Ανατροπή στη Γαλλία: Αριστερά και Μακρόν πάνω από τη Λεπέν, σύμφωνα με τα exit polls

Ανατροπή στη Γαλλία: Αριστερά και Μακρόν πάνω από τη Λεπέν, σύμφωνα με τα exit polls

Ο δεύτερος γύρος των γαλλικών βουλευτικών εκλογών ολοκληρώθηκε μέσα σε συνθήκες οξείας πόλωσης, αφήνοντας πίσω ως εστία αστάθειας ένα εκλογικό αποτέλεσμα πρωτοφανές για τα γαλλικά δεδομένα.

5' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο δεύτερος γύρος των γαλλικών βουλευτικών εκλογών ολοκληρώθηκε μέσα σε συνθήκες οξείας πολιτικής πόλωσης, αφήνοντας πίσω ως εστία αστάθειας ένα εκλογικό αποτέλεσμα το οποίο είναι πρωτοφανές για τα γαλλικά δεδομένα.

Σύμφωνα με τα exit-polls, η Εθνική Συσπείρωση (RN) των Μαρίν Λεπέν και Ζορντάν Μπαρντελά παρουσιάζεται να υποχωρεί στην τρίτη θέση από την πρώτη την οποία είχε εξασφαλίσει στον α’ γύρο.   

Υπενθυμίζεται ότι στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών την περασμένη Κυριακή, 30 Ιουνίου, το RN (Εθνική Συσπείρωση/Εθνικός Συναγερμός) των Λεπέν και Μπαρντελά είχε λάβει ποσοστό 33,2%.

Ανατροπή στη Γαλλία: Αριστερά και Μακρόν πάνω από τη Λεπέν, σύμφωνα με τα exit polls-1
(REUTERS/Benoit Tessier)

Με βάση τα exit-polls, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) των κομμάτων της Αριστεράς παρουσιάζεται να έρχεται πρώτο.

Όσο για το μπλοκ ENSEMBLE των πολιτικά κεντρώων δυνάμεων που πρόσκεινται στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, εκείνο έρχεται, σύμφωνα με τα exit polls, δεύτερο, πάνω από την παράταξη της Λεπέν.

Πιο πίσω, στην τέταρτη θέση, ακολουθούν οι Ρεπουμπλικανοί-LR (η παράταξη του Σαρκοζί, το άλλοτε UMP).

Πολύ διαφορετική η νέα εθνοσυνέλευση

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, η σύνθεση της γαλλικής εθνοσυνέλευσης των συνολικά 577 εδρών αλλάζει δραματικά, καθώς η άκρα δεξιά του RN ανεβάζει τις έδρες της, όπως άλλωστε και η Αριστερά του Μελανσόν ενώ το μακρονικό κέντρο (ENSEMBLE) βλέπει τις δικές του να μειώνονται.

Η εκλογική σύμπραξη των κομμάτων της Αριστεράς NFP βλέπει, σύμφωνα με τα exit polls, τις έδρες της να αυξάνονται, σε 180 με 215 ή 172 με 192. 

Στη δεύτερη θέση ακολουθεί το προεδρικό μπλοκ του Μακρόν με 150 έως 170 ή 180 έδρες. 

Η άκρα δεξιά της Λεπέν παρουσιάζεται να συγκεντρώνει 120 έως 150 έδρες ή 132 με 152. 

Οι Ρεπουμπλικανοί ακολουθούν στην τέταρτη θέση, με 60 έως 65 έδρες. 

Κυβέρνηση μειοψηφίας, νέος κυβερνητικός συνασπισμός ή ακυβερνησία;

Ανατροπή στη Γαλλία: Αριστερά και Μακρόν πάνω από τη Λεπέν, σύμφωνα με τα exit polls-2
(REUTERS/Yves Herman/File Photo)

Ωστόσο, όπως διαμορφώνονται πια οι νέοι συσχετισμοί των δυνάμεων, δεν φαίνεται να υπάρχει μπλοκ κομμάτων το οποίο θα μπορούσε να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία στην εθνοσυνέλευση.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι τα σενάρια που ανοίγονται πια ως πιθανότητες είναι εκείνα:

  • του σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας
  • της ακυβερνησίας 
  • της σύμπηξης ενός νέου κυβερνητικού συνασπισμού (με τη συμμετοχή ποιων;)
  • του σχηματισμού μιας κυβέρνησης τεχνοκρατών/προσωπικοτήτων

Το ενδεχομένο μιας νέας εκλογικής αναμέτρησης δεν υπάρχει, καθώς η Γαλλία δεν μπορεί βάσει νόμου να επιστρέψει στις κάλπες πριν από το καλοκαίρι του 2025. Με άλλα λόγια, ο Μακρόν, η θητεία του οποίου στην προεδρία λήγει επισήμως το 2027, θα πρέπει να πορευτεί με ό,τι έχει. 

Επί του πρακτέου, ο 46χρονος Γάλλος πρόεδρος κατέληξε να περιπλέκει σε βάρος του τους συσχετισμούς, με την απόφασή του να οδηγήσει τη Γαλλία σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές έπειτα από τη βαριά ήττα που υπέστη η προεδρική παράταξη στις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Ανατροπή στη Γαλλία: Αριστερά και Μακρόν πάνω από τη Λεπέν, σύμφωνα με τα exit polls-3
(MOHAMMED BADRA/Pool via REUTERS)

Υπενθυμίζεται ότι στις τελευταίες ευρωκάλπες το RN της 55χρονης Μαρίν Λεπέν είχε έρθει πρώτο με 31,4% εκλέγοντας 30 ευρωβουλευτές, πολύ περισσότερους από τους 13 που εξέλεξε η ομάδα του Μακρόν συγκεντρώνοντας ποσοστό 14,6%.

Τέσσερις εβδομάδες μετά, η παράταξη του Εθνικού Συναγερμού (RN) βγαίνει ενισχυμένη μέσα από μια νέα εκλογική αναμέτρηση καθώς αύξησε τις έδρες της στην εθνοσυνέλευση, πλην όμως όχι και νικήτρια.

Όσο για τη Γαλλία, εκείνη μπαίνει σε αχαρτογράφητα νερά. Ενδεικτικές της ανησυχίας: οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που έχουν παραταχθεί σήμερα σε ολόκληρη τη χώρα υπό τον φόβο της εκδήλωσης ταραχών και βίαιων επεισοδίων.   

Πρώτη δήλωση από Μελανσόν – Λέει πως είναι έτοιμος να κυβερνήσει

Ανατροπή στη Γαλλία: Αριστερά και Μακρόν πάνω από τη Λεπέν, σύμφωνα με τα exit polls-4
(AP Photo/Louise Delmotte)

«Ο πρόεδρος πρέπει να αποδεχθεί την ήττα του», δήλωσε ο Ζαν-Λικ Μελανσόν η παράταξη του οποίου (Ανυπότακτη Γαλλία-LFI) αποτελεί κεντρικό πυλώνα του Νέου Λαϊκού Μετώπου το οποίο συγκεντρώνει τις περισσότερες έδρες στη νέα εθνοσυνέλευση. «Πετύχαμε ένα αποτέλεσμα που μας έλεγαν ότι ήταν αδύνατο», ανέφερε ο Ζαν Λικ Μελανσόν. «Είναι μια τεράστια ανακούφιση για ένα μεγάλο μέρος της χώρας», συνέχισε. «Ο πρόεδρος πρέπει να υποκύψει και να αποδεχθεί την ήττα του», πρόσθεσε. «Ο πρωθυπουργός πρέπει να αποχωρήσει. Ο πρόεδρος πρέπει να καλέσει το Νέο Λαϊκό Μέτωπο να κυβερνήσει», υποστήριξε.

«Θα κυβερνήσουμε», λένε Οικολόγοι και Σοσιαλιστές

Η Μαρίν Τοντελιέ, επικεφαλής των Οικολόγων και ηγετικό στέλεχος του Νέου Λαϊκού Μετώπου, δήλωσε από την πλευρά της ότι «η κοινωνική και περιβαλλοντική δικαιοσύνη και ο λαός έχουν νικήσει». «Θα κυβερνήσουμε», προσέθεσε κινούμενη και εκείνη σε γραμμή Μελανσόν.

«Σήμερα το βράδυ, η Γαλλία είπε “όχι” στο να έρθει στην εξουσία το RN», δήλωσε, από την πλευρά του, ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ολιβιέ Φορ, η παράταξη του οποίου συμμετέχει στο NFP.

«Δεν είμαστε διατεθειμένοι να συμμετάσχουμε σε κανέναν συνασπισμό αντιθέτων. Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο πρέπει να αναλάβει την ευθύνη αυτής της νέας σελίδας στην ιστορία μας», πρόσθεσε.

«Ζητώ από εκείνους που έχουν καταψηφιστεί τρεις φορές να δηλώσουν ξεκάθαρα ότι αναγνωρίζουν την ήττα τους» και «ότι δεν θα επιχειρήσουν να συμμαχήσουν με την ακροδεξιά για να εμποδίσουν το Νέο Λαϊκό Μέτωπο», είπε ο Φορ, απευθυνόμενος στο μπλοκ του Μακρόν.

Πρώτη αντίδραση από το στρατόπεδο Μακρόν 

Η «προεδρική συμμαχία ζει και βασιλεύει», ανέφερε πηγή από το περιβάλλον του Εμανουέλ Μακρόν στο AFP. Ο Μακρόν φέρεται, από την πλευρά του, να κάλεσε σε «σύνεση», τονίζοντας πως τα αποτελέσματα δεν απαντούν στο ερώτημα «ποιος θα κυβερνήσει».

«Κανείς δεν μπορεί να πει ότι κέρδισε» αυτές τις εκλογές, «ειδικά ο κ. Μελανσόν», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών και στενός συνεργάτης του Μακρόν, Ζεράλ Νταρμανέν.

Ο Εμανουέλ Μακρόν θα περιμένει τη σύνθεση της νέας Εθνοσυνέλευσης προτού «λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις», ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Πρώτη αντίδραση από Μπαρντελά: «Ατιμωτικές συμμαχίες έριξαν τη χώρα στην αγκαλιά της ακροαριστεράς»

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους ψηφοφόρους μας. Σήμερα, η Εθνική Συσπείρωση έκανε τη μεγαλύτερη επανάσταση στην ιστορία της. Δυστυχώς, ατιμωτικές συμμαχίες στερούν από τον γαλλικό λαό μια πολιτική ανάκαμψης. Απόψε, οι εκλογικές συμφωνίες ρίχνουν τη Γαλλία στην αγκαλιά της ακροαριστεράς του Ζαν Λικ Μελανσόν […] Ολοι καταλαβαίνουν ότι οι συμμαχίες που ενορχηστρώθηκαν από τα Ηλύσια… δεν θα πάνε πουθενά», δήλωσε, από την πλευρά του, ο υπάρχηγός της Λεπέν, Ζορντάν Μπαρντελά, υπογραμμίζοντας ότι η παράταξή του μπορεί να μην ήρθε πρώτη αλλά αύξησε σημαντικά τις έδρες της στην εθνοσυνέλευση. 

Πρώτη αντίδραση από Λεπέν

Η 55χρονη δήλωσε αισιόδοξη για το μέλλον του κόμματός της, καθώς προσέγγισε το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής ως εφαλτήριο για τις «αυριανές νίκες» του RN, νίκες που μπορεί να «καθυστερούν» αλλά θα έρθουν, όπως είπε.

Παραιτείται από πρωθυπουργός ο Ατάλ αλλά θα μείνει για όσο χρειαστεί

Ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ ανακοίνωσε ότι πρόκειται να υποβάλει την παραίτησή του στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι θα συνεχίσει να εκτελεί τα καθήκοντά του για όσο χρόνο χρειαστεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT