόνι Μπλερ παρουσιάζει τις «συμβουλές» του προς τον νέο πρωθυπουργό των Εργατικών και κάνει έναν παραλληλισμό με την κατάσταση σε Γαλλία και Ιταλία.

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας και άλλοτε ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Τόνι Μπλερ, συνέστησε στον νέο πρωθυπουργό των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, να προετοιμάσει «ένα σχέδιο για τον έλεγχο της μετανάστευσης».

Μέσω άρθρο που υπογράφει στους Sunday Times, ο Τόνι Μπλερ παρουσιάζει τις «συμβουλές» του προς τον Στάρμερ και κάνει έναν παραλληλισμό με την κατάσταση στη Γαλλία και στην Ιταλία.

Η μετανάστευση αποτελεί μία από τις βασικές ανησυχίες των Βρετανών και συνέβαλε στην άνοδο του κόμματος Reform UK του Νάιτζελ Φάρατζ στις βουλευτικές εκλογές.

Ο Μπλερ, που διετέλεσε πρωθυπουργός της χώρας από το 1997 έως το 2007, προειδοποιεί πως το κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ «αποτελεί πρόκληση όχι μόνο για τους Συντηρητικούς από τους οποίους πήρε ψήφους αλλά και για τους Εργατικούς».

Αν και οι Εργατικοί κατήγαγαν μια πολύ μεγάλη νίκη στις βουλευτικές εκλογές της Πέμπτης, το Reform UK προσέλκυσε ένα ποσοστό άνω του 14% και εισήχθη στο βρετανικό κοινοβούλιο με πέντε βουλευτές του Φάρατζ συμπεριλαμβανομένου.

«Τα πολιτισμικά ζητήματα βρίσκονται στο επίκεντρο», εκτιμά, από την πλευρά του, ο Τόνι Μπλερ.

Ως προς αυτό, «η βρετανική πολιτική έχει πολλά κοινά με την ευρωπαϊκή πολιτική» όπου τα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα «βρίσκονται αντιμέτωπα με μια αποσταθεροποίηση», προσθέτει ο ίδιος, επικαλούμενος το παράδειγμα της Γαλλίας και της Ιταλίας.

Ο πρώην πρωθυπουργός θεωρεί πως η Βρετανία «χρειάζεται ένα σχέδιο για τον έλεγχο της μετανάστευσης», «μια νέα αυστηρή προσέγγιση» στο θέμα της ασφάλειας και της δικαιοσύνης.

Ο ίδιος τάσσεται, επίσης, υπέρ της εισαγωγής ενός ψηφιακού δελτίου ταυτότητας για τους Βρετανούς, προκειμένου «να γνωρίζουμε ακριβώς ποιος έχει το δικαίωμα να βρίσκεται εδώ».

Το εθνικό δελτίο ταυτότητας δεν υπάρχει στο Ηνωμένο Βασίλειο και η υποχρέωση τον περασμένο χρόνο για πρώτη φορά σε μια τοπική εκλογική αναμέτρηση στην Αγγλία οι ψηφοφόροι να επιδείξουν ένα έγγραφο ταυτοποίησης με φωτογραφία (διαβατήριο, άδεια οδήγησης κ.α) προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις.

Ο υπουργός Εμπορίου, Τζόναθαν Ρέινολντς, απέρριψε την ιδέα ενός ψηφιακού δελτίου ταυτότητας λέγοντας πως δεν «αποτελεί μέρος» των σχεδίων της κυβέρνησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT