Συνάντηση Μακρόν – Ατάλ στο Μέγαρο των Ηλυσίων εν αναμονή των αποτελεσμάτων

Συνάντηση Μακρόν – Ατάλ στο Μέγαρο των Ηλυσίων εν αναμονή των αποτελεσμάτων

Σύμφωνα με το περιβάλλον του Μακρόν, «δεν υπάρχει σχέδιο σε αυτό το στάδιο» να κάνει δήλωση ο Γάλλος πρόεδρος μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Εμανουέλ Μακρόν επρόκειτο να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Γκαμπριέλ Ατάλ και τους αρχηγούς των κομμάτων της απερχόμενης πλειοψηφίας στο Μέγαρο των Ηλυσίων στις 6.30 μ.μ. τοπική ώρα, δήλωσαν πηγές από το προεδρικό στρατόπεδο, επιβεβαιώνοντας δημοσίευμα της Figaro.

Η συνάντηση επρόκειτο να πραγματοποιηθεί μιάμιση ώρα πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δεύτερου γύρου των πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Σύμφωνα με το περιβάλλον του Μακρόν ωστόσο, όπως ανέφερε η Figaro, «δεν υπάρχει σχέδιο σε αυτό το στάδιο να κάνει δήλωση ο Γάλλος πρόεδρος».

Σε επίπεδα ρεκόρ η συμμετοχή

Οι κάλπες πρόκειται να κλείσουν στις 9 μ.μ. (ώρα Ελλάδας) και το τελικό ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 67,5%, σύμφωνα με την IFOP, θα είναι δηλαδή αυξημένο κατά 0,8 μονάδες σε σχέση με τον πρώτο γύρο της περασμένης Κυριακής.

Κάτι σπάνιο για τα ιστορικά της Γαλλίας και αποκαλυπτικό για τη σημασία της εκλογικής αναμέτρησης για τους Γάλλους. 

Κατά πάσα πιθανότητα τα Ινστιτούτα ερευνών θα ανακοινώσουν αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης τις εκτιμήσεις τους για δύο αριθμούς εδρών ανά κόμμα, τον ελάχιστο και τον μέγιστο.

Αν ο μέγιστος αριθμός εδρών του πρώτου κόμματος (που όπως πιθανολογείται θα είναι η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση), είναι μικρότερη από 289 αυτό θα σημαίνει, ότι κατά πάσα πιθανότητα κανένα κόμμα δεν θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, που συνολικά είναι 577.

Με ενδιαφέρον θα αναμείνουν εξάλλου οι πολιτικοί αναλυτές, κυρίως στην περίπτωση που δεν υπάρχει ακροδεξιά αυτοδυναμία, και την ανά συνιστώσα κατανομή των εδρών στο πλαίσιο του Νέου Λαϊκού Μετώπου της Αριστεράς, όπου κατά πάσα πιθανότητα τους περισσότερους βουλευτές θα εκλέξει η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν Λικ Μελανσόν και στη συνέχεια οι σοσιαλιστές, οι οικολόγοι και οι κομμουνιστές.

Η κατάσταση πάντως αναμένεται ότι θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει αργά το βράδυ. Αν ωστόσο η κατάσταση είναι οριακή, δηλαδή παίζεται η αυτοδυναμία σε μία χούφτα έδρες, τότε ενδέχεται να μην έχουν ξεκαθαρίσει τα πράγματα ούτε τις πρώτες πρωινές ώρες αύριο.

Κίνδυνος θεσμικού αδιεξόδου

Εάν δεν υπάρξει απόλυτη πλειοψηφία στη γαλλική Εθνοσυνέλευση απόψε ή τις επόμενες ημέρες, «υπάρχει πραγματικός κίνδυνος θεσμικού αδιεξόδου», αναφέρει από την πλευρά της η Monde στην ηλεκτρονική της έκδοση.

Οι θεσμοί δεν επιβάλλουν χρονοδιάγραμμα για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ωστόσο κανένα νομοσχέδιο δεν μπορεί να υιοθετηθεί αυτό να επιτευχθεί. Τις τελευταίες ημέρες έχουν συζητηθεί διάφορες επιλογές:

  • ο σχηματισμός «κυβέρνησης εθνικής ενότητας» που υποστηρίζεται από συνασπισμό από όλο το πολιτικό φάσμα,
  • ο διορισμός κυβέρνησης τεχνοκρατών για τη διαχείριση της χώρας, με υπουργούς χωρίς κομματική ένταξη, κατά τα πρότυπα της κυβέρνησης υπό τον Μάριο Ντράγκι στην Ιταλία από το 2021 έως το 2022,
  • κυβέρνηση μειοψηφίας στην Εθνοσυνέλευση, η οποία όμως θα επιδιώκει συμβιβασμούς για την ψήφιση της νομοθεσίας κατά περίπτωση.

Ελλείψει μιας σαφούς και σταθερής πλειοψηφίας πάντως, κυβέρνηση αυτού του τύπου θα ενεργούσε υπό την απειλή της ψήφου δυσπιστίας, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε ταχεία διαδοχή κυβερνήσεων.

Οι καταστηματάρχες φοβούνται επεισόδια

Εν τω μεταξύ, οι καταστηματάρχες στις μεγάλες πόλεις φοβούνται μήπως κάποια διαδήλωση μετά τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, ξεφύγει από τον έλεγχο.

Στο Παρίσι, τη Νάντη και τη Μασσαλία, οι επιχειρήσεις «οχυρώνονται» για την περίπτωση που θα προκύψουν αυθόρμητες διαδηλώσεις το βράδυ της Κυριακής.

Με πληροφορίες από AFP, Figaro, Monde, ΑΠΕ – ΜΠΕ 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT